Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložba „Industrijsko nasleđe Srbije“ od 26. aprila
Industrijsko nasleđe Srbije - Livnica Pantelić
Industrijsko nasleđe Srbije - Livnica Pantelić

Izložba „Industrijsko nasleđe Srbije“ od 26. aprila

U Galeriji „Aleksandar Despić“ (Skender-begova 51) od 26. aprila do 5. juna biće otvorena izložba „Industrijsko nasleđe Srbije“.

Muzej nauke i tehnike u Beogradu otvara izložbu fotografa-dokumentarista iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture, članova Sekcije fotografa Društva konzervatora Srbije, posvećenu industrijskom i tehničkom nasleđu na teritoriji Srbije.

Na izložbi „Industrijsko nasleđe Srbije“ biće prikazano postojeće stanje objekata industrijskog i tehničkog nasleđa Srbije: objekti hidrotehničkog nasleđa i energetike, industrije, transporta, kao i magacinski prostori.

Društvo konzervatora Srbije dugi niz godina podstiče istraživanje, dokumentovanje, zaštitu, konzervaciju, restauraciju i prezentaciju industrijskog i tehničkog nasleđa na teritoriji Republike Srbije.

Industrijsko nasleđe Srbije - Livnica Pantelić
Industrijsko nasleđe Srbije – Livnica Pantelić, 2012. godina

Kulturna dobra…

Članovi Društva konzervatora Srbije bavili su se temom industrijskog i tehničkog nasleđa kroz čitav niz aktivnosti u u institucijama u kojima rade, ali i u okviru Društva kao strukovne asocijacije.

Pored ranije utvrđenih kulturnih dobara – pivara u Pančevu i Apatinu, te prevodnice na spoju Velikog bačkog kanala i Tise kod Bečeja, među 37 objekata i dr. proglašenih za spomenike kulture u 2013. godini čak njih 12 je vezano za industrijsko i tehničko nasleđe (javno parno kupatilo, vodotoranj, kompleks Svilare na Tamišu u Pančevu, Termoelektrana „Snaga i svetlost“, palata Glavne pošte, Fabrika hartije Milana Vape, Umetnička livnica“Plastika“, Muzej vazduhoplovstva u Beogradu, hangar starog aerodroma na Novom Beogradu, stara kapetanija i zgrada Vodne zajednice u Zemunu, mlin u selu Debelica).

Tokom 2014. godine kompleks Vojnotehničkog zavoda u Kragujevcu proglašen je za prostornu kulturno-istorijsku celinu, a stari gvozdeni most na reci Gradac u Valjevu za spomenik kulture. Međutim, još mnogi evidentirani objekti i brojne prostorne kulturno-istorijske celine čekaju da ih proglase za kulturna dobra (prevodnica u Malom Staparu, prevodnica u Bezdanu, SARTID u Smederevu, ranžirna stanica u Novom Sadu, crpna stanica u Dubovcu, mlin u Malom Crniću i dr).

Svečano otvaranje je u utorak, 26. aprila od 19.00, a izložbu će otvoriti Snežana Negovanović, predsednik sekcije fotografa Društva konzervatora Srbije.

Radno vreme je od utorka do nedelje, od 10.00 do 20.00. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.