Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Nemanja Radulović i BGF na Kolarcu 7. i 8. aprila

Nemanja Radulović i BGF na Kolarcu 7. i 8. aprila

Posle 17 godina Nemanja Radulović nastupa sa Beogradskom filharmonijom! Koncerti proslavljenog violiniste sa vodećim nacionalnim orkestrom zakazani su za četvrtak i petak, 7. i 8. april, od 20 časova, na sceni Velike dvorane Kolarčeve zadužbine.

Nemanja i BGF nastupaju pod dirigentskom upravom maestra Eiđija Ouea, počasnog dirigenta Filharmonije iz Osake, koji sarađuje sa najprestižnijim svetskim orkestrima. Eiđi Oue od 2003. godine sarađuje sa srpskim violinistom, a od sezone 2014/15. redovan je gost Beogradske filharmonije.

Nastupi na Kolarcu deo su redovne koncertne sezone Beogradske filharmonije, prvi u ciklusu “Filharmanija”, a drugi u ciklusu “Za zaljubljene”, pa je i odabrani program tematski prilagođen njenom konceptu:

Rihard Štraus, Don Žuan, op. 20

Maks Bruh, Koncert za violinu i orkestar br. 1, op. 26 u ge-molu
Prélude: Allegro moderato
Adagio
Finale: Allegro energico

Petar Iljič Čajkovski, Simfonija br. 6 op. 74 u ha-molu (Patetična)
Adagio-Allegro non troppo
Allegro con grazia
Allegro molto vivace
Finale: Adagio lamentoso-Andante

Solista: Nemanja Radulović, violina

Nemanja Radulović je rođen u Srbiji 1985. godine. Studirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, Visokoj školi za muziku i pozorište u Sarbrikenu, i na Pariskom konzervatorijumu.

U roku od samo nekoliko godina, Nemanja je osvojio svet klasične muzike svojim virtuoznim muziciranjem i avanturističkim programima. Nedavno je potpisao ekskluzivni ugovor sa diskografskom kućom Deutsche Grammophon, za koju je objavio svoj poslednji snimak u novembru 2014. godine, i sa kojom niže uspehe jedan za drugim, negujući svoj talenat u saradnji sa najprestižnijim muzičkim institucijama današnjice.

Nemanja Radulović je imao prilike da nastupa sa najpoznatijim svetskim orkestrima, poput Minhenske filharmonije, Filharmonije Severnonemačke radiotelevizije iz Hanovera, Simfonijskog orkestra Zapadnonemačke radiotelevizije iz Kelna, Štutgartske filharmonije, Nemačkog simfonijskog orkestra iz Berlina, Filharmonije Francuskog radija, Belgijskog nacionalnog orkestra, Nacionalnog simfonijskog orkestra Italijanske radiotelevizije iz Torina, Orkestra iz Toskane, Kraljevske filharmonije, Simfonijskog orkestra iz Montreala i Tokijskog simfonijskog orkestra.

Kao redovni izvođač resitala, gostovao je širom sveta po koncertnim dvoranama kao što su Karnegi Hol u Njujorku, Koncertgebau u Amsterdamu, dvorana Filharmonije u Berlinu, Sala Plejel i Pozorište Šanzelize u Parizu, Megaron u Atini, Santori Hol u Tokiju, Pozorište Kolon u Buenos Ajresu i Dvorana resitala u Melburnu, sa brojnim partnerima među kojima su Marijel Nordman, Lor Favr-Kan i Suzan Manof, sa kojom je snimio i album Betovenovih sonata u izdanju diskografkse kuće Decca/Universal Music.

Nemanja Radulović, takođe, preuzima ulogu umetničkog vođstva u svom ansamblu The Devils’ Trills (Đavolji trileri), čiji su članovi poznati muzičari u koncertnim dvoranama širom Evrope i Azije, čuveni po svom virtuoznom i očaravajućem muziciranju, kao i po nedavno objavljenom istoimenom albumu, koji je izdala diskografska kuća Decca/Universal Music. Nemanjin drugi ansambl, Double Sens, koji je takođe poznat po izvrsnom izvođenju kamerne muzike, nedavno je snimio CD pod nazivom 5 godišnjih doba – na kome se nalaze Vivaldijeva Četiri godišnja doba i još jedna nova kompozicija, takođe u izdanju Decca/Universal Music. Njegova dugogodišnja saradnja sa diskografskom kućom Universal iznedrila je, pored izdanja svog ansambla, i njegov poslednji snimak Paganinijevih kompozicija Paganini Fantasy (2013), u produkciji Deutsche Grammophon.

Na dodeli nagrada Victoires de la Musique 2005. je dobio priznanje Internacionalno otkriće godine, a na istom mestu je 2014. godine proglašen za najboljeg umetnika. Od Fakulteta umetnosti u Nišu je dobio počasni doktorat.

Maestro Eiđi Oue, dirigent

Eiđi Oue je rođen u Japanu, a časove klavira je počeo da uzima kada je imao četiri godine. Sa 15 godina, Oue je upisao Muzičku školu Toho Gakuen, instrumentalni smer, a iste godine je krenuo na studije dirigovanja u klasi Hidea Saita, učitelja Seiđija Ozave. Ozava ga je 1978. godine pozvao da se usavršava u Muzičkom centru Tenglvud, gde je upoznao Lenarda Bernštajna, koji je postao njegov mentor i kolega.

Eiđi Oue je počasni dirigent Filharmonije iz Osake, gde je radio kao muzički direktor od 2003-2011. godine, kao i počasni dirigent Filharmonije Severnonemačke radiotelevizije iz Hanovera, nakon jedanaest godina na mestu šefa-dirigenta (1998–2009). Takođe, bio je na pozicijama muzičkog direktora Orkestra Minesote (1995–2002) i Simfonijskog orkestra Barselone i Nacionalnog orkestra Katalonije (2006–2010). Pored ovih angažmana, radio je kao muzički direktor Muzičkog festivala Grand Teton u Vajomingu od 1997-2003. godine. Osim rada na ovom festivalu, njegovi letnji angažmani u SAD obuhvataju i učešća na muzičkim festivalima Ravinija, Tenglvud, Grand Park, Vulf Trap, Raund Top i Midland. Eiđi Oue je nastupao kao gostujući dirigent širom SAD-a i Evrope.

(danubeogradu.rs)