Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Hor bečkih dečaka u Sava centru

Hor bečkih dečaka u Sava centru

U Velikoj dvorani Sava centra, 21. maja od 20.00, nastupiće Hor bečkih dečaka, jedan od najprepoznatljivijih kulturnih brendova i „ambasadora“ Austrije i grada Beča.

Slavni hor održaće koncert u Beogradu posle više od trideset godina.

Hor bečkih dečaka poznat je, kako po jedinstvenom zvuku, tako i po prepoznatljivoj garderobi – stilizovanim mornarskim odelima. Njihova umetnost, ali i čista dečija energija, razgaljuju srca slušalaca od Evrope do Japana, od Amerike do Kine, i svuda drugde gde nastupaju.

Hor je osnovan 1498. godine i sve do 1918. godine pevao je, isključivo, za carski dvor, na misama, koncertima i privatnim dešavanjima, ali i tokom državnih svetkovina.

Današnji naziv hor nosi od 1922. godine, a od 1926. godine pronose radost horskog pevanja na turnejama širom sveta. Muzičari poput Volfganga Amadeusa Mocarta, Antonija Salijerija, Kristofa Vilibalda Gluka i Antona Bruknera sarađivali su sa horom. Braća Jozef i Mihael Hajdn bili su članovi hora Katedrale Sv. Stefana i često su pevali sa carskim horom dečaka.

Hor bečkih dečaka: Put oko sveta za 80 minuta

Danas u horu peva 100 dečaka, uzrasta od 10 do 14 godina, podeljenih u četiri zasebna hora. Horovi imaju oko 300 koncerata i različitih nastupa godišnje, pred publikom od gotovo pola miliona.

Posećuju gotovo sve evropske zemlje, a česti su gosti i u Aziji, Australiji i Severnoj i Južnoj Americi. Bečki dečaci pevaju nedeljne mise u bečkoj Carskoj kapeli, kao što su to činili od 1498. godine.
Repertoar Hora obuhvata sve od srednjovekovne do savremene i eksperimentalne muzike. Moteti i solo pesme čine srž programa koji se izvode na turnejama, kao i posebni aranžmani tipično bečke muzike, kao što su valceri i polke Lanera i Štrausa, rađeni posebno za Hor.

Hor kao privatna institucija drži sopstvene škole. Gotovo 400 dečaka i tinejdžera između treće i osamnaeste godine uči i vežba u Augartenpaleu, baroknoj palati i nekadašnjem carskom lovačkom domu u Beču. Akademska nastava se odvija u malim grupama. Svi dečaci žive u specijalnom internatu Hora.

Godine 2010. otvorena je i gimnazija za dečake i devojčice. Razvijen je poseban školski program, u saradnji sa Muzičkim akademijama u Beču i Salcburgu, osmišljen tako da pomogne mladim pevačima da pronađu svoj glas i otkriju i razviju svoje talente.

Fondacija Piringer (ROK Pühringer Privatstiftung) je generalni sponzor Hora bečkih dečaka, uz čiju podršku je izgrađena posebna koncertna sala otvorena decembra 2012. godine Gala koncertom Hora bečkih dečaka i Bečke filharmonije.

Na beogradskom koncertu Hor bečkih dečaka predstaviće jedan od svojih najpopularnijih projekata koji nosi naziv „Put oko sveta za 80 minuta“. Ovaj program je veoma raznovrstan i obuhvata pesme u rasponu od narodnih, preko klasičnih i pop numera, iz svih zemalja koje je posetio Filijas Fog, junak čuvenog romana Žila Verna, koji je poslužio kao inspiracija za kreiranje ovog programa: to su pesme iz Engleske, Francuske, Italije, Indije, Kine, Japana, Irske i Amerike.

Cene ulaznica: 1.500, 2.000, 2.500, 3.000 i 3.500 RSD. (danubeogradu.rs)