Naslovna » Izlasci » Festivali » Nedelja finskog filma od 14. do 18. aprila
Nedelja finskog filma - Piksadores
Piksadores

Nedelja finskog filma od 14. do 18. aprila

Pod sloganom „Drugačiji“ od 14. do 18. aprila u Dvorani KCB biće održana manifestacija Nedelja finskog filma.

Četvrto izdanje filmskog festivala Nedelja finskog filma tradicionalno bijenalno priređuju Kulturni centar Beograda, Ambasada Finske u Srbiji i Finski filmski fond iz Helsinkija.

Ovoga puta biće prikazano devet dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova iz protekle dve godine, a najavljeni su i gosti: reditelji Amir Arsames Escandari i Juku-Peka Valkeapa, kao i predstavnica Finskog filmskog fonda Jan Puskal.

Nedelja finskog filma u Beogradu prvi put je održana 2010. godine, na inicijativu Nebojše Popovića. Ovogodišnje izdanje ovog Festivala pripremljeno je bez njega…

– Čudno je pripremati Nedelju finskog filma u Beogradu bez Nebojše Popovića. Nebojša je bio njen inicijator, osnivač, selektor. Nebojša je bio Nedelja finskog filma u Beogradu, uvek nas iznova zadivljujući svojom erudicijom i ljubavlju prema ovoj dalekoj zemlji koju nam je tokom godina učinio bližom. Oduvek smo voleli filmove Akija i Mike Kaurismäkija, ali Nebojša nas je upoznao sa čitavim spektrom finskih filmskih poetika u koje smo se zaljubili. Sa uvrnutim komedijama Domea Karukoskog, sa vrcavim socijalnim dramama Aleksija Salmenperäe, sa visokoestetizovanim pričama Pirjo Honkasalo,sa društvenim angažmanom Akua Louhimiesa…
Nastavljajući njegovu Nedelju finskog filma, mislimo na njega i nadamo se da bi mu se ova selekcija svidela – izjavio je Stefan Arsenijević, selektor festivala.

Nedelja finskog filma - Džangrizalo
Džangrizalo

Galerija osobenjaka

Festival otvara izuzetan debitantski dokumentarni film „Pixadores“ Amira Arsamesa Escandarija. Ovo je ujedno i prilika da Escandari poseti zemlju u kojoj je proveo deo detinjstva i koju je napustio pre 27 godina.

Naime, Escandari je kao sedmogodišnjak sa porodicom izbegao iz Irana u Jugoslaviju, gde je u izbegličkom kampu živeo sve do početka ratova 1990-ih.

Njegov film „Pixadores“ će vas sa grupom otpadnika-umetnika povesti na uzbudljivo putovanje, od vrhova nebodera u Sao Paulo na koje se glavni junaci akrobatski veru kako bi ispisali grafite protiv establišmenta, do Berlinskog bijenala gde će napraviti istinski haos.

U Beograd dolazi još jedan istaknuti reditelj. Film Juku-Peka Valkeapa, „Bekstvo“, predstavlja pobunjenike – mladića koji u domu za maloletne delinkvente služi civilni vojni rok i problematičnu štićenicu doma; oni će zajedno pobeći i krenuti na put, u potrazi za nekim boljim, ljudskijim svetom.

Nedelja finskog filma - Glavom napred
Glavom napred

Pred publikom je ponovo galerija osobenjaka koji ne pristaju da budu bilo šta drugo do to što jesu, drugačiji od drugih, te otuda i slogan ovogodišnjeg festivala „Drugačiji“.

Na programu su i višestruko nagrađivani „Mačevalac“ Klausa Haroa, ali i blokbaster „Džangrizalo“ Domea Karukoskog, o tvdroglavomi džangrizavom starcu koji će naglavačke okrenuti porodicu svoga sina i koji je imao pola miliona gledalaca u Finskoj.

Tu su i „Ljubav i inženjering“ Tonislava Hristova o grupi štrebera koja uz pomoć nauke pokušava da pronađe formulu kako osvojiti devojku, „Oproštaj“ Petrija Kotvice, „Glavom napred“ Antija Heikija Pesonena o samohranoj majci sa suviše divljim smislom za humor, kao i dva filma Aleksija Salmenpere – „Distrakcije“ i „Autoput Aljaska“ o uličnom sviraču – hipiku koji će pokušati da ostvari svoj san o putovanju oldtajmer kamionom po Aljasci. (danubeogradu.rs)

Nedelja finskog filma – program

Četvrtak, 14. april (20.00)
Svečano otvaranje / Opening ceremony
PIKSADORES / PIXADORES
r: Amir Arsames Escandari

Petak, 15. april (18.00)
LJUBAV I INŽENjERING / LOVE&ЕNGINEERING
r: Tonislav Hristov

Petak, 15. april (20.00)
BEKSTVO / THEY HAVE ESCAPED
r: JP Valkeapaa

Subota, 16. april (18.00)
DISTRAKCIJE / DISTRACTIONS
r: Aleksi Salmenpera

Subota, 16. april (20.00)
MAČEVALAC / THE FENCER
r: Klaus Haro

Nedelja, 17. april (18.00)
OPROŠTAJ / ABSOLUTION
r: Petri Kotwica

Nedelja, 17. april (20.00)
DŽANGRIZALO / THE GRUMP
r: Dome Karukoski

Ponedeljak, 18. april (18.00)
AUTOPUT ALJASKA / ALCAN HIGHWAY
r: Aleksi Salmenpera

Ponedeljak, 18. april (20.00)
GLAVOM NAPRED / HEADFIRST
r: Antti Heikki Pesonen