Naslovna » Izlasci » Forum: Mediji u Srbiji u digitalnom dobu II
Mediji u Srbiji u digitalnom dobu

Forum: Mediji u Srbiji u digitalnom dobu II

U petak, 8. aprila od 10.00 do 15.00, u Domu omladine Beograda biće organizovan forum „Mediji u Srbiji u digitalnom dobu II“.

Uvodno predavanje „Šta o medijima učimo od mladih“ održaće Endi Radok sa Univerziteta Monaš. Australijanac je autor knjige „Mladi i mediji“ koju je kod nas objavio Clio prošle godine.

Učesnici panel diskusije su Milena Dragićević Šešić (Univerzitet umetnosti), Aleksandar Luj Todorović (Univerzitet umetnosti), Ana Martinoli (FDU), Dalibor Petrović (Filozofski fakultet) i Đorđe Krivokapić (FON i Fondacija Šer).Za dž

Učešće na forumu „Mediji u Srbiji u digitalnom dobu II“ je besplatno, a obezbeđen je simultani prevod i radni materijal. Prijave možete slati na e-mail info@clio.rs do 6. aprila u 17.00.

Organizatori su DOB, Izdavačka kuća Clio i udruženje Biblioteka plus.

Rešavanje problema

Forum „Mediji u Srbiji u digitalnom dobu“ pokrenut je s ciljem da okupi domaće i inostrane stručnjake i ponudi delotvoran susret struke sa najnovijim teorijskim i praktičnim iskustvima uz istovremeno promišljanje sopstvenih pozicija i mogućnosti za rešavanje uočenih problema.

Prva sesija Foruma održana je 4. marta 2016. u Medija centru Beograd, a program skupa bio je zasnovan na knjizi „Evropski mediji u digitanom dobu“, autora Ričarda Ruka, predavača na Školi za ekonomiju i pravo u Berlinu (HWR Berlin School of Economics and Law), ujedno i učesnika ovog skupa.

Pored njega u diskusiji su učestvovali dr Miroljub Radojković, profesor na Fakultetu političkih nauka, dr Rade Veljanovski, takođe profesor na FPN, Dragan Janjić iz NUNS-a i Vladan Joler iz Šer fondacije. Snimak foruma možete pogledati ovde.

Endi Radok (Andy Ruddok)

Endi Radok
Endi Radok

Profesor je na australijskom Univerzitetu Monaš, bavi se istraživanjem medija i redovno objavljuje knjige i radove u stručnim časopisima, posvećene nasilju u medijima, političkim ličnostima, reality televiziji, kampanjama za zdrav život, sportu u medijima, teoriji masovnih komunikacija i slično.

Pre knjige „Mladi i mediji“ objavio je i knjige „Understanding Audiences“ (2001) i „Investigating Audiences“ (2007). Radio je kao predavač na univerzitetima u SAD, Velikoj Britaniji, Južnoj Koreji, Kini i na Novom Zelandu. Među omiljenim temama su mu medijska publika, korisnici medija i politika popularne kulture.

Endi Radok – Mladi i mediji

Knjigu je sa engleskog prevela Jelena Petrović.

Kako mladi reaguju na reklame za alkoholna pića? Da li su mediji zaista uzrok masovnih oružanih napada u školama? Da li su strahovanja zbog uticaja nasilja u medijima na mlade opravdana?

Ove i druge aktuelne teme u vezi s medijima obrađuju se u knjizi, a studentima i istraživačima daju se dragoceni saveti o izboru predmeta istraživanja, pristupu naučnom radu i strukturisanju medijskih studija.Endi Radok - Mladi i mediji (Clio)

Autor ove zanimljive studije nastoji da odgovori na pitanja zašto je društvo zabrinuto zbog uticaja medija na mlade i da li su mladi danas tek bespomoćne žrtve medijskih korporacija i politike koju one zastupaju, ili im pak, medijska pismenost omogućava da prozru namere kreatora medijskog sadržaja i iskoriste medijsku pažnju u vlastitom interesu.

Način na koji mladi koriste medije ili na koji su u njima predstavljeni zanimljiva je tema za proučavanje, jer pokazuje kako mediji struktuiraju ideje pomoću kojih shvatamo svet. Mladost, u smislu identiteta, više ne pripada samo mladima; to je atribut koju mnogi prisvajaju, i to uz pomoć medija.

Predstave o mladima u medijima mogu mnogo reći o tome kako mediji kreiraju društvenu stvarnost. Dubljom analizom tog pitanja ova knjiga povezuje medijska istraživanja s dužim tradicijama u društvenoj istoriji. (danubeogradu.rs)