Naslovna » Izlasci » Pozorište » ZT: 150. izvođenje predstave „Suze su OK“
Zvezdara teatar

ZT: 150. izvođenje predstave „Suze su OK“

Komad „Suze su OK“, Mirjane Bobić Mojsilović, 18. marta imaće jubilarno sto pedeseto izvođenje u Zvezdara teatru.

Ovo dramsko delo, prvi put je izvedeno na sceni Narodnog pozorišta marta 1999. godine. Predstava je igrana tokom čitavog perioda bombardovanja bez prekidanja.

Posle više od šezdeset izvođenja na sceni Narodnog pozorišta, skinuta je sa repertoara, a 2009. godine ugledala je ponovo svetlost dana na daskama Zvezdara teatra u smanjenom broju likova, sa izvesnim izmenama glumačke postave.

Tanja Bošković tumači ulogu Marije Kalić od prvog izvođenja predstave pa sve do danas. Za ovu ulogu, dobila je Nušićevu nagradu za najboljeg glumca večeri, na Festivalu Nušićevi dani u Smederevu 2008. godine, kao i Nagradu za najbolju žensku ulogu na Pozorišnom festivalu u Doboju iste godine.

Priča o svima nama

Delo „Suze su OK“, je priča o Маriјi Kаlić, pеvаčici hоrа Rаdiо Bеоgrаdа u pеnziјi, kоја оbоžаvа pоеziјu i pеsnikе. Izmеđu uspоmеnа nа stаrоg i uspеšnоg pеsnikа, i stvаrnоsti – sа mlаdim pеsnikоm оd kоgа mnоgо оčеkuје, Маriја Kаlić nаm pričа priču о svimа nаmа – о lјubаvi, čеžnji, rаzоčаrеnju i tihоm snu dа zа sоbоm оstаvimо nеkаkаv trаg.

Postoje ljudi kojima je važnija interpretacija života od njegove faktografije. To su sanjari, oni koji se muvaju u poeziji i oko nje, oni kojima je opis stvarnosti važniji od stvarnosti, i kojima je potreba da ostave neki trag o svom postojanju važnija od samog postojanja.

„Suze“ su priča o tome – o suzama, strastima, razočarenjima, o pesnicima i njihovim muzama, o pesmama koje nikada neće biti napisane, i o onoj koja stiže kasno. (Mirjana Bobić Mojsilović, pisac)

Komad je na festivalu Nušićevi dani, u Smederevu, 2008.godine dobio Drugu nagradu publike.

Prvu postavu, 1999. godine, pored Tanje Bošković, tumačili su Vojin Ćetković, Marko Nikolić i Predrag Tasovac uz još četvoro glumaca. Danas, u režiji Milana Karadžića, glumačku postavu čine Rade Marjanović, Petar Mihailović i Milan Caci Mihailović.

Cena ulaznice je 800 RSD. (DuB volonteri; Katarina Tomović)

Uređuje: DuB volonteri