Naslovna » Izlasci » Akcije » Prvomajski protest: Potrebna je promena!

Prvomajski protest: Potrebna je promena!

U nedelju, 1. maja od 11.00, na Trgu republike (i Trgu cara Jovana Nenada u Subotici) biće organizovan prvomajski protest.

Levi samit Srbije vas poziva da se pridružite Prvomajskoj protestnoj šetnji od Trga republike do Slavije. Prenosimo delove njihovog prvomajskog proglasa…

Prvi maj je dan koji simbolizuje borbu radnica i radnika za veća prava. Prava radništva se nalaze se pod kontinuiranim udarom već više od 25 godina. Nezaposlenost je u stalnom porastu, a položaj onih koji imaju posao sve je nesigurniji. Veliki deo stanovništva je osiromašio, dok je bogatstvo koje smo zajedno izgrađivali tokom socijalizma sada privatizovano i koncentrisano u rukama nekolicine privilegovanih.

Našim novcem iz zajedničkog budžeta se subvencionišu privatni investitori koji otvaraju malo slabo plaćenih i nesigurnih radnih mesta. Penzije i socijalna zaštita su pod udarom, dok su zdravstvo i školstvo sve nedostupniji siromašnijim slojevima. Žene i manjinske grupe su posebno ugrožene.

Na ovu katastrofalnu situaciju najveći deo stanovništva nema nikakav uticaj.

Sve što nam je preostalo od demokratije su izbori. Ali ispostavilo se da na izborima mi nemamo izbora. Sve postojeće partije u manjoj ili većoj meri učestvovale su u vlasti i sve imaju manje ili više istu politiku. To je i razlog zašto polovina stanovništva ni ne glasa.

Sistem ne nudi alternativu niti nam omogućava da zaista odlučujemo o tome kako želimo da živimo.

Okupićemo se ovog Prvog maja kako bi se naš glas čuo.

Ističemo važnost borbe za jednakost polova i rodnu ravnopravnost kao i borbu protiv diskriminacije. Potrebna je promena!