Naslovna » Izlasci » Film » U bioskopima: Ti mene nosiš
U bioskopima - Ti mene nosiš

U bioskopima: Ti mene nosiš

Od 7. aprila u bioskopima će se prikazivati crnogorski predstavnik za Oskara „Ti mene nosiš“.

Film koji publiku ostavlja bez daha, jedno je od onih dela koje je u poslednje vreme pobrao najbolje kritike.

Film hrvatske rediteljke Ivone Juka, u kom uloge tumače Vojislav Brajović, Lana Barić, Nataša Janjić, Helena Beljan, prikazan je i na nedavno završenom FEST-u. Na ovom festivalu jedna od glavnih glumica Lana Barić, dobila je priznanje za najbolju žensku ulogu u filmu sa manjinski srpskom produkcijom.

– Radujem se što će napokon i publika širom Srbije imati prilike da pogleda film „Ti mene nosiš“, rezultat regionalne koprodukcije u kojoj su učestvovale Hrvatska, Srbija, Slovenija i Crna Gora. Naši srpski partneri su Sloane Film Production, a post-produkcija filma rađena je većinski u Beogradu. Tu je, naravno, i Voja Brajović, sa kojim mi je bila velika čast da sarađujem. Rad sa glumcem takvog kalibra je veliki kompliment – izjavila je Ivona Juka i dodala:

– Glavni junaci su očevi i njihove ćerke, obični ljudi, koji neretko očekuju od svojih voljenih da se menjaju, ne razmišljajući pritom da bi promena trebalo da potekne od njih samih. To je univerzalna tema, nešto sa čime se svi susrećemo, i to je jedan od razloga zbog kog je „Ti mene nosiš“ naišao na pohvale gde god je prikazan. Ništa drugačije nije bilo ni posle projekcije filma na FEST-u, gde smo čuli izvrsne komentare filmskih kritičara, a sad nestrpljivo očekujemo i reakciju publike.

Odlična gluma, ali i neobična radnja koja prikazuje isprepletane i složene životne priče Dore, Ives i Nataše zaintrigirali su publiku u celom regionu.

Film je dobitnik brojnih priznanja među kojima su: Zlatna Mimoza za najbolju režiju za Ivonu Juku, Zlatna breza za debitantsku ulogu za Helenu Beljan, Zlatna Arena za najbolju fotografiju, najbolje vizuelne efekte i najbolju muziku, priznanja na Avantura Film Festivalu i LET’S CEE Film Festivalu za najbolji film.

U bioskopima - Ti mene nosiš

Radnja filma

Dora je zanemarena devojčica u čiji se život iznenada vraća otac sa kojim razvija neočekivanu bliskost, uprskos protivljenju majke Lidije. Ona od svakodnevnih problema beži u svet mašte. Dok njene drugarice žele da postanu balerine, ona mašta o tome da postane fudbalski menadžer.

Ives nema predaha, jer joj jutra započinju brigom o ocu koji ima Alchajmerovu bolest. Njen život je ispunjen brojnim obavezama koje je iscrpljuju, a planovi za lepši život su sve više izvan domašaja.

Nataša na prvi pogled ima sve. Ona je uspešan TV producent i očekuje prvo dete. Dešava se preokret, zlokobne slutnje o zdravstvenom stanju se potvrđuju i započinje njeno suočavanje sa neizvesnom budućnošću. (danubeogradu.rs)

Naziv filma: Ti mene nosiš. Države i godina proizvodnje: Hrvatska, Crna Gora i Srbija; 2015. Žanr: drama. Dužina trajanja filma: 155 minuta. Uloge: Helena Beljan, Lana Barić, Nataša Janjić, Vojislav Brajović, Nataša Dorčić, Goran Hajduković, Vedran Mlikota, Filip Križan, Juraj Dabić. Režija i scenario: Ivona Juka.