Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Takmičenje muzičke omladine: Una Stanić – druga nagrada

Takmičenje muzičke omladine: Una Stanić – druga nagrada

Završeno je Međunarodno takmičenje muzičke omladine, a najmlađi učesnik, osamnaestogodišnja violiistkinja iz Srbije Una Stanić, osvojila je drugu nagradu.

Una Stanić briljirala je u sve tri etape, i posebno u finalu izvodeći I stav Mocartovog koncerta i veoma zahtevni Sibelijusov koncert za violinu uz podršku Mestra Bojana Suđića i orkestra RTS-a.

Prvu nagradu dobio je violinista iz Švajcarske Nazar Fedjuk, a treću Poljak Jan Pjetkijevic.

Una Stanić koja je i i laureat nagrade ArtLink Najperspektivniji mladi muzički umetnik u Srbiji za 2011 godinu, rođena je 1997. godine u Beogradu. Završila je nižu muzičku školu violine u klasi Prof. Biljane Stevanović, kao i klavira u MŠ „Dr Vojislav Vučković“ u Beogradu i srednju muzičku školu „Kosta Manojlović“ u Zemunu 2013. godine.

Trenutno je redovan student Konzervatorijuma Univerziteta u Beču u klasi prof. Pavela Vernikova i vanredan student na Univerzitetu za muziku i umetnost u Gracu, u klasi prof. Vesne Stanković-Mofat. U toku svog školovanja osvojila je više od 30 nagrada na takmičenjima u zemlji i inostranstvu.

Krajem 2014. postala je najmladji član Bečkog kamernog orkestra. Trenutno je u pripremi prvi CD Une Stanić u izdanju ArtLink-a.