Naslovna » Turizam » Razgledanje Beograda: Tura „Savamala – Creative District“

Razgledanje Beograda: Tura „Savamala – Creative District“

Turu „Savamala – Creative District“ i ove godine organizuju Glob Metropoliten Tours i Mikser House uz podršku Turističke organizacije Beograda.

„Savamala – Creative District“ promoviše posebnosti jedne od najstarijih beogradskih četvrti, pešačkog je karaktera i održava se svake subote od 12.00 do 14.00.

Polazna tačka je Mikser House (Karađorđeva 46), a obilazak u pratnji licenciranog vodiča na engleskom/srpskom jeziku, traje 120 minuta. Cena ulaznice je 2.600 RSD, a obuhvata ulazak u znamenita zdanja Savamale, kao i specijalitete – balkanski suši i čokanj rakije, i poklon souvenir – maramu sa mapom kvarta.

Pored istorijskih činjenica, tura stranim turistima i sugrađanima prikazuje urbane mitove kvarta, ruši tabue i predstavlja Savamalu kao novo uporište dizajna, kulturnih dešavanja i uzbudljivog noćnog života.

Šetnja obuhvatita znamenite toponime Savamale: zgradu Beogradske zadruge (Geozavod), što Beograđanima pruža jedinstvenu priliku da vide unutrašnjost ovog monumentalnog zdanja, hotel Bristol, gde mogu obići sobu u kojoj je svojevremeno odseo Rokfeler, Manakovu i Špansku kuću i druga znamenita arhitektonska obeležja kvarta.

Turisti će saznati zanimljive pojedinosti o nekadašnjem uzavrelom životu Savamale: trgovini na Malom pijacu, jezeru koje se nalazilo na prostoru današnjeg Zelenog Venca, ulici Gavrila Principa i njegovoj povezanosti sa Savamalom, bari Veneciji, o faktima i angedotama života koji se odvijao na reci, čuvenom Miki Alasu i mnogim drugim ličnostima koje su obojile savamalsku istoriju.

Vodiči će se fokusirati i na aktuelnosti Savamale, kulturne kolektive i noćne klubove koji su udahnuli novu energiju i trasirali budućnost kvarta kao novog kreativnog centra Beograda. (danubeogradu.rs)

Savamala – Creative District

Šetnje: subotom, 12.00-14.00
Polazak: Mikser House (Karađorđeva 46)
Trajanje: 120 minuta
Jezici: srpski i engleski
Kontakt: +381-11/2635-622; TIC – Knez Mihailova 5
Kupovina karata: Knez Mihailova 5, Karađorđeva 46 (Mikser House), Makenzijeva 26 i Andre Nikolić 7 (Glob Metropoliten Tours).
Rezervacije: obavezne, najkasnije do petka u 15.00