Naslovna » Izlasci » Pozorište » JDP premijera: “Slučajna smrt jednog anarhiste”

JDP premijera: “Slučajna smrt jednog anarhiste”

U petak 22. aprila, na sceni Studio Jugoslovenskog dramskog pozorišta, pred publikom je premijera predstave “Slučajna smrt jednog anarhiste” po tekstu savremenog italijanskog autora, nobelovca Darija Foa.

Predstavu je režirala Maja Maletković, a sudeći po preporuci da se u slučaju inscenacija van Italije Foove drame prilagode lokalnim društveno-političkim prilikama, može se očekivati originalan doprinos cele umetničke ekipe ovoj, pre svega, komediji.

Uloge:

Ludak – Nikola Đuričko
Upravnik policije – Bojan Dimitrijević
Komesar sportsmen Kalabrezi – Nikola Rakočević
Komesar Bertoco – Miloš Samolov
Agent – Joakim Tasić
Novinarka Marija Feleti – Marta Bjelica

Prevod: Ivo Juriša, Adaptacija/Dramaturg: Sara Radojković, Scenograf: Vera Stanišić
Kostimograf: Vladislava Joldžić, Kompozitor/Dizajn zvuka: Danica Vujošević, Scenski govor: Ljiljana Mrkić Popović

Kao cirkuski igrač na trapezu, Ludak usred policijske stanice visi nad ponorom – u zapletu, koji preti da se zakovitla u urnebesnu komediju zabune. Ansambl, predvođen Nikolom Đuričkom, raskrinkaće sve nelogičnosti vezane za smrt jednog anarhiste, jer iza maske komedije vreba svet organizovanog kriminala, državne korupcije, političkih ubistava, verske netrpeljivosti, terorizma. “Slučajna smrt jednog anarhiste” (1970/71) dokumentuje epizodu u italijanskoj istoriji poznatiju kao “Godine olova” – talas terorističkih napada s kraja 1960-ih koji je trajao do početka 1980-ih.

Dario Fo (1926 – ) je umetnik levice, baš kao i Elfride Jelinek, s kojom ne deli samo blisko političko uverenje već i ljubav prema marksizmu, revoluciji, socijalizmu, Brehtu i političkom pozorištu uopšte. Fo je i glumac, reditelj, kompozitor, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1997. godine. Drame Darija Foa prevedene su na više od trideset svetskih jezika.

Predstava “Slučajna smrt jednog anarhiste” počinje u 20:30 časova.
Sledeće izvođenje je u sredu, 27. aprila, a zatim 8, 18, 20 i 24. maja
Ulaznice se mogu se kupiti na blagajni JDP-a, Kralja Milana 50

(danubeogradu.rs)