Naslovna » Izlasci » Izložbe » BINA 2016 od 5. do 28. maja
BINA 2016

BINA 2016 od 5. do 28. maja

Jedanaesta Beogradska internacionalna nedelja arhitekture – BINA 2016 biće održana od 5. do 28. maja pod sloganom „Budućnost je sada“.

I ovogodišnja manifestacija programski je koncipirana kroz izložbe, šetnje, predavanja, radionice, seminare… Umetnici će razgovarati o bliskoj budućnosti arhitekture, o upotrebi novih tehnologija, o javnosti rada, o značaju i načinima tumačenja prošlosti u korist sadašnjosti i budućnosti, o percepciji prostora…

BINA je zajedno sa nosiocem projekta Muzejem za arhitekturu in oblikovanje (Muzej za arhitekturu i dizajn, MAO) iz Slovenije i timovima učesnika iz 13 evropskih zemalja osvojila grant Kreativne Evrope – Podrška evropskim platformama (2014-2020) za platformu Future Architecture.

U pitanju je panevropski projekat koji okuplja arhitektonske muzeje, festivale i organizacije iz 13 zemalja sa namerom da kroz različite aspekte svog programa tokom dve godine trajanja projekta pokušaju da sagledaju budućnost arhitekture i to iz perspektive autora do 40 godina života, upravo onih koji će tu budućnost promišljati, projektovati i graditi.

Poseban deo programa ovogodišnjeg, XI izdanja manifestacije, posvećen je upravo Future Architecture Platformi i obuhvata međunarodnu izložbu Energetske tačke Beograda i predavanja Arhitekturea posle budućnosti, Ane Jeinić (Austrija) i Predstavljanje nasleđa u budućnosti, Sonje Jankov.

BINA 2016 – izložbe

Tokom tri nedelje programa BINA 2016 publika će moći da poseti izložbe u različitim galerijskim prostorima Beograda. Među njima su KCB, Galerija RTS, Galerija FLU i druge. Na kraju ovog teksta je celokupan program manifestacije. Pogledajte – skrolujte…

U Noći muzeja, 21. maja, kroz dve posebne izložbene postavke biće predstavljeni i rezultati dve BINA radionice: „Graditeljke Beograda“ (učesnici su deca uzrasta od 10 do 14 godina) u Dečijem kulturnom centru (Takovska 10) i „Nijanse prostora“ (učesnici su studenti arhitekture i dizajna) na Vajarskom odseku FLU (Bulevar vojvode Putnika 10).

BINA: Urban joga (foto: Dušan Đorđević)
Urban joga (foto: Dušan Đorđević)

BINA 2016 – programski blokovi

• Stanovanje danas
Poseban blok BINA 2016 posvećen je temi savremenog stanovanja. Prvi blok programa, seminar „Stanovanje danas – međunarodna iskustva“, održaće se 7. maja u Dvorani KCB i predstaviće različita evropska iskustva: Aspern – bečki grad na jezeru, jedan od trenutno najvećih stambenih projekata u Evropi, arhitektonski opus zagrebačkog studija Dva arhitekta i planove 50.000 novih stambenih jedinica u Amsterdamu. Drugi deo programa posvećenog temi stanovanja,okrugli sto posvećen izložbi „Stanovanje 2015“ biće održan 12. maja u Galeriji RTS.

• Predavanja
Serijal od pet predavanja „Suočavanja“, koncipirao je Aleksandar Bobić, aktivista, istrajni borac za ideje univerzalizma i promene. O aktuelnim problemima arhitektonske profesije govoriće više od 20 arhitekata i teoretičara iz zemlje i inostranstva (Spasoje Krunić, Ivan Kucina, Tatjana Stratimirović, Ivana Azanjac Vingam, Dominiko Blažević, Milan Đurić, Milica Lopičić…).

• BINA šetnje
Beograđani će i ove godine u maju imati priliku da u okviru 11. manifestacije BINA, prošetaju Beogradom sa arhitektima i istoričarima arhitekture, steknu novo iskustvo percepcije grada i vide ga na način na koji do sada nisu. Savske obale, Blok 21 (50 godina), Palata SIV-a, Od Kosančićevog venca do Terazija… samo su neke od ukupno jedanaest BINA šetnji.

• Radionice
U saradnji sa dugogodišnjim partnerima, više fakulteta i ustanova, kao i brojnim saradnicima i ove godine tokom tri nedelje biće organizovan niz radionica za polaznike različitih uzrasta, od osnovne škole do studenata. Namera ovih programa je da se deca i mladi senzibilišu za posmatranje, razumevanje i vrednovanje arhitekture, kao i da se oslobode i u opuštenoj atmosferi oprobaju u kreiranju prostora. Rezultati ovih radionica biće predmet posebnih izložbi tokom Noći muzeja 2016.

• Koncert
U saradnji sa dugogodišnjim partnerom, institucijom Do.co.mo.mo iz Srbije, 16. maja od 21.00 biće organizovan koncert „Zvuk moderne“ u Domu štampe. Projekat promoviše nasleđe moderne arhitekture na teritoriji Beograda na način koji nije uobičajen u dosadašnjoj praksi.

Kroz seriju koncerata i performansa koji se dešavaju u značajnim objektima zaštićenim kao spomenici kulture, „Zvuk moderne“ ima za cilј da skrene pažnju šire javnosti na stanje baštine modernog pokreta u arhitekturi. „Zvuk moderne“ predstavlja zgradu Doma štampe arhitekte Ratomira Bogojevića i dela kompozitora Vasilija Mokranjca.

Dobro došli na programe BINA 2016! (danubeogradu.rs)

Miloš Kosec - Izložba Bartlbi, BINA
Miloš Kosec – Izložba Bartlbi

BINA 2016 – program

BINA 2016 od 5. do 28. maja BINA 2016 od 5. do 28. maja BINA 2016 od 5. do 28. maja BINA 2016 od 5. do 28. maja BINA 2016 od 5. do 28. maja