Naslovna » Izlasci » Pozorište » SC: 400 izvođenje “Labudovog jezera” 11. marta

SC: 400 izvođenje “Labudovog jezera” 11. marta

Narodno pozorište iz Beograda, sa gostima, prvacima Nacionalnog baleta Holandije Anom Cigankovom i Josefom Vargom, izvešće u petak 11. marta u Sava centru balet “Labudovo jezero”, jubilarni 400. put.

U čuvenom baletu na muziku Petra Iljiča Čajkovskog, prema libretu Vladimira Begičeva i Vasilija Gelcera, u koreografiji i režiji Dimitrija Parlića, Cigankova će se beogradskoj publici predstaviti ulogama Odete i Odilije, a Varga će biti princ Zigfrid.

U predstavi će učestvovati celokupni ansambl Baleta i Orkestar Narodnog pozorišta u najvećem sastavu, pod dirigentskom upravom Ane Zorane Brajović.

„Labudovo jezero“, pravi biser klasičnog baletskog reprtoara, premijerno je izveden u Narodnom pozorištu, u ovoj koreografskoj postavci, 14. maja 1970. godine. Parlić je zadržao koreografsku celinu u drugom, antologijskom činu Lava Ivanova sa pojedinim koreografskim intervencijama, dok je prvi i treći čin kreirao sam.

Suštinu dela, za koje Čajkovski nije ni pretpostavljao da će postati ezoteričan, magičan, snažno ekspresivan i najigraniji balet u istoriji, čine zakletva kao iskušenje ljubavi i prevare, sazrevanje kroz odluke, ljudsko dvojstvo, lukavost, žrtvovanje, sjedinjavanje u fiktivnoj smrti i apoteoza idealnoj ljubavi.

Na sceni Narodnog pozorišta, „Labudovo jezero“ je prvi put postavljeno 1925. godine u koreografiji Aleksandra Fortunata. Narednu inscenaciju, 1951. godine, uradila je Nina Kirsanova, a potom je usledila Parlićeva verzija koja je, prema oceni brojnih kritičara, ostavila mnogo snažniji umetnički utisak u odnosu na prethodne dve postavke „Labudovog jezera“ na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Obnova ovog dela iz 1998. godine, predstavlja dug prema priznatom srpskom koreografu, ali i znak velikih estetskih vrednosti. Restauraciju scenskog dizajna prema originalu Kžištofa Pankijeviča uradili su Boris Maksimović (dekor) i Katarina Grčić (kostimi).

Balet “Labudovo jezero” biće izveden u Velikoj dvorani Sava centra od 19,30 časova.

Cene ulaznica su 1000, 1200, 1500 i 1700 dinara.

Ana Cigankova

Rođena je u Novosibirsku, Rusija. Po završetku Baletske škole u Novosibirsku pozvana je u Boljšoj teatar gde je ubrzo promovisana u solistkinju. Pedagog joj je bila čuvena ruska balerina Raisa Stručkova. Godine 2004. odlazi u Budimpeštu gde postaje primabalerina u Nacionalnom baletu Mađarske. Tri godine kasnije, 2007, postaje primabalerina i Nacionalnog baleta u Amsterdamu (Dutch National Ballet). Ravnopravno nastupa u obe kompanije. Kao gošća, nastupala je u Bečkoj državnoj operi, Mađarskom nacionalnom baletu, Rimskoj operi, na Festivalu Nurejev sa Državnim baletom Tatarstana…

Jozef Varga

Rođen je u Slovačkoj. Školovao sa na baletskom Konzervatorijumu u Bratislavi, kao i na baletskoj Akademiji u Monte Karlu. Bio je član Češkog nacionalnog baleta, ciriškog Baleta, a od 2007. je angažovan u Nacionalnom baletu Holandije. Nosilac je brojnih baletskih priznanja. Baletski magazin Dance Europe uvrstio ga je u grupu 100 najboljih internacionalnih igrača.

(danubeogradu.rs)