Naslovna » Izlasci » Sajmovi » Beoplant Fair – sajam hortikulture od 7. do 10. aprila

Beoplant Fair – sajam hortikulture od 7. do 10. aprila

Na Beogradskom sajmu od 7. do 10. aprila biće održan 21. Međunarodni sajam hortikulture Beoplant Fair.

U isto vreme, sva četiri dana od 10.00 do 19.00, u hali 3 biće organizovana i 19. Izložba lekovitog bilja i preparata od meda „Darovi prirode“ i 4. Izložba baštenskih i parkovskih mašina i prateće opreme – Motoplantexpo.

Međunarodni sajam hortikulture – Beoplantfair, „bašta u srcu grada“, po mnogo čemu je najšarmantnija, najcvetnija, najmirisnija i najšarenija manifestacija Beogradskog sajma.

Pod svodovima i na otvorenom prostoru Beogradskog sajma okupiće se više od 100 izlagača i drugih učesnika iz zemlje i inostranstva – pojedinaca, udruženja, zemljoradničkih zadruga, privrednih organizacija, čak i multinacionalnih kompanija – i to iz najrazličitijih oblasti hortikulture – uzgajanja cveća i cvetnog materijala, proizvodnje sadnica i semenskog materijala, voćarstva, vinogradarstva, pčelarstva, gajenja lekovitog bilja, uzgoja i održavanje zelenih površina, pejzažne arhitekture.

Iako je za posetioce, i najčešće ne bez razloga, prva asocijacija u vezi sa ovim sajmom – cveće, oni koji sa velikom posvećenošću ovaj sajam organizuju nude mnogo više od toga – zdrav život i čistu prirodnu okolinu.

Brojne su robne grupe u kojima se ekonomska i edukativna misija ovog sajma pokazuje u punom sjaju: od meda i preparata od meda, čajeva i melema, lekovitog i aromatičnog bilja, gljiva i šumskih plodova te fitokozmetičkih i fitofarmakoloških preparata pa do mehanizacije, opreme i pribora za uređenje parkovskih i drugih javnih zelenih površina i zdrave životne sredine uopšte; od sadnog materijala i semenske robe, dekorativnih biljaka, proizvodnje i prerade voća i povrća ili dizajniranja enterijera pa do zalivnih sistema, opreme za navodnjavanje i pribora za zalivanje, plastenika, mehanizacije, opreme i pribora za hortikulturu, sredstava za prihranu i zaštitu bilja, posuda za sadnju i dekoraciju biljaka, stručne literature itd.

Stručni i prateći program

Već po tradiciji, sajam prati i bogat stručni i prateći program, sinteza stručnog, edukativnog, takmičarskog i humanitarnog, tako da posetioci Sajma različitih poslovnih profila i ličnih afiniteta mogu da se upoznaju sa novim trendovima i brendovima u hortikulturi, pejzažnoj arhitekturi, proizvodnji i primeni lekovitog i aromatičnog bilja, novim tehnologijama u gajenju bilja, da saznaju više o značaju i lekovitim dejstvima preparata od meda, ali i o sistemskim problemima u ovoj oblasti – od normativnih rešenja ili upravljanja u urbanim zelenim prostorima pa do „zelenog bontona“ i sl.

Program podrazumeva i izložbe, predavanja i prezentacije iz raznih oblasti hortikulture, i to uz najeminentnije domaće i strane predavače i prezentere, a neće nedostajati ni takmičenja i nagrade. Sve to nezamislivo je bez dragocene saradnje sa profesionalnim i strukovnim udruženjima i organizacijama.

Ovogodišnji tematski novitet Sajma hortikulture je izlagačko-edukativni segment posvećen organskoj hrani – tehnologijama, perspektivama i prednostima ekološki zdravog i održivog uzgoja biljaka namenjenih za ljudsku ishranu.

Na sebi svojstven način, uvek originalan i uvek sa humanim ciljem, program će – u formi interaktivne radionice za aranžiranje cveća – obogatiti Međunarodni klub žena (IWC), poznatiji pod popularnim nazivom „žene ambasadora“.

Biće predstavljena izložba pobedničkih studentskih radova sa konkursa Međunarodne federacije pejzažnih arhitekata (IFLA) i retrospektiva nagrađenih radova Salona pejzažne arhitekture 2005-2015.

Oni koji u vezi sa biljkama, mirisima i šarenilom, pored lepote osećaju i zdravstvene tegobe, a nije ih mali broj, imaće priliku da se u okviru stručnog programa upoznaju – sa alergenima… Alergenim biljkama posvećena je i tematska izložba Prirodnjačkog muzeja.

Pažnju posetilaca svakako će privući i prodajna izložba predmeta od reciklažnog materijala.

Posebna zanimljivost pratećeg programa Sajma hortikulture već tradicionalno je takmičenje učenika srednjih poljoprivrednih škola iz Srbije u izradi cvetnih aranžmana.

Pojedinačne ulaznice koštaju 200 RSD, grupne su 100 RSD (za grupe veće od 20 ljudi i za organizovane grupe đaka i studenata), a parking se plaća 50 RSD po satu. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.