Naslovna » Izlasci » Festivali » Prvi Jazz Crawl festival na svetski Dan džeza

Prvi Jazz Crawl festival na svetski Dan džeza

Po prvi put u Beogradu, na Svetski dan džeza, u subotu, 30. aprila, biće održan Jazz Crawl festival na osam lokacija.

Inicijativa je potekla od nezavisne grupe džez muzičara. Veliki broj klupskih džez svirki povezanih u jednoj večeri imaju za cilj da aktiviraju Beograđane i goste grada, da krenu od kluba do kluba da slušaju i dožive džez.

– Cilj ovog festivala je uspostavljanje muzičkog događaja koji bi slavio i promovisao džez kao živu muziku sa kojom je slušalac u neposrednom kontaktu, u njegovom prirodnom okruženju – klubu. Džez van kluba je neprirodan doživljaj muzičkog stila formiranog u živom ambijentu. Poredeći sa Londonom, trenutno imamo proporcionalno više aktivnih klubova, koji su koncentrisani u gradskom jezgru kao u najbolja njujorška vremena – izjavio je Vladimir Protić, idejni tvorac, organizator i muzičar.

Budi Jazz Crawl…er!

Svi ljubitelji džeza će moći da uživaju u muzici i plešu „Lindy Hop“ uz plesnu školu „Swing The Beat“ u KC „Grad“ koju će pratiti The Down Beat Bear Band od 20.30. U pivnici „Berliner“ nastupa Dragan Milovanović Trio sa gostom Predragom Revišinom od 21.00.

Tanja Jovićević nastupa u „Džez bašti“ od 22.00. U klubu „Muha“, na programu je Swing Night sa Bobanom Đorđevićem i Kvartetom Gorana Grbića od 21.00. U klubu „Filip“ je veče Ladies Sing, sa Jelenom Jovović i još sedam pevačica, koje nastupaju od 21.00.

U klubu „Ulica“ puštaće se ploče SFRJ džeza, u klubu „Leila“ od 21.00 nastupaće DJ Željko Kerleta. U „Metropolisu“, muzičkoj kafe-prodavnici, pored celodnevnog džez maratona posetioci će imati popust na kupovinu džez nosača zvuka.

U organizaciji grada Beograda na Trgu republike biće održan koncert Big Benda Radio televizije Srbije sa Duškom Gojkovićem. Ovaj nastup koji počinje u 19.00 zatvoriće manifestaciju Dani Beograda 2016.

U svetu Jazz Crawl već postoji i organizovan je kao veče koje objedinjuje džez muziku, ples, fotografiju, edukaciju. Termin „crawl“ podrazumeva posetu nekoliko lokala u nizu, umesto provođenja večeri na jednom mestu. (danubeogradu.rs)