Naslovna » BG svaštara » Promocije » TV5Monde na 13. Beogradskom festivalu igre
TV5Monde: Yuval
Yuval

TV5Monde na 13. Beogradskom festivalu igre

Ove godine, TV5Monde je po prvi put partner Beogradskog festivala igre i omogućio je svojim gledaocima u celoj Evropi da gledaju spot ovogodišnjeg Festivala igre.

Beogradski festival igre, kao jedan od najvažnijih kulturnih događaja u zemlji i šire okuplja publiku koja prepoznaje pluralističke vrednosti, kulturni diverzitet i savremeni umetnički izraz.

U okviru Beogradskog festivala igre, 20. marta od 20.00 u Beogradskom dramskom pozorištu biće izvedena predstava „Are Friends Electric?“, Kompanije Juval Pika iz Francuske, a biće organizovani i TV5Monde frankofoni susreti u saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji gde će se okupiti frankofoni novinari, profesionalci iz sveta kulture, frankofonih ambasada.Promo

U predstavi je korišćena muzika grupe Kraftverk, Franca Šuberta i Olivijea Renufa, a izvode je Julie Charbonnier, Madoka Kobayashi, Fernando Carrión Caballero, Jérémy Martinez, Adrien Martins, Alexander Standard.

– U ovom projektu, želeo sam da koristim postojeće muzičke komade, kako bih pokrenuo neku vrstu kolektivnog sećanja. Odabrao sam istraživanje muzike i univerzuma sastava Kraftverk, kao nastavak osvajanja prostora koji se definiše kroz dinamičnu vezu između društvenog i individualnog. Odlučio sam se za period od 1974 do ‘78. godine, u kome su objavljeni albumi „Autobahn“, „Radioactivität“, „Trans-Europa Express“ i „Die Mensch-Maschine“. Njih karakteriše analogni zvuk i ritam koji podseća na otkucaje srca, pokrete izazvane disanjem i hodom, muzički gest preveden na ljudsku skalu. Ovaj period njihovog putovanja, tumačim kao pronalazak novog evropskog romantizma, koji nudi drugačiju perspektivu Čoveka i njegovog okruženja. U XIX veku, ideal Čoveka i prirode zamenila je volja za preživljavanjem usred naleta urbanizovanog i mehaničkog sveta. Istražujući „crnu kutiju“ Kraftverka, pronašao sam brojne zanimljive elemente koje bih želeo da uvrstim u svoju priču. Oni će mi dopustiti da pomešam različite muzičke slojeve, gradeći dinamične i promenljive privremenosti – kaže koreograf Yuval Pick.

Mesec mart je posebno važan za TV5Monde, jer je to mesec Frankofonije koji ima bogat program i u Srbiji. TV5Monde je televizija frankofonije i zemalja članica Međunarodnog udruženja frankofonije gde je Srbija zemlja posmatrač. Samim tim, ova televizija želi da uspostavi saradnju sa najvećim filmskim festivalima u Srbiji, kako bi ostalu frankofonu publiku u svetu upoznali sa kulturnom raznolikošću.

U Srbiji TV5Monde ima misiju javnog servisa kako bi pojednostavili emitovanje programa opšteg karaktera i visokog kvaliteta na francuskom jeziku.

Više od toga, TV5 daje podršku za učenje francuskog jezika profesorima i učenicima zahvaljujući besplatnom pedagoškom materijalu koji je dostupan svima na ovom linku. U Srbiji, stotinak profesora koristi ovu metodu.

TV5 Monde – 30 godina kulture na francuskom jeziku

TV5 Monde je jedna od najzastupljenijih televizijskih mreža na svetu i ima veoma bogat program gde su podjednako zastupljeni i filmovi, emisije o francuskom stilu življenja koji je posebno zanimljiv našoj publici, informativni prgram koji daje pluralistički pogled na aktuelnosti u svetu, dokumentarni program koji je izuzetno kvalitetan i prikazuje diverzitet u svetu, govori o istoriji, portretima važnih ličnosti, raznim otkrićima.

TV5Monde prevazilazi televizijske okvire i ima značajan edukativan karakter uz metodu „Učiti i podučavati francuski uz TV5Monde“. Uz bogat sadržaj na sajtu i emisije adaptirane za učenje jezika sa francuskim titlom, čini učenje francuskog jezika znatno zanimljivijim i dinamičnijim uz pregršt interaktivnog materijala.

U Srbiji je kanal prisutan više od 20 godina i nalazi se u ponudama svih značajnih operatera. Dugogodišnji je partner velikih domaćih festivala: Festa, Bemusa, Bitefa, Meseca frankofonije… Tokom godine sarađuje blisko sa Francuskim institutom i profesorima francuskog jezika.