Naslovna » Izlasci » Izložbe » Miloš Šobajić izlaže u Galeriji Atrijum
Miloš Šobajić
Miloš Šobajić

Miloš Šobajić izlaže u Galeriji Atrijum

U četvrtak 10. marta u 19 časova u Galeriji “Atrijum” Biblioteke grada Beograda biće otvorena izložba slika i skulptura poznatog srpskog slikara Miloša Šobajića.

Postavku pod nazivom “Širom raširenih ruku”, koju će posetioci imati priliku da vide do 31. marta, otvara Dragan Jovanović Danilov, književnik i likovni kritičar. On nas u dela slikara upućuje rečima: “Šobajićeve slike i skulpture čine povest o ljudskim telima koja odlaze, bolno svedočanstvo o zemaljskoj patnji čoveka zatvorenog u konačnost“.

U nedavnom intervjuu za “Večernje novosti” Miloš Šobajić o nazivu izložbe koju najavljujemo kaže: “Sve volim i mrzim širom raširenih ruku. U dvominutnom filmu, koji je deo izložbe, velika planeta prilazi, a ja čekam širom raširenih ruku i ona me gazi. I ne postojim. Eto. I Hrist je umro širom raširenih ruku. Uvek je bilo isto. I danas, kao i u doba egipatskih faraona, svi očekujemo mnogo, a dobijemo malo, pokušavamo da te loše vesti koje nam stižu pretvorimo u dobre, i to je suština celog našeg bitisanja. Raširene ruke su želja da dođe što manje loših vesti.”

Miloš Šobajić poslednjih godina stvara u Beogradu, gde se vratio posle više decenija života i rada u Parizu. Likovnu akademiju završio je u Beogradu 1970. godine. Priznat je i poznat po slikarskim radovima, ali i skulpturama i instalacijama. Više od 70 samostalnih i preko četiri stotine grupnih izložbi, dela u najvećim svetskim galerijama i muzejima, pet monografija, samo su deo rezultata i priznanja za njegov bogat stvaralački opus. Od 2005. godine Miloš Šobajić je vanredni je profesor na Akademiji „Luixun“ u Šenjangu (Kina), a od iste godine i dekan i profesor slikarstva na Fakultetu za umetnost i dizajn Univerziteta “Džon Nezbit” (Megatrend) u Beogradu.

(danubeogradu.rs)