Naslovna » Izlasci » Festivali » Nedelja savremenog cirkusa 2016

Nedelja savremenog cirkusa 2016

Nedelja savremenog cirkusa biće održana od 21. do 26. marta na nekoliko različitih beogradskih lokacija.

Manifestacija je uspostavljena 2015. godine, sa ciljem da kroz predstave, predavanja i radionice, namenjene svim uzrastima, podigne svest o značaju savremenog cirkusa i njegovom uticaju na razvoj pojedinaca i društva.

Ove godine akcenat je stavljen na cirkusku pedagogiju, koja se poslednjih 20-ak godina u svetu razvila do sistemskog obrazovanja i osnivanja mnogih nacionalnih cirkuskih akademija kao što su Le Centre national des arts du cirque (CNAC) i Academie Frateliniiz Francuske, National Centre for Circus Arts iz Velike Britanije.

Manifestaciju će otvoriti predstava „Upakovane“, u ponedeljak, 21. marta. U pitanju je plesno-cirkusno-pozorišni komad tokom koga scenografija oživljava i postaje cirkusko-akrobatsko-plesna rekvizita, uz pomoć koje se osvaja i vazdušni prostor scene.
Autori i izvođači: Biljana Zlatanović, Hristina Šormaz, Sanja Radulović i Danka Sekulović; produkcija: Cirkusfera.

Uticaj cirkusa na društvo

Pod vođstvom Pierrea Chartiera, direktora cirkuske škole Turbul iz francuskog Nima, cirkuski treneri i nastavnici moći će da učestvuju u radionicama cirkuske pedagogije, koje će se održati od 21. do 25. marta.

Pored toga, posetioci će dobiti priliku da 24. marta prisustvuju i predavanju na kome će Pierre Chartier govoriti o značaju i razvoju cirkuske pedagogije i uticaju cirkusa u razvoju društva.

„Nedelja savremenog cirkusa“ biće zatvorena predstavom „Cirkobalkana kabare“, u subotu, 26. marta. U pitanju je show case kratkih cirkuskih tačaka izvođača sa Balkana kroz prikaz klasičnih cirkuskih tačaka – od žongliranja i hula hoop manipuliranja do akrobacija „u vazduhu“ i na tlu, protkano sa diskretnom interakcijom i vrlo umesnom improvizacijom; koprodukcija: Cirkorama (Hr) i Cirkusfera (Sr). (danubeogradu.rs)

Nedelja savremenog cirkusa – program

Nedelja savremenog cirkusa: Upakovane (foto: Slavica Dolašević)
Nedelja savremenog cirkusa: Upakovane (foto: Slavica Dolašević)

21. mart od 20.00 – Dom kulture Studentski grad
Upakovane (Predstava savremenog cirkusa)

21-25. mart (15.00-17.00) – Magacin u Kraljevića Marka 4
Radionica cirkuske pedagogije
Radionicu vodi: Pierre Chartier

24. mart od 18.00 – Francuski institut u Beogradu
Predavanje o cirkuskoj pedagogiji, „Zašto cirkuske škole?”
Predavač: Pierre Chartier
Prezentacija Cirkobalkana projekta i Nedelje savremenog cirkusa
Govornik: Milan Manić, profesor fizičkog vaspitanja, cirkuski umetnik i jedan od osnivača Cirkusfere i Cirkobalkana platforme

26. mart od 21.00 – CZKD
Cirkobalkana kabare

O savremenom cirkusu

Savremeni circus nema definisane granice. Inspirisana pozorištem, plesom, operom kao i uličnom umetnošću, ova umetnička forma je izrasla iz subukltureranih sedamdesetih godina.

Cirkus je telesna i vizuelna forma i kao takva uključuje znanja i veštine iz savremenog plesa i teatra kombinujući ih na specifičan način. Neposredan i direktan odnos sa publikom savremeni circus čini jednom od najpristupačnijih umetničkih formi danas.