Naslovna » Izlasci » Pozorište » Sava centar: Predstava „Izuj se“, 4. aprila

Sava centar: Predstava „Izuj se“, 4. aprila

U Velikoj dvorani Sava centra 4. aprila od 20.00 biće premijerno izvedena predstava „Izuj se“ u režiji Petra Ristovskog.

Po tekstu Teodore Ristovski nastao je komad apsurdnog nadrealizma sa elementima muzičkog pozorišta.

Tema komada „Izuj se“ je strah od smrti tj. težnja glavnog junaka ka večnosti. Motiv smrti se u komadu „Izuj se“ prikazuje kroz milje umetnika, prvenstveno unutar pozorišne umetnosti.

Smrt, sa jedne strane se izjednačava sa nedostatkom prilike i prostora koji se pruža mladim umetnicima da stvaraju i kreativno se izražavaju, a sa druge strane, izjednačava se sa odlaskom u penziju velikog umetnika kog upravo rad održava u životu, čini ga živim i kao čoveku, daje smisao.

Ideja je prikazati kako prilika za mlade umetnike ne postoji. Na duhovit način, autorka se igra sa činjenicama o nezaposlenosti i nedostatku prilike za dokazivanjem mladih. Glavni likovi u komadu su Gospodin Upravnik Propali Glumac, Gospođa Glumica, Reditelj Reša, Water Resistant Personal Assistant i Obućar. Kroz humor, u ovom komadu se plasiraju istine o poziciji umetnika u našem društvu danas.

Način na koji se priča pripoveda je komedija zabune koja se pretapa u tragediju. Ozbiljnim problemima se pristupa sa ironijom i cinizmom.

Zaplet

Gospodin Upravnik Propali Glumac, od velike popularnosti svoje žene (Gospođe Glumice), ne može da dođe do izražaja i postane zvezda, o čemu je uvek sanjao. Raspisuje konkurs u vidu audicije za novo radno mesto u pozorištu kojim upravlja.

Tim postupkom, on svoju ženu šalje u penziju. Gospodin Upravnik Propali Glumac je egoista i narcisoidna kukavica. U strahu od reakcije svoje žene na vest o njenom penzionisanju, Gospodin Upravnik Propali Glumac pokušava da primora svoje zaposlene da neko od njih saopštili strašnu vest njegovoj ženi umesto njega.

Reditelj decidirano odbija ulogu glasonoše. Water Resistant Personal Assistant i pored Gospodinovog pokušaja da je podmiti ugovorom o stalnom zaposlenju ne preuzima Gospodinovu odgovornost. Gospodin Upravnik Propali Glumac ni ne uzima u obzir Obućara zbog njegove senilnosti.

Usled Gospodinovog kukavičluka i odlaganja, Reditelj odlučuje da saopši Gospođi Glumici vest o njenom penzionisanju. Gospođa Glumica ignoriše vest o odlasku u penziju jer za nju to predstavlja smrt. Kraj karijere jednak je smrti.

Kada Gospođa Glumica najzad shvati da mora da napusti radno mesto, ona se razboljeva, slepi, gluvi, telo joj se raspada i pretvara se u nevino biće koje spremno da napušta pozorište (svet) i završava poetičnim krajem pretvarajući se u zvezdu na nebu.

U predstavi „Izuj se“ uloge tumače Teodora Ristovski, Miloš Jadžić, Pavle Jerinić, Bojana Grabovac, Slobodan Aleksić, Nina Zdravković i Sunčica Simić.

Cena ulaznice je 800 RSD. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.