Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Nedeljno prepodne na Kolarcu sa Filharmonijom mladih

Nedeljno prepodne na Kolarcu sa Filharmonijom mladih

U nedelju 17. aprila, od 11 časova, Filharmonija mladih „Borislav Pašćan“ u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine besplatnim koncertom obeležava 37 godina rada.

Pod sloganom „Večito mladi“ orkestar Filharmonije nastupa pod dirigentskom palicom Đorđa Pavlovića. Koncertmajstor je Leana Nikolov.Za dž

Program

N. Rosini – TIŠINA
Solisti: Dušan Paskoski, truba; Olga Jakovljević, truba

V.A. Mocart – KONCERT ZA HORNU, de-dur KW 421 stav 1
Solista:  Nikola Radić, horna

A. Ljadov – MUZIČKA TABAKERA

A.Vivaldi – KONCERT ZA FAGOT, e-mol
Solista: Julija Krivošić, fagot

F. Krajsler – PRIJATELJSTVO, orkestracija Klark Mekalister

F. Kramaž – KONCERT ZA KLARINETE, s-dur OP. 36 stav 1
Soilista: Slaven Balać, klarinet

Sv.Božić – NA MLADU NEDELjU

P. Sarasate – CIGANSKE MELODIJE
Solista: Leana Nikolov, violina

J. Brams – MAĐARSKE IGRE br.1, br. 5

Filharmonija mladih “Borislav Pašćan” osnovana je 1978. godine pod imenom “Mladi filharmoničari Beograda”, na inicijativu grupe studenata Muzičke akademije koji su izučavali dirigovanje kod Borislava Pašćana, dirigenta Opere i Baleta Narodnog pozorišta. Nagrade, snimanja, koncerti i gostovanja u inostrantvu, planovi… prekinuti su, nakratko, iznenadnom smrću maestra Pašćana, posle nepune tri godine rada, posle čega Filharmonija uzima njegovo ime.

Postulati života, rada i koncertiranja koje je Borislav Pašćan postavio i danas su sastavni deo zvaničnih dokumenata, i, što je još važnije, sistema rada. Prvo i osnovno pravilo je da učenik srednje muzike škole i muzičke akademije koji želi da postane član ne polaže audiciju za prijem, već je obavezan da ispuni sve zakonitosti života i rada u muzičkom kolektivu, što podrazumeva visoke ljudske i muzičke kvalitete. Sastavni deo rada Filharmonije mladih “Borislav Pašćan” su, od samog osnivanja, i letnji muzički kampovi.

Ansambl, koji stvara pod pokroviteljstvom i u prostoru Narodnog pozorišta u Beogradu, čine učenici srednjih muzičkih škola i studenti muzičkih akademija Beograda i Srbije. Do sada je kroz Filharmoniju prošlo oko 1600 članova, a za oko 650 bivših članova postoje precizni podaci da se nalaze u profesionalnim orkestrima Beograda, Srbije i regiona. Jedan kompletan simfonijaki sastav od koncertmajstora do perkusionista, sa oko sedamdeset članova, rasut je po svetu, od Južne Amerike do Australije. Svoja prva dirigentska znanja u Filharmoniji su sticali mnogi mladi, a sada afirmisani dirigenti: Aleksandar Damjanović, Miloš Raičković, Miodrag Lazarov, Pavle Medaković, Vladimir Milić, Bojan Suđić, Nebojša Cvijanović…

Filharmonija mladih je održala preko 700 koncerata u Srbiji, nekadašnjoj Jugoslaviji i Evropi. Izvedeno je preko 200 dela od Baha i Mocarta do Vagnera i domaćih kompozitora.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković