Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Hor Svartlamon Hardkor na splavu Arka Barka

Hor Svartlamon Hardkor na splavu Arka Barka

U subotu 23. aprila od 20 časova jedan neobičan hor iz Norveške, Svartlamon Hardkor, nastupa na neobičnom mestu – na terasi splava-hostela Arka Barka.

Hor Svartlamon Hardkor dolazi iz grada Tronhajma u srednjoj Norveškoj. Pedesetak članova čine muškarci različite starosti (najmlađi 20, a najstariji 60 godina), sa potpuno različitim životnim pričama i opredeljenjima – od radnika u fabrici, preko zubara, nastavnika, IT konsultanata, do advokata, koji su zakleti pankeri i rokeri. Spojila ih je ljubav prema muzici i neverovatna energija na sceni, a okupili su se 2004. godine sasvim konkretnim povodom – da iskažu svoje neslaganje sa željom gradskih vlasti da sruši deo grada Svartlamoen, u kojem većina članova hora živi.

Iako za sebe kažu da su „gomila veselih dečaka sa velikim srcem koja uveseljava sebe i druge svojim humorom u načinu izvođenja pesama“, činjenica je da publika nikada ne ostaje ravnodušna posle njihovog poptuno netradicionalnog izvođenja Mocartovog rekvijuma, tradicionalnih norveških pesama, ili uspavanki začinjenih pank i rok efektima. Od svog osnivanja nastupali su na mnogim festivalima u Norveškoj i inostranstvu, a o horu se upravo snima dokumenratni film.

Veče pre beogradskog nastupa Svartlamon Hardkor nastupa na osmom Srpskom festivalu svetske muzike u Domu kulture u Gornjem Milanovcu.

Specijalni gosti na oba koncerta su Jovan Pavlović (harmonika) i Danijela Veselinović (truba).

Organizator posete hora Svartlamon Hardkor je Tutti Serbia, organizacija koja godinama radi na promociji norveške kulture u Srbiji.

Splav-hostel Arka Barka nalazi se na Dunavu, na Ušću.

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.