Naslovna » Izlasci » Akcije » Dan planete Zemlje, 22. april
Dan planete Zemlje, 22. april
Dan planete Zemlje, 22. april

Dan planete Zemlje, 22. april

Hajde da sadimo! Pod ovim sloganom svet u 2016. godini, u petak 22. aprila, obeležava Dan planete Zemlje, koja na poklon očekuje – drveće.

Možete da posadite svoje drvo, ili, ako niste u prilici, podelite poziv na društveniim mrežama da svi koji mogu to učine. Ili da i oni prošire ideju dalje…

Zašto drvo?

Drveće će nam pomoći da umanjimo štetno dejstvo klimatskih promena.

Drvo apsorbuje višak ugljendioksida – jedan hektar šume za godinu dana usisa količinu ugljendioksida koju proizvede automobil za 42 hiljade kilometara vožnje. Drveće neutrališe i druge loše mirise i gasove koji zagađuju okolinu, a na kori i listovima zadržava čvrste čestice.

Drveće pomaže dugoročno u životu zajednice, daruje prilike za ekonomsku i ekološku održivost, obezbeđuje energiju i prihode, a voće – i hranu.

Dan planete u više od 200 zemalja sveta

Dan planete Zemlje prvi put je obeležen 22. aprila 1970. godine u Sjedinjenim Američkim Državama i ovaj datum smatra se početkom modernog ekološkog pokreta. Velike demonstracije toga dana izvele su na ulice i u parkove širom zemlje, u organizaciji više hiljada koledža i univerziteta, 20 miliona Amerikanaca. Protesti su bili usmereni protiv ugrožavanja prirodne sredine izlivanjem nafte, zagađenjem iz fabrika i energetskih centrala, deponija… Tražilo se zaustavljanje trovanja životnog okruženja otpadnim vodama, pesticidima, izduvnim gasovima automobila i zaštita divljih vrsta.

Sve organizacije koje su se prethodno, pojedinačno, bavile nekom od navedenih tema udružile su se u mrežu Earth Day Network, koja se, zatim, od 90-ih godina, proširila svetom i postala najveća organizacija za mobilisanje na akcije.

Više od milijardu ljudi u preko dve stotine zemalja sveta, uz pomoć 50 hiljada partnerskih organizacija, priprema svake godine aktivnosti na Dan planete Zemlje.

U 2020. godini obeležava se 50. godišnjica manifestacije koja je probudila javnost.

Jedan od pet ciljeva jubileju u čast je da se tokom pet godina koje mu prethode, širom sveta, zasadi 7,8 milijardi stabala.

Veoma ambiciozno, ali zajedničkom akcijom dostižno, za čistiju i zdraviju planetu Zemlju!

Uključimo se odmah!

(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.