Naslovna » Izlasci » Akcije » Kinoteka: Belgrade To Bowie
Bouvi, Bono i Ino (foto: B. Rašić)
Bouvi, Bono i Ino (foto: B. Rašić)

Kinoteka: Belgrade To Bowie

Od 27. maja do 21. avgusta 2016, Jugoslovenska kinoteka (Uzun Mirkova 1) biće domaćin projekta „Belgrade To Bowie“.

Projekat je posvećen nedavno preminulom superstaru Dejvidu Bouviju, a u osnovi je izložba fotografija Brajana Rašića.

Bouvi (foto: B. Rašić)
Bouvi (foto: B. Rašić)

Svetski poznati muzički fotograf više od dve decenije bio je jedan od Bouvijevih zvaničnih fotografa. Rašić je imao prilike da zabeleži najzanimljivije momente, kako sa brojnih turneja ovog velikog umetnika, tako i iz privatnog života.

Više od 100 Rašićevih fotografija biće izloženo u novoj zgradi Jugoslovenske kinoteke tokom gotovo tri meseca trajanja izložbe, uz vrlo uzbudljiv prateći program koga će činiti pre svega radovi petnaestak domaćih umetnika kojima je Bouvi bio direktna inspiracija (Simonida Rajčević, Aleksandar Gligorijević, Mateja Petković, Nemanja Jehlička, Goran Milanović, Marko Lađušić, Svetlana Sakan, Željka Mićanović Miljković, Nino Maljević, Goran Vitanović, Filip Mikić, Stevan Lončarević…).

Prikazivaće se svakodnevno filmovi u kojima je Bouvi igrao, biće organizovane brojne aktivacije, tribine i radionice.

Bouvi i Rašić

Rođeni Beograđanin Brajan Rašić proslavio se u Londonu kao muzički fotograf, gde živi i radi još od 1979. godine. U svojoj dugogodišnjoj karijeri, Brajan je fotografisao neverovatan broj umetnika, pre svega muzičara svih muzičkih žanrova popularne muzike.

Našoj javnosti je najviše poznat kao zvanični fotograf legendarnog benda The Rolling Stones, ali i nije opštepoznato da je više od 20 godina Brajan fotografisao i Dejvida Bouvija. Dejvid Bouvi i Brajan Rašić su se upoznali početkom ’80-ih godina, i od tog perioda Rašić je imao prilike da zabeleži neke od istorijskih momenata ovog velikog umetnika.

Tokom trajanja ove izložbe, Jugoslovenska kinoteka će biti mesto gde ćete moći da uživate u momentima iz raznih Bouvijevih faza, zabeleženim kamerom Brajana Rašića, ali i da se upoznate (bolje) sa likom i delom čoveka koji je inspirisao generacije, kroz biografiju, diskografiju i biblioteku, koje će biti sastavni deo ove izložbe.

Uskoro ćemo objaviti repertoar Kinoteke za maj. (danubeogradu.rs)

Kinoteka: Belgrade To Bowie
Bouvi i Rašić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.