Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Miksalište će biti srušeno sutra

Miksalište će biti srušeno sutra

Objekat u Mostarskoj 5 – Miksalište, biće srušen sutra, 27. aprila oko 10.00.

Tim povodom, objavljujemo saopštenje Miksera…

U toku jučerašnjeg dana, Skupština grada Beograda nas je preko nadležnih institucija obavestila da nema prostora za odlaganje postupka rušenja; odluka je pokrivena papirima koji su dostavljeni vlasniku parcele koji nas, kao zakupce nije obavestio. I eto tako, moraju da nas ruše u roku od 48 sati. Zbog projekta „Beograd na vodi“.

Mi i dalje ne verujemo da je tako nešto moguće, čak i u zemlji Srbiji. Pokušali smo da razumemo, shvatimo, odakle ta brzina, odakle i zašto ta i tolika čizma, gde smo to mi pogrešili baveći se humanitarnim radom. Još pre nekoliko meseci smo samoinicijativno najavili da ćemo se seliti sa ove lokacije, početkom juna, pokušavajući da razumemo tajanstveni projekat „Beograd na vodi“, i njegove zakonitosti.

Pokušali smo da izbegnemo slučaj „Dvorištance“, da elegantno povučemo i napravimo neko novo Miksalište negde drugde, bez preteće senke velikog projekta.

Nije nam uspelo. Nekome je očigledno stalo da budemo brutalno oterani. Bez razgovora, dogovora, razumevanja za delatnost kojom se bavimo. Samo juče smo imali sedamdesetoro dece na Miksalištu kojoj smo pomogli. Dnevni prosek izbeglica kojima dajemo odeću, obuću, hranu, kojima pružamo medicinske usluge, je oko 300-350.

Dragi prijatelji, nećemo praviti konferencije za štampu, niti ćemo praviti nekakve proteste, mislimo da je to, u ovom trenutku – veliki gubitak energije bez realne šanse da se nešto promeni. Moraćemo da radimo celu noć kako bi preselili sve stvari do ujutru.

Energije i strasti nam ne nedostaje i mi smo ubeđeni da će neko novo Miksalište, kao najpozitivnija metafora solidarnog, plemenitog Beograda, uskoro niknuti na nekom drugom mestu.

263 dana Miksališta

Miksalište je 8. avgusta 2015. godine počelo sa radom kao centar za prikupljanje i distribuciju humanitarne pomoći namenjene izbeglicama sa Bliskog istoka koje svakodnevno prolaze kroz Beograd. Od avgusta do danas, kroz Miksalište je prošlo više od 110.000 izbeglica.

U Mostarskoj 5 se od tada kontinuirano prikuplja, razvrstava i deli hrana, odeća i higijena za odrasle i decu, pruža se pedijatrijska lekarska pomoć, organizuju se radionice za decu, dostupni su toaleti, tuš kabine i veš mašine, a postavljeni su i punktovi za punjenje mobilnih telefona i društveni život izbeglica.

Na Miksalištu je do sada pomagalo više od 1200 volontera iz 58 zemalja sveta.

Centar koji je u početku svoje aktivnosti usmeravao ka sakupljanju i distribuciji humanitarne pomoći u vidu hrane, higijene i odeće, vremenom je prerastao u centar koji je izbeglicama omogućeno da imaju društvene, sportske i kulturne aktivnosti. Obezbeđen je i kutak za majku i male bebe gde se bebe mogu okupati, spavati u krevetiću i nahraniti.

Poslednjih mesec dana, uprkos zvaničnom zatvaranju granica, svaki dan po humanitarnu pomoć dođe između 300 i 500 izbeglica.

U Miksalištu svakodnevno radi oko 15 volontera na pet punktova (odeća, obuća, higijena, hrana, topli napici). Dodatno postoji lekarska pomoć, kutak za decu, mobilni tuševi gde rade stručni ljudi za pružanje te pomoći.

U februaru, predstavnik Miksališta Ivan Lalić, svedočio je u Evropskom parlementu u Briselu, o iskustvima pružanja pomoći izbeglicama na Balkanskoj ruti kao jedini predstavnik nevladinog sektora iz regiona.