Naslovna » Izlasci » Pozorište » Premijera predstave za decu „Prevaranti“

Premijera predstave za decu „Prevaranti“

U MP „Duško Radović“ 18. marta od 20.00, premijerno će biti izvedena predstava za decu „Prevaranti“ po tekstu Miladina Ševarlića, u režiji Predraga Štrbca.

Pretpremijera je danas, 17. marta od 13.00, a prva repriza 19. marta od 17.00.

Autorsku ekipu predstave čine Vesna Popović (scenografija), Dragica Laušević (kostim), Vosjilav Savić (muzika) i Damjan Kecojević (scenski pokret). U predstavi igraju Miloš Anđelković, Jelena Ćuruvija Đurica, Petar Strugar, Alek Rodić, Bojan Lazarov, Sandra Rodić Janković i Jovana Cvetković.

U martu mesecu, u kome se obeležava Međunarodni dan pozorišta za decu, Malo pozorište „Duško Radović“ izvešće ukupno tri premijere – pored savremene plesne predstave za decu „Naglavačke“, tu su i „Prevaranti“ ali i lutkarska predstava za decu i odrasle „Cirkus Mario & Neta“.

Preporučeni uzrast je 11+.

Reč pisca

Ideja za dramu „Prevaranti“ proizašla je iz kratke priče „Dva novca“ iz zbirke Vuka Stefanovića Karadžića. Tamo je naznačena tema i osnovni likovi. Sve to, znatno prošireno i obogaćno novim sadržajima, profilisanjem likova i njihovih odnosa, pretočeno je u dramsku formu, sa tendencijom da se razvije dinamična radnja i da likovi dobiju više plastičnosti i izražajnosti, a njihovi odnosi komične i ne uvek očekivane obrte. To je bio put kojim se autor „probijao“ do konačnog rezultata, a publici ostaje da ga pohvali ili pokudi.

Drama „Prevaranti“, kao i svako umetničko delo koje želi da to i ostane, izbegava direktno pedagoško nastojanje, bez obzira na to što se obraća, pre svega, mladoj publici. Ipak, iz psiholoških obrisa likova, njihovih delovanja i njihovih odnosa proviruje podsmeh nekim ljudskim osobinama koje možemo posmatrati i kritičkim okom, bilo da je reč o gramzivosti, neiskrenosti, naivnosti i sl. No, sve je to prikazano sa dobronamernošću i simpatijama, jer naši likovi su više smešni nego zli. (danubeogradu.rs)