Naslovna » Izlasci » Pozorište » Bitef teatar: Umetnički performans “Samo moje”
"Samo moje" u Bitef teatru
"Samo moje" u Bitef teatru

Bitef teatar: Umetnički performans “Samo moje”

U Bitef teatru u četvrtak 28. aprila, u 20 časova, na programu je premijera performansa “Samo moje”, koji izvode umetnici Igor Koruga i Ana Dubljević.

Predstava je nastavak zajedničkog angažovanja Ane Dubljević i Igora Koruge, koji su tokom poslednjih pet godina kontinuirano sarađivali istražujući različite teme kroz polje koreografije i plesa.

Ovoga puta, njihov rad se bavi istraživanjem tzv. ,,negativnih osećanja” pojedinca kao nezanemarljivim odlikama današnjeg svakodnevnog života kapitalističkog društva. Inspiracija za istraživanje, pored ličnih iskustava autora, potiče iz rada američke teoretičarke Ann Cvetkovich, koja tretira ova emotivna stanja pre kao društvene i kulturološke označitelje, nego kao medicinska stanja pojedinca. Rad podržava javno priznavanje ovakvih osećanja na kolektivnom nivou, kao potencijalno polazište za stvaranje novih oblika zajedništva, solidarnosti i društveno-političnog delovanja.

Scenski prostor osmislio je Siniša Ilić, a izradila grupa Karkatag kolektiv.
Dizajn: Katarina Popović
Produkcija: Ksenija Đurović
Koprodukcija: Stanica Servis za savremeni ples i Bitef teatar uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i mreže Departures and Arrivals (DNA) kroz projekat Kreativna Evropa

Igor Koruga radi u oblasti izvođačkih umetnosti (savremeni ples i koreografija). Diplomirao je na master studijama na odseku Solo/Dance/Authorship (SODA), Univerziteta umetnosti i Edukativnom Plesnom Centru (HZT) u Berlinu, kao i na etnologiji i antropologiji na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Bio je stipendista plesnih edukativnih programa Nomad Dance Academy i DanceWeb, i plesne stipendije Kancelarije gradonačelnika Berlina. Od 2006. godine aktivni je član organizacije Stanica ‒ Servis za savremeni ples u Beogradu. Od 2015. godine radi kao docent na Institutu za umetničku igru u Beogradu. Kao izvođač, koreograf i dramaturg radio je u okviru više pozorišta i kulturnih organizacija, a učestvovao je i u brojnim umetničkim rezidencijama i platformama lokalno, regionalno i u inostranstvu. Dobitnik je prve nagrade i nagrade kritike na XIX Festivalu koreografskih minijatura u Beogradu. Nosilac je godišnje nagrade Nacionalne organizacije za retke bolesti Srbije (NORBS). Umetničke interese usmerava ka istraživanju koreografije kao proširene prakse scenskog izražaja koja se primenjuje u istraživanju nematerijalnih formi ‒ jezika, i različitih društvenih i kulturnih fenomena.

Ana Dubljević je izvođač i autor u polju plesa, koreografije i koreografije kao proširene prakse. Njeni umetnički interesi bave se plesom koncepata, pitanja, odnosa, jezika i tela. Fokusira svoj rad na pitanje političnosti, s jedne strane umetnosti i umetničkog dela, i sa druge strane političnosti naših svakodnevnih individualnih i kolektivnih života, danas. Od 1999. autor je i/ili koreograf dvanaest komada. Završila je Višu školu likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu. U svom koreografskom radu, koji obuhvata autorske i koautorske predstave, Ana se bavi i pitanjima umetničkih kolaboracija i ima interes za istraživanje različitih načina umetničkog stvaralaštva u nehijerarhijskim strukturama. Kao izvođačica učestvovala je u više od trideset međunarodnih produkcija. Članica je Udruženja baletskih umetnika Srbije i Stanice ‒ Servisa za savremeni ples. 2014. upisala je Master studije koreografija i performans na Institutu za pozorišne studije u Gisenu/Nemačka. Trenutno je stipendista Erasmus+ programa razmene studenata i nastavlja školovanje na Master studijama Izvedba Dramaturgije na Sveučilištu u Zagrebu.

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.