Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Kolarac, 15. aprila: Neobičan koncert BGF, sa gostima

Kolarac, 15. aprila: Neobičan koncert BGF, sa gostima

Koncert iz serije Beogradske filharmonije pod nazivom “Za avanturiste“, na scenu u Kolarčevoj zadužbini dovodi dva gosta – jednog od najboljih klarinetista sveta Martina Frosta i dirigenta Daniijela Rajskina.

Atraktivnost događaja u petak 15. aprila biće sasvim posebna – Martin Frost prvi put nastupa sa neobičnom programskom poslasticom, Koncertom za klarinet i orkestar “Paunove priče” Andersa Hilborga, koji po Frostovoj ideji pored muzike publici predstavlja i pantomimu uz maske i ples.

Program

P. Vasks: “Ostrvo”, simfonijska elegija
K. Nilsen: Koncert za klarinet i orkestar
A. Hilborg: Koncert za klarinet i orkestar “Paunove priče”
I. Stravinski: “Petruška”

Orkestrom diriguje jedan od najsvestranijih dirigenata mlađe generacije Danijel Rajskin.

Koncert počinje u 20 časova u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.

Solista na klarinetu, Martin Frost

U maju 2014. godine, Martin Frost je dobio Muzičku nagradu Leoni Sonning – jedno od najznačajnijih muzičkih priznanja na svetu. Frost je prvi klarinetista kome je ova nagrada uručena, čime se pridružio prestižnom spisku ranijih dobitnika među kojima su Igor Stravinski, Danijel Barenbojm i Sajmon Retl.
Od značajnijih nastupa u sezoni 2014/15. izdvajaju se prvi nastupi sa Tonhale orkestrom iz Ciriha i Herbertom Blumštetom), Orkestrom romanske Švajcarske i Nemeom Jarvijem i Simfonijskim orkestrom iz Hjustona sa Andresom Oroskom-Estradom). Pored toga, Frost će nastaviti saradnju sa Roterdamskom filharmonijom i Tomasom Sendergordom i Simfonijskim orkestrom iz Sinsinatija i Lujem Longreom, u kome radi kao rezidencijalni umetnik.

Ove sezone, Frost je angažovan kao rezidencijalni umetnik u amsterdamskom Koncerhebau, Geteburškom simfonijskom orkestru i londonskom Vigmor Holu. Nešto kasnije, biće rezidencijalni umetnik i u Kraljevskoj filharmoniji u Stokholmu i Holandskoj filharmoniji.

Martin Frost dodatno radi kao dirigent u saradnji sa Simfonijskim orkestrom iz Noršepinga i Kamernim orkestrom iz Sent Pola, sa kojim ima rezidencijalni angažman u organizaciji CAL Performances u Berkliju, u Kaliforniji. Prošle sezone je prvi put nastupio u ulozi dirigenta na tlu SAD-a, sa Simfonijskim orkestrom iz Detroita.

Danijel Rajskin, dirigent

Kao sin istaknutog muzikologa, Danijel Rajskin je odrastao u Sankt Peterburgu. Muzičku školu je pohađao od svoje šeste godine, a školovanje je nastavio u proslavljenom konzervatorijumu u svom rodnom gradu, gde je studirao violu i dirigovanje. Inspirisan da se lati dirigentske palice jednim susretom sa istaknutim profesorom Levom Savičem, Danijel se, takođe, usavršavao kod majstora kakvi su Maris Jansons, Neme Jervi, Milan Horvat, Voldemar Nelson i Jorma Panula.

Sa 20 godina, Danijel Rajskin je otišao iz Sovjetskog Saveza kako bi studije nastavio u Amsterdamu i Frajburgu, a vrlo brzo je postao tražen kao jedan od vodećih evropskih violista – i kao solista i kao kamerni muzičar. Odlučio je da se postepeno preorijentiše ka karijeri. Negujući širok repertoar, Rajskin često ide i van glavnih tokova u svojim neobično osmišljenim programima.

Od 2005. godine, Danijel Rajskin radi kao šef-dirigent Rajnske filharmonije u Koblencu, a od 2008. godine isti posao obavlja i u Filharmoniji Artur Rubinštajn u poljskom gradu Lođu. Redovno je angažovan u ulozi gostujućeg dirigenta širom Evrope i Azije.

Među Rajskinovim angažmanima u sezoni 2014/15. izdvajamo prve nastupe sa orkestrom Klasika Santa Sesilija u Madridu, Ruskim državnim simfonijskim orkestrom (bivši orkestar Svetlanov) u Moskvi, Simfonijskim orkestrom iz San Antonija, Simfonijskim orkestrom iz Vinipega, kao i nastavak saradnje kao gostujući dirigent sa Beogradskom filharmonijom, Filharmonijom iz Jene, Orkestrom Marinski, Simfonijskim orkestrom RTV Slovenije, Štutgartskom filharmonijom, a nešto kasnije i sa Belgijskom nacionalnom i Slovačkom filharmonijom.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković