Naslovna » Izlasci » Izložbe » Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10 – od 12. do 21. maja
Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10

Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10 – od 12. do 21. maja

U Beogradu i širom Srbije, od 12. do 21. maja, biće organizovana manifestacija Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10.

Manifestaciju su pokrenuli nacionalni muzeji: Narodni muzej u Beogradu, Galerija Matice srpske, Prirodnjački muzej, Etnografski muzej, Muzej primenjene umetnosti, Istorijski muzej Srbije, Muzej savremene umetnosti i Muzej istorije Jugoslavije, a prvi put je održana prošle godine. Učestvovalo je 67 muzeja i srodnih institucija, na 122 lokacije u 39 gradova i mesta.Za dž

Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10 biće završena obeležavanjem Evropske noći muzeja.

Manifestacija će i ove godine obuhvatiti čitav niz izložbi i pratećih programa, kao što su kreativne radionice za decu i odrasle, predavanja, promocije knjiga, javni razgovori, koncerti, pozorišne predstave, projekcije filmova i drugi sadržaji.

Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10

Moj muzej, moj grad

Centralna tema manifestacije „Moj muzej, moj grad“ baviće se mestom i ulogom muzeja u lokalnoj zajednici, ali i ukupnim odnosom muzeja, grada i kulturnog pejzaža, odnosno onim temama koje su 2016. u fokusu kako Međunarodnog dana muzeja, tako i akcije Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije Gradovi u fokusu.

Temom „Moj muzej, moj grad“ želja organizatora je da sugrađane, ne samo u što većem broju dovedu u muzej, već da im ponude da postanu integralni deo muzeja i njegovog razvoja. Samo sinergijom muzejskih profesionalaca i lokalne zajednice, muzeji mogu da razbiju prepreke koje u svesti mnogih, s obe strane barijere, postoje i doprinesu da se i muzeji i njihovo okruženje zajednički razvijaju.

Tokom manifestacije Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10, ulaz za publiku biće besplatan, svakog dana od 10.00 do 22.00, na svim lokacijama gde je to radno vreme moguće sprovesti, o čemu će publika uvek biti obaveštavana. (danubeogradu.rs)

Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10

Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10 – prostori u Beogradu

»»» MUZEJ PAJE JOVANOVIĆA
Kralja Milana 21

Muzej grada Beograda poziva sugrađane da, u okviru manifestacije Muzeji Srbije deset dana od 10 do 10 posete od 12. do 21. maja stalnu izložbenu postavku u Muzeju Paje Jovanovića.

Stalna postavka je svedočanstvo o ambijentu u kome se neposredno odvijao umetnički čin, o susretima sa važnim istorijskim ličnostima, kao i vremenu, epohi i umetnosti koja je u njemu nastajala. Izložena dela su izbor samog umetnika, prikazane su gotovo sve teme – pejzaž, portret, istorijska kompozicija, žanr scena, mrtva priroda, mitološke i religiozne kompozicije, ilustracije, aktovi i drugo.

Muzej Paje Jovanovića je memorijalnog tipa i smešten je u stanu stare višespratnice u jednoj od glavnih beogradskih ulica. Poznati slikar je za života ostavio muzeju brojne svoje radove, od početnih skica do reprezentativnih portreta i istorijskih kompozicija. U Muzeju je delimično rekonstruisan njegov bečki slikarski atelje sa delovima stilskog nameštaja. Pored toga, tu su i slikarski pribor, lična dokumenta, diplome i medalje, beleške i sećanja umetnika, deo prepiske i fototeka većine radova. Legat je primljen u Muzej grada Beograda 1952. godine, delimično je izlagan 1955. i dopunjen 1957. posle smrti slikara. Realizacija stalne postavke urađena je 1969. i nakon 40 godina 2009. godine, u godini jubileja 150 godina od rođenja Paje Jovanovića, izvršena je rekonstrukcija Muzeja i konzervacija i restauracija slika i nameštaja. Kolekcija predstavlja izuzetan fond od 211 dela Paje Jovanovća stvaranih tokom više decenija XIX i XX veka, dok sam legat broji ukupno 657 predmeta.

»»» GALERIJA HAOS
Dositejeva 3

Galerija Haos u mesecu posvećenom muzejima i muzejskim prezentacijama ove godine predstavlja legendu hrvatske kulture, akademskog slikara, scenografa, filmskog i tv – reditelja, scenaristu, pisca kolumni, uglednog Željka Senečića, sa izložbom crteža Venecije i Dubrovnika. (12-21. maj)
Na otvaranju izložbe crteža biće premijerno prikazan film Željka Senečića o Dori Maar, umetnici fotografije i jednoj od Pikasovih saputnica. Film je sniman u Francuskoj, a dobili smo ga u dve verzije, dakle prevedenog i na hravatski jezik. (Otvaranje 10. maj u 20:00)
U tekstu za katalog ove izložbe Tonko Maroević, renomirani hrvatski pesnik i istoričar umetnosti, kaže: „Fotogenične i razmažene ljepotice, Venecija i Dubrovnik, Mletci i Raguza, odavno su predmetom slkarskih bilježenja,objektom fotografskih fiksiranja. Nikako da se putnici zasite njihovih panorama i veduta, nipošto da se ti gradovi zadovolje količinom i kakvoćom dobijenih portreta i vizura. Dvije Meke kulturnog hodočašća i snobovskih putešestvija i dalje su neodoljive mnogim putopiscima i slikopiscima. Povezati ih na jednoj izložbi, kao što to ovom ugodom čini Željko Senečić, znači ustrajati na njihovoj različitosti, odnosno jedinstvenošću autorskog rukopisa istaknuti upravo nesvodive im specifičnosti…U Senečićevim temperamentnim zabilješkama mletačka pročelja kao da uranjaju u vodu svojih kanala, dok gipko i ležerno crtovlje nudi jasne obrise Dubrobačkih zidova i krovova i zvonika i crkava.“

»»» ETNOGRAFSKI MUZEJ
Studentski trg 13

Stalna postavka:
Narodna kultura Srba u 19. i 20. veku. Izložba prikazuje sabornost srpskog naroda, njegovo jedinstvo i zajedništvo u okupljanjima oko sakralnih objekata iz kojih je vekovima zračila duhovna snaga njegovog etničkog i kulturnog bića. Prikazom naroda u narodnim nošnjama obuhvaćeni su mnogi srpski krajevi. Obrađeni su i izloženi i ostali sadržaji narodnog života, počev od privrednih odlika, razvoja staništa i kulture stanovanja, proizvodnje tekstila za pokućstvo i odevanje, do isticanja pojedinih duhovnih oblika s naznakama razlika u pojedinim kulturno-geografskim zonama. Osim studiozno obrađenih raznih oblika narodnog života seoskog stanovništva, znatan deo izlaganja posvećen je i građanskom sloju društva, posebno u prikazu načina odevanja i ambijentalnih celina stanovanja, s vidnim uticajima istočnjačke i evropske gradske kulture.

Izložbe:
Bez početka i kraja – prstenje iz Zbirke Etnografskog muzeja u Beogradu. Prstenje je nakit koji se sreće širom sveta. Dok su neke druge nakitne vrste zastupljene samo u nekim oblastima, ili samo kod određenog sloja stanovništva, prstenje nose građani i seljaci, mladi, sredovečni i najstariji, siromašni i imućni; nosi ga pravoslavno, katoličko i islamsko stanovništvo. Osnovna odlika tog nakita je raznolikost primenjenog materijala u njegovoj izradi, mnoštvo oblika, tehnika izrade i ukrašavanja, kao i raznovrsna namena. Prsten je u srednjem veku bio tu da ukrasi čoveka, ukaže na njegov značaj i materijalno stanje, da ga sačuva od zlih uticaja, mistično spoji s drugom osobom i posluži kao pečat u datom trenutku. To važno mesto u životu čoveka prsten zauzima i danas. On je čovekov stalni pratilac, ono mistično ,,nešto“ u obliku kruga, bez početka i kraja.
Gunj, jelek, prslik. Izložba prikazuje proces transformacije ovog odevnog predmeta od arhaičnog, tradicionalnog do savremenog. Gunjevi i jeleci, haljeci svakodnevnog i svečanog tradicionalnog odela, nošeni su na celokupnoj teritoriji Balkanskog poluostrva i Panonske nizije. Cilj postavke je da se kroz muzeološku prezentaciju ukrste dve perspektive: termin gunj kao informator i vremenski, prostorni i etnički okvir uslovljen recentnim muzejskim materijalom.
Reklama – ram za portret savremene žene Izložba predstavlja studentski rad na antropološkom istraživanju položaja i uloge žene, tj. odnosa prema ženi onako kako je ona predstavljena u reklama koje se emituju na televiziji. Izložbom se prezentuju tradicijski i moderni kulturni narativi o ženi i njenoj ulozi u porodici i svkodnevici uopšte. Autorka polazi od nekoliko ključnih društvenih i kulturnih stereotipa o ženi i prezentuje njihovu upotrebu u savremenim televizijskim reklamama. (Otvaranje 12. maj, 19:00)

Posebni programi:
Dodela nagrade „Borivoje Drobnjaković“ za najbolji master rad u 2015. iz oblasti etnologije i antropologije (12 maj, 19:00)
Predavanje – Formiranje srpske države u XIX stoleću dr Radoša Ljušića, redovnog profesora na Odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Predavanje će biti u atrijumu Muzeja, a u okviru Prolećnog ciklusa razgovora o novoj stalnoj postavci Etnografskog muzeja Novi saznajni horizonti. (17. maj, 19:00)
Svečanost povodom Međunarodnog dana muzeja. Dodela godišnjih nagrada Muzejskog društva Srbije i Nacionalnog komiteta ICOM Srbije. Dodela priznanja manifestacije Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10 (18 maj)

12. evropska noć muzeja (21. maj, 10:00-22:00)
Koncert ruskog folklornog muzičkog etno ansambla „Zvonica“ iz Omska, iz Sibira (13:00)

»»» MANAKOVA KUĆA (Etnografski muzej u Beogradu)
Gavrila Principa 5

Etnografska spomen-zbirka Hristifora Crnilovića. Legat sadrži 2.600 predmeta, preko 1.600 starih negativ-ploča i negativ-filmova, priručnu biblioteku sa više od 700 stručnih knjiga i časopisa i oko 22.000 listova rukopisne građe raspoređenih u 236 svesaka sa zapisima, crtežima, fotografijama, izvodima iz literature.

Izložba:
Jezik kao zapis kulture. Nedovoljno istražen korpus rukopisnih zapisa Hristifora Crnilovića sa preko 22.000 listića koji sadrže najrazličitije zapise o kulturi naroda iz centralnobalkanskog područja, povod je da stručni tim Etnografskog muzeja, Jezik kao zapis kulture stavi u fokus interesovanja šire publike. Jedan predmet u Zbirci Hristifora Crnilovića privlači posebnu pažnju, ne samo činjenicom da ga je pronašao i zabeležio ovaj izuzetni istraživač tradicionalne balkanske kulture s početka 20. veka. Autor Jelena Tucaković MA, rukovaoc Zbirke Hristifora Crnilovića, u saradnji sa spoljnim saradnicima (Od 13. maja)

»»» ISTORIJSKI MUZEJ SRBIJE
Trg Nikole Pašića 11

Stalna postavka:
U Konaku kneza Miloša u Topčideru (Bulevar patrijarha Pavla br.2) posetioci imaju priliku da vide stalnu postavku Istorijskog muzeja Srbije pod nazivom Miloš Obrenović– dinastija, istorija, mit, posvećenu tvorcu moderne srpske države knezu Milošu, njegovim zaslugama za oslobođenje od osmanske vlasti, kao i značaju koji su njegovi naslednici iz dinastije Obrenović imali u srpskoj istoriji 19. veka. U okviru stalne postavke postavljene su i ambijentalno-izlagačke celine, koje prate razvoj srpskog devetneastovekovnog društva kroz aspekte privatnog i svakodnevnog, građanskog i seoskog života. Politička borba za nezavisnost države i njeno društveno, političko i ekonomsko uređenje omogućili su ubrzani proces modernizacije i onih aspekata društvenog života koji se ispoljavaju kroz razvoj stilova oblačenja, uređenja doma, upotrebu privatnog i javnog prostora i sticanje novih društvenih navika. (12-21. maj)
Izložbe:
Evo mene, eto vas… Sećanje kneza Miloša – Konak kneza Miloša. Izložba je koncipirana u formi stripa, a u kombinaciji sa originalnim predmetima iz tog doba. Ova likovno– narativna forma nastavlja svoj život izvan novina, magazina, albuma… u galerijiskom prostoru, gde knez Miloš svojim sećanjima vodi posetioce kroz period pred Drugi srpski ustanak, sam ustanak i dan čitanja Hatišerifa. (12-21. maj)
Pupin – od fizičke do duhovne realnosti, veliku interaktivnu izložbu posvećena Mihajlu Idvorskom Pupinu, do sada najobimniji presek njegovog života i dela. Izložba opisuje Pupinovo detinjstvo i obrazovni put, aktivnosti na polju nauke, pronalazaštva, profesorskog rada, osnivanja i unapređenja najvećih institucija nauke u Americi, njegove nacionalno–političke doprinose pre, tokom i posle Velikog rata, mnogobrojna dobročinstva, mecenski odnos prema umetnosti i književni rad ovenčan prestižnom Pulicerovom nagradom za autobiografsko delo Od pašnjaka do naučenjaka.Ono što ovu postavku čini jedinstvenim muzeološkim iskustvom za posetioce je upotreba najnovijih tehnologija. Upotrebom mobilnog telefona ili tableta, sa preuzetom besplatnom aplikacijom Pupin ili samim prisustvom posetioca u prostoru, svaki segment izložbe postaje interaktivan, kako bi se audio– vizuelnim sadržajima dodatno približio i ilustrovao život i rad svetski poznatog pronalazača. (12-21. maj)
Portreti dinastije Obrenović kroz pank vizuelnu umetnost, autora prof dr Aleksandra Mladenovića – Konak kneza Miloša. Dvadeset pet radova, portreta porodice Obrenović, u kojima portretna umetnost i pank estetika egzistiraju istovremeno, nastalih u poslednjih desetak godina stvaralaštva autora, biće predstavljeni javnosti, kao savremeno tumačenje istorijskih predstava vladara i njihovih porodica. (Otvaranje 13. maj u 18:00)
Posebni programi:
Pupin u mom srcu – scenski prikaz namenjen najmlađoj publici, autorke Zlate Tipold, koji je posvećen našem velikom naučniku i dobročinitelju Mihailu Pupinu. U učionici učiteljice Ljutmile odvija se neobičan čas, gde će učiteljica u uvodnom delu na interaktivan način, uz učešće publike, predstaviti kako su škole nekada izgledale, a u drugom delu časa učestvovaće i dečak, koji će predstaviti Pupina kada je bio mali i kroz dijalog sa učiteljicom opisati dane iz najranijeg detinjstva Mihaila Pupina. (14. maj u 16:00)
12. Evropska noć muzeja (21. maj)
Što se bore misli moje – Konak kneza Miloša. Dramski prikaz koji realizuju Istorijski muzej Srbije i Kulturno – obrazovni centar „Radionica pod otvorenim nebom”. Autorka muzičko-scenskog igrokaza „Što se bore misli moje“ je Zlata Tipold. Posetioci će imati priliku da se upoznaju sa delom života kneza Mihaila i kneginje Julije, oživljenih snagom dramskog prikaza u izvođenju glumaca Dragane Obradović i Zdravka Dimitrijevića. Cilj programa je afirmacija srpske tradicije, kulture, jezika kao i negovanje vrednosti srpske istorije i opšte kulture. (u 16:00)
Zbog ograničenog broja mesta dolazak je neophodno najaviti na telefon 2660- 422.

»»» ZAVOD ZA PROUČAVANJE KULTURNOG RAZVITKA
Rige de Fere 4

Izložbe:
Idolartija. U Galeriji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka biće svečano otvorena izložba slikara Peđe Gavrovića, čiji je atelje u ulici Zmaja od Noćaja. (Otvaranje 12. maj u 19:00)
Posebni programi:
Tribina Književno delo Đoke Stojičića, koji inače stanuje na Dorćolu, saradnik je i prijatelj Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka. O njegovom angažovanju u kulturnom životu Beograda i naše zemlje govoriće: dr Miloš Nemanjić, Radomir Mićunović, Simeon Babić i Marina Lukić Cvetić. (12. maj u 12:00)

»»» JEVREJSKI ISTORIJSKI MUZEJ
Kralja Petra 71a

Stalna postavka:
Stalna postavka Jevrejskog istorijskog muzeja prikazuje istoriju i kulturu Jevreja sa celokupne teritorije bivše Jugoslavije, i to od jevrejskih migracija u vreme Rimske imperije početkom n.e. i naseljavanja na Balkan, pa do kraja Drugog svetskog rata. Sadrži brojne tematski odgovarajuće fotografije, umetnička dela, jedinstvenu, specifičnu zbirku u Srbiji JUDAIKA, i originalne predmete iz perioda Holokausta. (12-13 i 16-20. maj, 10:00-14:00)

Posebni programi:
Video – projekcija performansa umetnice Gabrijele Nikolić iz Beograda pod nazivom Jedan dan ima 52 života, u trajanju od 26 min. (19. maj u 13:00 na prvom spratu u Jevrejskom istorijskom muzeju)

12. Evropska noć muzeja (21. maj, 19:00-01:00)
Otvorena stalna postavka Jevrejskog istorijskog muzeja
Izložba od jedne slike, ulje na platnu, Matilda nije tu umetnice Gabrijele Nikolić iz Beograda, video – projekcija umetnice Jedan dan – Klarisa i razgovor sa umetnicom o motivima i porukama njenih umetničkih dela. (20:00)
Projekcija performansa umetnice Gabrijele Nikolić Jedan dan – Klarisa (21:30)

»»» GALERIJA JEVREJSKE OPŠTINE (Jevrejski istorijski muzej)
Kralja Petra 71A

Izložba:
Baš lepa izložba – koju Jevrejski istorijski muzej priređuje u saradnji sa Udruženjem likovnih umetnika „Sergej Jovanović“, Beograd. Izložba je tematski raznolika, slike su rađene u različitim tehnikama. Učestvuje veći broj slikara pri čemu svaki izlaže po jednu svoju sliku. Izložbu prati katalog na srpskom jeziku, koji će se deliti posetiocima (Otvaranje 12. maj u 13:00; izložba je otvorena radnim danima od 10:00 do 18:00, a subotom i nedeljom od 16:00 do 22:00)

»»» KUĆA KRALJA PETRA I
Vase Pelagića 40

Izložba:
Omaž Milošu Crnjanskom. Na izložbi je predstavljen ciklus slika u kome na prepoznatljiv način Dragan Stojkov pristupa obradi života i stvaralaštva velikana srpske književnosti i nauke (Andrić, Crnjanski, Tesla). Autor odaje počast i pokazuje divljenje velikanima likovnim osvrtom na dubinu njihovog stvaralaštva. Na izložbi će biti predstavljena dela u tehnici ulja na platnu, galerijskih formata (Otvaranje 12. maj, 19:00)

Posebne aktivnosti:
Koncert – klavirski kvintet Altro Senso (17. maj, 19:00)
Koncert učenika Muzičke škole „Josif Marinković“ iz Vršca, odsek solo pevanja, klasa profesora Ljubomira Popovića i Dragane Popović (19. maj, 17:00)

12. Evropska noć muzeja (21. maj 17:00-22:00)
Promocija knjiga Dragana Stojkova i druženje autora sa publikom (18:00-20:00)

»»» MUZEJ VUKA I DOSITEJA (Narodni muzej u Beogradu)
Gospodar Jevremova 21

Stalna postavka:
Muzej Vuka i Dositeja posvećen je dvojici velikana srpske kulture, prosvetitelju i prvom srpskom ministru prosvete Dositeju Obradoviću i reformatoru srpskog jezika, tvorcu srpskog književnog jezika, Vuku Karadžiću. Starija i bogatija je Vukova zbirka. Oformljena još krajem 19. veka, kada je Vukova kćerka, Mina Karadžić-Vukomanović, poklonila njegovu zaostavštinu Kraljevini Srbiji. U zbirci se danas čuvaju lični i porodični predmeti Vuka Karadžića, portreti i umetnička zaostavština, prva izdanja njegovih knjiga i brojna arhivska građa. Za razliku od Vukove zaostavštine, ličnih predmeta Dositeja Obradovića nema jer su uništeni u požaru još 1813. godine. Zbog toga se deo muzejske zbirke koja se odnosi na njega uglavnom zasniva na likovnim prilozima, arhivskoj građi, Dositejevoj prepisci i knjigama, među kojima su prva izdanja njegovih dela.

Posebni programi:
Predavanje „Muzeji Srbije: zašto zajedno?“. Predavanje koje ima za cilj da široj javnosti predstavi manifestaciju i pruži mogućnost svim zainteresovanim da postave pitanja i dobiju odgovore od koordinatorke, Biljane Đorđević (12. maj, 14:00)
Koncert hora Vračarski solisti pod dirigentskom palicom Amalije Milaković. Repertoar čine kompozicije od izvornih narodnih do gospela (13. maj, 20:00)
Porodični dan – program namenjen mališanima i njihovoj pratnji? Realizovaće se dve radionice. Prva koja je namenjena deci od 3 do 7 godina i druga koja je namenjena deci između 7 i 10 godina. Broj mesta je ograničen. Prijavite na i.jankovic@narodnimuzej.rs. Prijave traju dok se mesta ne popune (14. maj, 12:00-16:00)

Stručno vođenje kroz stalnu postavku Muzeja Vuka i Dositeja. (14. maj, 17:00; 17. maj, 12:00 i 13:00)

Muzej u očima stranca – Publika će imati jedinstvenu priliku da upizna sa stalnom postavkom Muzeja Vuka i Dositeja kroz vizuru Huoe Jung Li. Li je studentkinja srapskog jezika i književnosti u Južnoj Koreji, koja je trenutno na praksi u Narodnom muzeju u Beogradu. Stručno vođenje biće upriličeno na engleskom jeziku (14. maj, 18:00; 17. maj, 13:00)

Noć u muzeju – Podstaknuti pitanjem šta se dešava u muzeju kada se pogase svetla, a posetioci i veći deo zaposlenih napuste zgradu, osmislili smo radionocu za decu od 7 do 10 godina. Osluškujući svaki deo muzeja deca će provesti noć u Muzeju Vuka i Dositeja u društvu dva kustosa. Naučićemo šta se nalazi u Muzjeju i kako on izgleda tokom noći uz niz kreativnih aktivnosti. Broj mesta je ograničen. Prijavljivanje na eduka@narodnimuzej.rs. Prijave traju dok se mesta ne popune (14-15. maj od 19:00 do 10:00)
Muzej u komšiluku – Mesto i prostor rezervisano za naše komšije, prijatelje i sve one koji žele da svojim sugestijama i predlozima doprinesu radu Muzeja. Druženje će biti prilika da podstaknemo sve zainteresovane da se uključe u razvoj i osmišljavanje muzejskih programa zahvaljujući čemu bi oni bolje odgovarali zahtevima posetilaca (15. maj od 12:00 do 14:00)
Seminar Sa muzejom na ti – Seminar posvećen budućim članovima Kluba saradnika Narodnog muzeja organizuje se već treći put. Seminar ima za cilj da predstavi različite segmenata rada Muzeja kroz predavanja, radionice i razgovore ali i da kroz neformalnu edukaciju dopuni formalno obrazovanje. Za prijavu na seminar molimo Vas popunite aplikaciju koja se nalazi na sajtu Narodnog muzeja u Beogradu (16-20. maj od 10:00 do 17:00)
Tajna bakine škrinje – Putovanje kroz vreme počećemo obilaskom stalne postavke Muzeja a zatim ćemo, uz pomoć predstave Tajna bakine škrinje, oživeti atmosferu, običaje i navike jedne beogradske porodice iz ranog građanskog perioda (18. maj, 12:00; 19. maj, 10:00)

Posebni programi koji će biti realizovani van muzeja:
Muzej u koferu – Stanovanje u prošlosti – Tokom mnifestacije Muzeju Srbije, deset dana od 10 do 10, imamo u planu da obiđemo Domove za starija lica, Gerantološka centra, Dnevne boravke i sve druge zainteresovane institucije sa programom Muzej u koferu. Osnovna ideja programa je predstavljanje arheoloških predmeta iz zbirki Narodnog muzeja na interaktivan način. Program Stanovanje u prošlosti deo je složenog edukativnog programa Istorija svakodnevnog života čiji je osnovni cilj upoznavanje sa svakodnevnicom i načinom života ljudi od praistorije do srednjeg veka. Program se sastoji od teorijskog i praktičnog dela i za njegovu realizaciju potrebno je izdvojiti oko sat vremena a optimalan broj učesnika od 15 do 30. Predviđeno je da se teorijski deo realizuju putem razgovora i prezentacije dok praktičan deo obuhvata izradu mozaika po motivima rimskih mozaika sa teritorije Srbije. Ukoliko želite da program Stanovanje u prošlosti gostuje i kod Vas tokom manifestacije kontaktirajte nas putem elektronske pošte na adresu i.minic@narodnimuzej.rs (12-20. maj od 10:00 do 17:00)

Muzej u koferu – Plava vrata. Tokom mnifestacije Muzeju Srbije, deset dana od 10 do 10, imamo u planu da obiđemo Domove za starija lica, Gerantološka centra, Dnevne boravke i sve druge zainteresovane institucije sa programom Muzej u koferu. Osnovna ideja programa je predstavljanje umetničkih predmeta iz zbirki Narodnog muzeja na interaktivan način. Program Plava vrata deo je složenog edukativnog programa Slike koje govore čiji je osnovni cilj upoznavanje sa remek delima srpskog slikarstva 19. i 20. veka i oslobađanju predrasuda da je umetnost, pogotovo ona izložena u muzejima, dosadna i nezanimljiva. Program se sastoji od teorijskog i praktičnog dela i za njegovu realizaciju potrebno je izdvojiti oko sat vremena a optimalan broj učesnika od 15 do 30. Predviđeno je da se teorijski deo realizuju putem razgovora i prezentacije dok praktičan deo obuhvata rešavanje različitih edukativnih zadataka. Ukoliko želite da program Plava vrata gostuje i kod Vas tokom manifestacije kontaktirajte nas putem elektronske pošte na adresu i.jankovic@narodnimuzej.rs (12-20. maj od 10:00 do 17:00)

12. Evropska noć muzeja (21. maj 10:00-22:00)
Stručo vođenje kroz stalnu postavku Muzeja Vuka i Dositeja. (18:00, 19:00, 20:00 i 21:00)

Muzej u očima stranca – Publika će imati jedinstvenu priliku da upizna sa stalnom postavkom Muzeja Vuka i Dositeja kroz vizuru Huoe Jung Li. Li je studentkinja srapskog jezika i književnosti u Južnoj Koreji, koja je trenutno na praksi u Narodnom muzeju u Beogradu. Stručno vođenje biće upriličeno na engleskom jeziku. (20:00)
Vukovi brci – Tokom Evropske noći muzeja posetioci će imati priliku da na svakom svojstven način ukrase Vukove brke i okušaju se u pravljenju fesa. Na taj način imaćemo priliku da se bar na kratko osetimo kako je bilo biti Vuk. (od 18:00 do 22:00)

Program u saradnji sa DEČJIM KULTURNIM CENTROM (Takovska 8):
Dositeju, Dositeju, kojim putem? Radionica realizovana u saradnji sa Dečjim kulturnim centrom Beograd. Aktivnost će početi okupljanjem u dvorištu Muzeja Vuka i Dositeja nakon čega ćemo obići deo stalne postavke koja se bavi Dositejem Obradovićem. Sledi upoznavanje posetilaca sa pravilima istraživačke igre i formiranje grupa. Svaka grupa dobija album sa fotografijama znamenitih građevina i spomenika i delimično obeleženu mapu centra Beograda uz čiju pomoć se orijentišu u prostoru. U pratnji vodiča deca pronalaze lokacije bitne za razvoj prosvete i kulture u Beogradu. Stavljanjem u ulogu urbanih istraživača deci se pruža prilika da posmatraju, beleže, opisuju kulturno nasleđe i istražuju kontekst društvenih događanja značajnih za razvoj prosvete u Srbiji i Beogradu u periodu od Prvog srpskog ustanka do Drugog Svetskog rata (12. maj, 10:30)

»»» MUZEJ 25. MAJ (Muzej istorije Jugoslavije)
Botićeva 6

Izložbe:
Dizajn za novi svet. Izložba prati ulogu grafičkog dizajna u kreiranju i širenju glavnih obeležja i postulata jugoslovenske države, fokusirajući se na najvažnije motive utkane u brend nove države, kroz osam izložbenih celina: državni simboli, kult Josipa Broza Tita, revolucija i NOB, kult radnika, u službi naroda, industrijalizacija, modernizacija i blagostanje. Na postavci je izloženo preko 250 plakata iz zbirki Muzeja istorije Jugoslavije, Muzeja za umjetnost i obrt iz Zagreba, Muzeja za arhitekturu i dizajn iz Ljubljane i Muzeja savremene umetnosti iz Beograda, kao i iz privatnih kolekcija. Izložba obuhvata i preko 200 publikacija iz Narodne biblioteke Srbije, 100 poštanskih maraka iz fonda Muzeja istorije Jugoslavije, preko 80 kutija šibica iz fonda Muzeja za umjetnost i obrt i 300 zaštitnih znakova radnih organizacija iz fonda Muzeja primenjene umetnosti i privatnih kolekcija. Odabirom grafičkog materijala dokumentovan je razvoj ključnih službenih i neslužbenih državnih simbola: od zastave trobojke i grba, preko zvezde, srpa i čekića do kulta Titove ličnosti i nezaobilazne crvene boje, ali i odnosa dizajnera i tadašnjeg društva naspram onoga što oni zastupaju i predstavljaju (12-21. maj)
Ko je soko – taj je Jugosloven. Na postavci je izloženo više od 150 predmeta (svečane odore, sokolske haljine, kape, značke, dokumenta, razglednice, štampani materijal, program sleta, program svečane akademije, nacrti sokolskih domova) i oko 100 fotografija. Izložba je podeljena u četiri celine: organizacija i članstvo; sletovi; sokolski domovi i delatnost. Ovim projektom otpočinje period obimnijih istraživanja i proširenja fonda koji svedoči o nasleđu prve Jugoslavije. Osim predmeta iz kolekcije Muzeja istorije Jugoslavije, izloženi su predmeti iz 12 ustanova iz Srbije i pet iz privatnih kolekcija (12-21. maj)
(Pre)poznavanje-Muzej 25. maj. Ideja programa (Pre)poznavanje jeste da preispita i učini vidljivim vrednosti Muzeja 25. maj, jednog od tri objekta koji čine kompleks Muzeja istorije Jugoslavije. Kroz šetnju od solitera preko puta objekta, do Muzeja 25. maj, posetioci će moći da (pre)poznaju različite ideje i vrednosti koje stoje iza ovog objekta, ali i da ostave svoj komentar i utisak o njemu. Doživljaj će upotpuniti ambijentalna postavka: arhivski i video materijal (izgradnje objekta, otvaranja Muzeja, stalne postavke, Titovih poseta muzeju), zvučna mapa muzejskog komšiluka i taktilno dostupna maketa. Program realizujemo povodom 40 godina od smrti Mihaila Mike Jankovića. Cilj nam je da njime pokrenemo debatu ne samo o radu Mike Jankovića i njegovom doprinosu razvoju moderne arhitekture u Jugoslaviji, već i o modernizmu uopšte. Takođe, ideja je i da preispitamo istorijske, umetničke i simboličke vrednosti Muzeja 25. maj, čujemo mišljenja stručnjaka, ali i onih ljudi kojima ovaj prostor predstavlja svakodnevno okruženje.

Posebni programi:
Organizovane ture/šetnje sa vodičem koje će učesnicima omogućiti jedinstven pogled sa krova solitera preko puta Muzeja 25. maj, ali i upoznati ih sa mnogim zanimljivostima koje se vezuju za sam Muzej. Šetnja se završava u samom objektu Muzeja 25. maj, gde će posetioci u okviru ambijentalne postavke moći da pogledaju arhivski materijal, predmete i fotografije (izgradnje objekta, otvaranja Muzeja, stalne postavke, Titovih poseta); da se putem intervjua sadašnjih, ali i nekadašnjih stručnjaka i kustosa muzeja, kao i ljudi koji su na bilo koji način učestvovali u njegovoj izgradnji upoznaju sa njegovim specifičnostima; da oslušnu komšije iz solitera, kao i da pogledaju i dodirnu maketu Muzeja specijalno napravljenu ovim povodom. (15-21. maj, 18:00)

12. Evropska noć muzeja (21. maj 10:00-22:00)
Izložbe Dizajn za novi svet, Ko je soko – taj je Jugosloven i (Pre)poznavanje – Muzej 25. maj
Sokolsko poselo i autorsko vođenje kroz izložbu Ko je soko – taj je Jugosloven (13:00)
Šetnja (Pre)poznavanje – Muzej 25. maj (18:00)

»»» MUZEJ POZORIŠNE UMETNOSTI SRBIJE
Gospodar Jevremova 19

Izložbe:
Vlastimir Đuza Stojiljković. Autor Biljana Ostojić, kustos (Otvaranje 16. maj, 19:00)

Posebni programi:
Koncert: Tijana Đorđević, violončelo (12. maj, 19:00)
Susret s publikom – Vampiri u srpskoj dramskoj baštini, program vodi mr Aleksandra Bijelić delove iz komada govori glumac Ivan Tomić (13. maj, 20:00)
Razgovor o pozorištu na srpskom znakovnom jeziku u saradnji sa Gradskom organizacijom gluvih, Beograd (14. maj, 17:00)
Stručno vođenje kroz izložbu Vlastimir Đuza Stojiljković (16. maj, 19:00)
Master art akademija – Muzički program decu i omladinu. (18. maj od 14:00 do 18:00)
Govorite li muzički? (18. maj od 14:00 do 15:00)
Duvači (18. maj od 15:30 do 16:30)
Gudači (18. maj od 17:00 do 18:00)
Stručno vođenje kroz izložbu Vlastimir Đuza Stojiljković (19. maj, 19:00)

12. Evropska noć muzeja (21. maj u 18:00)
Koncert nagrađenih učenika MŠ „Josif Marinković“, Beograd.
Đuzin maraton – Projekcije snimaka pozorišnih predstava u kojima je igrao Vlastimir Đuza Stojiljković.

»»» MUZEJ PRIMENJENE UMETNOSTI
Vuka Karadžića 18

Stalna postavka:
Na prvi (p)ogled: Muzej primenjene umetnosti. Izložba predstavlja prvu etapu zajedničkog rada kustosa istorijskog sektora Muzeja. Proces rada na izložbi je „pokušaj“ prezentacije raznorodnog muzejskog materijala, i u tom smislu njegov krajnji rezultat jeste „ogledna“ postavka, kao prva faza u formiranju budućih izložbenih postavki Muzeja. Izložene eksponate povezuje pripadnost „malim svetovima svakodnevice“ novovekovnog građanskog miljea s ciljem da se pogled posetioca usmeri na same predmete i da se ukaže na njihove međusobne komunikacijske i interakcijske potencijale iz kojih će se razvijati narativi budućih muzejskih izložbi. Značajan deo artefakata predstavljen je premijerno a jedan broj je ponovo izložen posle više decenija. (Galerija „Inkiostri“, 12-21. maj)

Kustosi su izabrali (Akvizicije 2011-2015). Muzej primenjene umetnosti predstavlja kroz izlagačku delatnost, kao najvidljiviju, i druge muzejske delatnosti – konzervaciju i nabavku – akvizicije umetničkih predmeta. Formiranje kolekcija – prikupljanje, evidentiranje i čuvanje nacionalnog kulturnog blaga, kao i njegovo izlaganje i interpretiranje, predstavljaju osnovne delatnosti muzeja i njegovih kustosa.( Galerija A u prizemlju, 12-21. maj)

Obnavljanje lepote: restauracija monumentalnih keramičkih panoa Ivana Tabakovića iz 1937. godine. Na Međunarodnoj izložbi umetnosti i tehnike, održanoj u Parizu 1937. godine, Ivan Tabaković je izložio četiri keramička panoa u počasnom holu paviljona Kraljevine Jugoslavije. Motiv iz Srbije, manji od ostalih, Bosanski motiv, Dalmatinka i Hrvatsko proleće su svojim dimenzijama (119 h 98,5 cm, 245 h 195 cm) predstavljali tehnološki poduhvat, koji je Tabaković ostvario u saradnji sa novosadskim vajarom i keramičarom Karoljem Baranjijem. Zbog svojih umetničkih vrednosti, panoi su u Parizu odlikovani počasnom diplomom. Ovom izložbom, publika će biti u prilici da posle dugo vremena otkrije Tabakovićeve monumentale keramičke panoe iz kolekcije Muzeja primenjene umetnosti, kao i da se upozna sa konzervatorsko-restauratorskim postupcima koji „brišu“ tragove vremena obnavljajući lepotu umetničkih dela.( Galerija B u prizemlju, 12-21. maj)

12. Evropska noć muzeja (21. maj 10:00-22:00)
U šetnji sa konzervatorima. Posetioci izložbe moći će da upoznaju konzervatore Draganu Dingarac Krivaju i Milana Andrića i da saznaju kako su tekli radovi na obnavljanju lepote: restauraciji monumentalnih keramičkih panoa Ivana Tabakovića iz 1937. godine. O istorijsko-umetničkom značaju ovih remek-dela srpske umetnosti keramike govoriće kustoskinja Bojana Popović (21. maj od 19:00 do 22:00)

»»» MUZEJ SAVREMENE UMETNOSTI
Ušće 10, Blok 15

Izložbe:
Jelena Jureša: Mira, skica za portret – Salon MSU, Pariska 14. Izložba podrazumeva prvo predstavljanje, ovog inače dugogodišnjeg projekta, u Beogradu. Prostorom Salona MSU dominira imerzivna dvokanalna video instalacija, koja čini osnov rada, a prati je serija pripadajućih fotografija i knjiga. Rad Mira, skica za portret može se opisati kao multimedijalan pseudobiografski rad, koji prati život jedne anonimne žene Mire i njene porodice, od perioda pre njenog rođenja, pa do njene tragične smrti. Putem arhivske građe, fotografija i video materijala, korišćenjem i kombinovanim unutar specifično promišljenog modela prezentacije, oživljava se porodična istorija bosanskih Jevreja, Mirinih predaka, koja je stradala na najsuroviji način u logorima na tlu bivše Jugoslavije. U prvi mah možemo razmišljati o biografiji jedne žene, i jedne države, te beleženju epohe. Ipak, ovo je privid, jer je geografija vremena u radu vrlo specifična. Iako fotografija i video kadrovi sugerišu mesta u koja se posmatrač iznova vraća tokom praćenja video instalacije, njihovo značenje svaki put je dopunjeno novim dešavanjima i istorijama. (12-21. maj)
Dušan Janković: Umetnik za novo doba – Galerija-Legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića, Rodoljuba Čolakovića 2. Na izložbi će biti predstavljen izbor od oko 50 radova iz svih perioda stvaralaštva Dušana Jankovića (1894-1950), autentičnog protagoniste vremena u kome je živeo. Janković je bio izuzetno svestran autor, obrazovan i dinamičan, čije se stvaralaštvo ispoljavalo kroz različte aspekte umetnosti. Bavio se grafikom i crtežom, i u prvim godinama svog umetničkog delovanja i slikarstvom, kao i raznim disciplinama primenjene umetnosti. Pojektovao je enterijere i nameštaj, bavio se grafičkim oblikovanjem različitih vrsta publikacija, među kojima se izdvaja oprema i ilustracija knjiga, oblikovao je plakate, izrađivao nacrte za porcelan i keramiku, kreirao je scenske kostime, odevne predmete i nacrte za tekstil. Osim u Muzeju savremene umetnosti, u kome se čuvaju trideset i tri Jankovićeva dela, njegovi radovi nalaze se u zbirkama Muzeja primenjene umetnosti, Narodnog muzeja u Beogradu, Muzeja grada Beograda i privatnim kolekcijama. (Otvaranje 20. maj u 19:00)

Posebni programi:
Razgovor o projektu „Muzej u pokretu“ i izložbi Grad – hronike urbanog prostora – Salon MSU, Pariska 14. Projekat „Muzej u pokretu“ predstavlja niz monografskih i tematskih izložbi baziranih na delima iz zbirki Muzeja savremene umetnosti, a koje su izlagane u muzejima i ustanovama muzejskog tipa u Srbiji i regionu. Projekat je osmišljen i realizovan u cilju da MSU održi kontinuitet izlaganja dela iz zbirki u periodu rekonstrukcije zgrade na Ušću i upozna širu kulturnu javnost Srbije sa značajnim umetničkim delima i stvaraocima jugoslovenske umetnosti 20. veka.
Jedna od izložbi u okviru projekta je Grad – hronike urbanog prostora koja se fokusira na određene fenomene i kulturne modele adekvatne prirodi gradske sredine, kao i različite aspekte prezentacije jednog grada. Od 2008. do 2011. godine izložba je prikazana u Novom Sadu, Užicu, Gornjem Milanovcu, Subotici, Beogradu i Lazarevcu. O izložbi i projektu govoriće autorke izložbe Mišela Blanuša i Žaklina Ratković, kustoskinje Muzeja savremene umetnosti. One će govoriti o načinima promišljanja grada na delima umetnika koji su stvarali u 20. veku, ali i o izazovima kustosa prilikom koncipiranja tematskih izložbi dela iz zbirke. (13. maj u 18:00)

Dan otvorenih vrata u Salonu MSU – Salon MSU, Pariska 14. U okviru izložbe Mira, skica za portret, kustoskinja Una Popović će odgovarati na pitanja posetilaca o radu Jelene Jureše i samoj postavci u Salonu. (18. maj od 12:00 do 20:00)

Razgovor o projektima MSU koji su u fokusu imali grad i lokalnu zajednicu. U Salonu MSU biće organizovan razgovor o dva projekta koja su se bavila arhitektonskom baštinom grada i radu muzeja u javnom prostoru – muzej izmešten u grad. Zoran Erić i Una Popović, kustosi MSU, govoriće o muzeju koji izlazi iz svojih zbirki i otvara diskusiju u drugim javnim prostorima; kako danas gledamo na teme transfomacije susestva, kakav gradski pejzaž mi „slikamo“ i kakvo arhitektonsko nasleđe ostavljamo; koliko smo spremni da muzej „iznesemo“ u gradski prostor i podstaknemo participaciju publike. (19. maj u 18:00)

Diferencirana susedstva Novog Beograda je projekat Centra za vizuelnu kulturu MSU i bavi se ispitivanjem različitih značenja termina susedstvo u kontekstima urbanističkog, arhitektonskog i sociološkog rečnika, kao i analizom istorijskog razvoja i aktuelne dinamike urbanih transformacija susedstava u Novom Beogradu. Projekat je trajao tokom 2006, 2007. i 2008. godine. (19. maj u 18:00)

Izložba BEOGRAD:NEMESTA iz 2009. je priča o gradu i njegovim urbanim, društvenim, ličnim dilemama. Izložba izmešta muzejsku praksu u javni prostor, uključujući publiku u sam proces stvaranja, odnosno realizaciju pojedinih radova. (19. maj u 18:00)

Seminar Korišćenje umetničkog dela za kreiranje aktivne nastave u osnovnom i srednjem obrazovanju – Galerija-Legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića, Rodoljuba Čolakovića 2. Seminar se organizuje u okviru Nastavničkog kluba MSU i namenjen je predavačima osnovnih i srednjih škola koji primenjuju savremene metode nastave koristeći integrativne teme i resurse okruženja.
Seminar je akreditovan pod brojem 727 u Katalogu programa stalnog stručnog usavršavanja nastavnika, vaspitača, stručnih saradnika i direktora za školsku 2015/2016, Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja, Beograd, 2015. (21. maj od 09:00 do 17:00)
Prijave do 16. maja 2016. na adresu olja@msub.org.rs

»»» PRIRODNJAČKI MUZEJ
Njegoševa 51

GALERIJA PRIRODNJAČKOG MUZEJA
Mali Kalemegdan 5

Izložbe:
Šumovi mora. Zaronite u prelepi i nepoznat svet mekušaca – školjki, puževa i glavonožaca i upoznajte čudesni svet morskih dubina.
Saznajte o vekovnoj neraskidivoj vezi i uticaju mekušaca na kulturu, umetnost, arhitekturu, religuju i način života ljudi. Na izložbi je izloženo preko 200 vrsta puževa, školjki i glavonožaca od kojih su neki veličine i do pola metra, iz mora i okeana Indo-Pacifika, Atlantskog okeana, Sredozemnog mora, Severnog mora, sa Kariba, obala Australije, Novog Zelanda i drugih delova sveta (12-21. maj)

Posebni programi:
Crtanjem izronimo školjke. Tokom marta i aprila realizovano je nekoliko kreativno – edukativnih radionica Zaronimo u svet mora, namenjenih deci od 5 do 15 godina. Učesnici radionica su imali priliku da se na zabavan način upoznaju sa glavonošcima, puževima i školjkama a zatim da spoje stečena saznanja, maštu kako bi kroz crteže dočarali svoje viđenje podvodnog sveta mekušaca. Pošto se likovno izražavanje prenelo na roditelje i ostale sugrađane, odlučili smo da nastavimo likovnu radionicu i tokom trajanja manifestacije. Odabrani radovi će biti izloženi u Galeriji Prirodnjačkog muzeja, a na završetku manifestacije odabrani radovi će biti nagrađeni (12-21. maj)

12. Evropska noć muzeja (21. maj 10:00-22:00)
Izložba Šumovi mora i posebni program Crtanjem izronimo školjke

PRIRODNJAČKI MUZEJ – PANČIĆEV KABINET
Njegoševa 51

12. Evropska noć muzeja (21. maj 10:00-22:00)
Pančićev kabinet – Premijerno u Noći muzeja, Prirodnjački muzej u svojoj zgradi na Vračaru, otvara kabinet za posetioce uz tematska predavanja i radionice koje će realizovati kustosi iz oblasti biologije i geologije.
Posetioci će imati priliku da obiđu i Bizonarijum u dvorištu Muzeja i saznaju nešto više o životinjama poslednjeg ledenog doba na našim prostorima.

»»» PRODAJNA GALERIJA „BEOGRAD”
Kosančićev venac 19

Izložbe:
Samostalna izložba beogradskog vajara Nikole Vukosavljevića (1946) obuhvata seriju portreta u punoj plastici i reljefu koji predstavljaju izbor iz autorove novije produkcije, a uključeni su i njegovi najuspešniji radovi iz prethodnih godina. Vukosavljevićev realistički pristup modelovanju. Podrezumeva podjednaku posvećenost i analizu fizičkih specifičnosti, kao i psiholoških karakteristika portretisanih. Na izložbi posetioci će imati jedinstvenu priliku da na jednom mestu vide portrete znamentih ličnosti domaće kulture i nauke: Jovana Cvijića, dr Ivana Đaje, Josipa Kulundžića, Milutina Milankovića i dr. (12-21. maj)

12. Evropska noć muzeja (21. maj )
Istorijat Kuće slikara i druženje sa umetnicima, u prostoru Prodajne galerije Beograd. Program se realizuje u saradnji s Fondom Olge Olje Ivanjicki (19:00)

»»» UMETNIČKI PROSTOR U10
Kosovke devojke 3

Izložbe:
Umetnički prostor i Kolektiv U10 slave svoj četvrti rođendan izložbom Parametri percepcije, na kojoj će biti prikazano sedam pojedinačnih radova (slika, instalacija i video radova) osnivača i članova Kolektiva U10. Nakon brojnih samostalnih izlaganja, članovi Kolektiva U10 će posle četiri godine predstaviti radove na zajedničkoj izložbi u Beogradu. Naizgled različitih umetničkih poetika i izraza, sedam umetnika u skladu sa ciljem i misijom Kolektiva. U10 na ovoj izložbi uzima individualne umetničke prakse kao pojedinačne sisteme tragova na osnovu kojih se može opisati putanja na kojoj se oni spajaju u jedinstvenu konceptualnu tendenciju. Svaki element u svojoj individualnosti predstavlja toponim krucijalan za mapiranje identiteta kolektivnog prospekta, a različitost sedam umetničkih izraza označava transformaciju neintencionalnih tragova u indekse stabilizacijom formacija indeksikalnih entiteta kroz proces njihove konstantne aktuelizacije.
(12-21. maj od 13:00 do 21:00)

Posebni programi:
Vođenje kroz izložbu Parametri percepcije i razgovor o Prostoru i Kolektivu U10. Vođenje i razgovor će voditi članovi Kolektiva U10. To će biti odlična prilika da se publika upozna i razgovara sa mladim savremenim umetnicima, koji se pored ličnog umetničkog rada bave i organizacijom izložbi i programa Umetničkog prostora U10. (12. maj u 19:00)

12. Evropska noć muzeja (21. maj u 20:00)
U Umetničkom prostoru U10 biće održana promocija drugog U10 kataloga, publikacije koja retrospektivno predstavlja sve izložbe i projekte koji su održani u Umetničkom prostoru U10 tokom 2014. i 2015. godine.

»»» FOND OLGE OLJE IVANJICKI
Kosančićev venac 19

Izložbe:
Kuća slikara je poseban program osmišljen da predstavi umetnike koji su boravili i koji danas borave u „Kući slikara“. U ovoj kući svoje ateljee imali su Jovan Bijelić, Oto Logo, Nikola Graovac, Olja Ivanjicki, Dušan Ristić, Danica Antić, Gordana Jovanović, Milan Popović, Mirko Počuča, Anton Huter, MajdaKurnik, Franjo Mraz i mnogi drugi. Umetnici koji sada tu borave će tokom manifestacije otvoriti svoje ateljee za publiku i organizovati druženje i rad. Istovremeno, u hodnicima zgrade koja je 60 godina „kuća slikara“ organizovaće se izložba koja predstavlja umetnike koji su boravili u ovoj kući. Ovaj program se realizuje u saradnji s Prodajnom galerijom Beograd (Otvaranje 13. maj, 19:00)
Slikarski ateljei – Otvoreni slikarski ateljei i izložba u hodnicima Kuće slikara. Druženje sa umetnicimma u dvorištu Kuće slikara. Posete ateljeima slikara Mirjane Jovanović, Ljubice Mrkalj, Mirjane Krstevske, Dijane Kožović, Zorana Purića, Ilije Kostova, Nevenke Stojsavljević, Nenada Nikolića (12-21. maj, 16:00-22:00)

Posebni programi:
Posete ateljeima slikara Mirjane Jovanović, Ljubice Mrkalj, Mirjane Krstevske, Dijane Kožović, Zorana Purića, Ilije Kostova, Nenada Nikolića (12-21. maj od 16:00 do 21:00)

KLUB KNJIŽEVNIKA (Francuska 7) i Fond Olga Olja Ivanjicki
Izložba Olje Ivanjicki povodom 70 godina Kluba Književnika i 85 godina od rođenja Olje Ivanjicki (Otvaranje13. maj, 20:30)

12. Evropska noć muzeja (21. maj 18:00-01:00)

Vođenje kroz izložbu Kuća slikara (18:00)

Druženje sa umetnicima, u prostoru Prodajne galerije Beograd, u prostorima „Kuće slikara“ i otvoreni slikarski ateljei (18:00-01:00)

*** Moguće je da će se do početka manifestacije broj galerija i muzeja uvećati. Lista prostora u drugim gradovima Srbije je na ovom linku.

Muzeji Srbije - karta učesnika