Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Osmi mart: Da li će Srbije biti na Planeti 50-50?
Devojka trenira boks u sali u Kabulu, Avganistan #Planet5050
Devojka trenira boks u sali u Kabulu, Avganistan #Planet5050

Osmi mart: Da li će Srbije biti na Planeti 50-50?

Ostavimo prošlost. Međunarodni dan žena, Osmi mart, je danas, u demokratskom svetu, prilika za analizu obaveza u budućnosti, u širokoj oblasti ravnopravnosti polova. Državnih, državničkih, političkih obaveza.

Globalna inicijativa i akcija “Planeta 50-50 do 2030”, pod okriljem Ujedinjenih nacija, udružuje napore svetskih lidera, donosioca odluka, da učine sve da se do 2030. godine poboljša položaj žena u oblastima u kojima nisu ravnopravne.

Na napredak se, u posebnim pisanim rezolucijama, deklaracijama i stavovima, pred komitetom Ujedinjenih nacija UN Woman, obavezalo oko sto država članica. Među njima su i Albanija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Hrvatska, Slovenija, Bugarska, Rumunija… I Nemačka, Honduras, Italija, Kazahstan, Švedska, Tunis, Tanzanija, Brazil…

Srpske deklaracije nema, a razlog ne znamo. Možda je u pitanju neka greška.

Ne znamo ni da li ćete u Beogradu 8. marta čuti pojam Planet 50-50 by 2030.

Na društvenim mrežama i u globalnim medijima svakako ćete primetiti hashtag #Planet5050, pa treba da znate o čemu je reč.

Zvanična tema Međunarodnog dana žena 2016. godine glasi: “Planeta 50-50 do 2030: Za napredak u jednakosti polova”.

U Ujedinjenim nacijama će se analizirati dokle se stiglo u sprovođenju inicijativa pojedinih država i tražiti načini za brže dostizanje ciljeva Agende 2030 o održivom razvoju, u okviru koje je ravnopravnost polova jedan od ključnih zadataka.

Osmi mart – simbolika i suština

Osmog marta žene će širom sveta dobijati cveće. Organizovaće se koncerti, performansi, izleti, putovanja, tribine… Prodavci će odobriti popuste na kozmetičke proizvode. Na ulicama nekih gradova žene će na demonstracijama izraziti svoje stavove i podršku promenama, solidarnost sa svima čija su prava ugrožena…

Svedoci smo, u različitim prilikama, da simbolika i forma mogu veoma opasno, i na dugi rok, da ugroze i zamagle suštinu.

Ravnopravnost polova u ozbiljnim državama ne iscrpljuje se sociološkim, istorijskim i kulturološkim raspravama. U savremenom društvu ona je državno i političko pitanje najvišeg reda. Ogledalo vlasti i pravnog sistema. Pitanje budućnosti.

Podatak da su žene na istim poslovima u Srbiji plaćene u proseku 11% manje od muškaraca nema značaja, ukoliko ne postoji konkretna aktivnost da se tako nešto promeni. Zakonima i sankcijama za nepoštovanje. Kao i kod svakog drugog vida kršenja ljudskih prava.

(danubeogradu.rs)