Naslovna » Izlasci » Film » „Rekvijem za Pinokija“ u UK Parobrod

„Rekvijem za Pinokija“ u UK Parobrod

U petak, 8. aprila od 20.00, u UK Parobrod (Kapetan Mišina 6a) biće održana premijerna projekcija filma „Rekvijem za Pinokija“.

Nagrađivani animator i strip umetnik iz Bosne i Hercegovine, Berin Tuzlić, predstaviće domaćoj publici svoj najnoviji animirani film koji je nominovan za nagradu na Filmskom festivalu u Kanu.

Film „Rekvijem za Pinokija“ je nastao u koprodukciji Via Medije iz Sarajeva i Taurus produkcije iz Podgorice i na kompleksan način govori o Tuzlićevom čestom motivu deteta koje uvek pronalazi način da kroz strip izađe iz ukalupljenih stereotipa. Indoktrinacija od malih nogu, tema je ovog emotivnog filma u kome se igračka Pinokijo simbolično nasla u glavnoj ulozi.

– „Rekvijem za Pinokija“ je emotivna priča koja me je podsetila na početak rata i moj osećaj deteta kom se svet odjednom promenio preko noći – simbolika Pinokija koji je preživeo haos u BiH, da bi poginuo u Parizu. To tumačim kao sudbinu koja sve nas prati – preživeli smo rat, ali smo na neki način „umrli“, tj. deo nas jeste ipak ubijen i toga ćemo postati svesni kad se najmanje nadamo – možda baš u miru i tišini jedne evropske metropole – izjavio je Tuzlić. (danubeogradu.rs)

https://youtu.be/DQcLn4GW4wE

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.