Naslovna » Izlasci » Akcije » Svetski dan igre, 29. april 2016.
Svetski dan igre

Svetski dan igre, 29. april 2016.

U petak, 29. aprila 2016, obeležava se Svetski dan igre, praznik koji je ustanovio Međunarodni savet za igru (CID).

Još od 1982. obeležava se Svetski dan igre širom sveta, na dan rođenja reformatora igre Žana Žorža Novera (1727. godine). Održavaju se brojne manifestacije posvećene igri i čita se poslanica nekog istaknutog umetnika iz oblasti igre.

Ove godine poslanicu je napisao dr Alkis Raftis, predsednik Međunarodnog saveta za igru CID – UNESCO, dok je srpsku poslanicu napisala Ivanka Lukateli.

Svetski dan igre u Srbiji

U Srbiji je obeležavanje Dana igre počelo već 18. aprila. U prostoru Galerije Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici prikazano je 17 koreografija (male koreografske forme kreirane pod mentorstvom prof. Vere Obradović) u izvođenju studenata prve, druge i treće godine Odseka za glumu.

Obeležavanje Dana igre nastavljeno je 26. aprila, u Pozorištu na Terazijama, izvođenjem mjuzikla „Viktor Viktorija“.

Već 27. aprila od 20.00, u Dečijem kulturnom centru Beograd, u organizaciji jedine obrazovne ustanove za irski ples u Srbiji – Real Irish Dance Company, održaće se koncert irskog plesa i žive muzike „Zvuci Kelta“.

U DKCB-u, 28. aprila, održaće se drugo izdanje Dečijeg baletskog festivala. Ovaj festival programski je posvećen dečijem baletskom stvaralaštvu jer su njegovi učesnici deca uzrasta od pet do 14 godina.

Beogradska sekcija organizacije CID – UNESKO koristi ovu priliku da sve kreatore, izvođače i institucije igre u Srbiji podstakne, inspiriše i ohrabri da povodom Svetskog dana igre sledeće godine realizuju mnogo više raznovrsnih programa kojima će se u našoj zemlji obeležiti ovaj važan međunarodni praznik, a čime se snažno može skrenuti pažnja javnosti i medija na brojne ozbiljne probleme koji opterećuju sve vidove umetničke igre danas u Srbiji.

Svetski dan igre - Viktor Viktorija
Viktor Viktorija

Srpska poslanica

Udruženje baletskih umetnika Srbije – UBUS, svake godine šalje poruku našeg eminentnog umetnika iz oblasti umetničke igre povodom međunarodnog Dana igre.

Na ovaj način, Udruženje baletskih umetnika Srbije želi da doprinese afirmaciji domaćeg plesnog stvaralaštva, a ujedno i da podseti na to da se u 2016. godini obeležavaju dva značajna jubileja – 100 godina od rođenja čuvenog Dimitrija Parlića, našeg najpriznatijeg koreografa svetskih razmera, kao i 20. izdanje Festivala koreografskih minijatura.

Autor ovogodišnje poruke je Ivanka Lukateli, primabalerina, pedagog, koreograf, baletski kritičar i dobitnica Posebnog priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi Republike Srbije.

Danas je dan kada mi igrači slavimo igru i odajemo joj počast. Ona je naša profesija, čini naš život potpunim. U nju verujemo, kao u jedinu religiju.

Za druge, kojima igra nije profesija, ona čeka da joj se otvore vrata. A tada se dešava čarolija, sve postaje onako kako treba da bude, bez ikakvog napora i uz čistu radost.

Ko jednom otkrije igru, zauvek ostaje njen poštovalac jer shvata – ona je tu od prvog našeg udisaja, do poslednjeg pozdrava. Ritam su mamini otkucaji srca, prva muzika koju zavolimo, koračanje ulicom, razgovor sa prijateljima.

Kada sretnemo pravog igrača, tada možemo videti da zapravo pleše nešto izvan njega, što čini skladnu celinu kojoj se divimo. Tada osećamo kako igra izaziva osećaj slobode i zato često poželimo da joj damo šansu da iznova procveta u nama.

Zato zaplešite danas, ne sutra, napustite onog sebe koji je zaboravio da pleše. Budite radosni i u ektazi, jer kada plešete, svaki deo tela pleše sa vama. Tada vam se otvaraju sva vrata i ceo život će vam se pretvoriti u ples – biće otvoren i radostan.

Kada pronađete svoje korake, savladaćete i jezik istine. Jer igra se samo ponekad dešava na sceni, a zapravo je umetnost života i svakoga od nas. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.