Naslovna » Izlasci » Festivali » Svetski dan knjige 2016: Svi smo mi čitaoci
Svetski dan knjige: Svi smo mi čitaoci

Svetski dan knjige 2016: Svi smo mi čitaoci

U svetu, Srbiji, Beogradu, 21. aprila biće obeležen Svetski dan knjige i autorskog prava, a tim povodom biće organizovan Četvrti festival knjige.

Udruženje izdavača i knjižara Srbije u saradnji sa nadležnim institucijama i ustanovama i Privrednom komorom Beograda od 21. aprila do 1. maja organizuje Četvrti festival knjige „Svi smo mi čitaoci“, kulturni događaj koji doprinosi unapređenju i razvoju čitalaštva, namenjen širokoj publici.

Planirano je da na Festivalu učestvuju ustanove kulture, biblioteke, izdavači, knjižare, autori i drugi delatnici u oblasti književnosti i izdavaštva, koji će svojim naslovima i programima skrenuti pažnju na važnost čitanja i učiniti knjige dostupnijim.

U okviru Festivala na Vračarskom platou biće organizovana prodajna izložba knjiga.

Negujmo srpski jezik

Udruženje izdavača i knjižara Srbije će se priključiti kampanji „Negujmo srpski jezik“, tako da će tokom aprila ona biti proširena i dobiće podršku beogradskih knjižara, u kojima će na vidnim mestima biti istaknuti posteri, već prepoznatljivi građanima Beograda.

U Biblioteci grada Beograda, u petak 22. aprila od 12.00 do 13.00 održaće se tradicionalna akcija „Svi smo u biblioteci!“ tokom koje će poznate ličnosti raditi kao bibliotekari.

Ove godine u akciji će učestvovati: glumci Sloboda Mićalović, Vojin Ćetković, Milica Mihajlović, Bane Trifunović, Branka Pujić, Petar Benčina, violinistkinja Tijana Milošević, pevačice Lena Kovačević i Bojana Stamenov, pisci Milena Marković i Vladimir Kecmanović, sportisti Nemanja Mihajlović i Dušan Vlahović.

Na platou ispred biblioteke nastupaće grupa Black and White, koja će izvoditi tango muziku. U izlozima Biblioteke grada Beograda biće izloženi radovi učenika Tehničke škole Drvo art koji su nastali u okviru međunarodne radionice „Dizajn igralište“. Izložba traje do 30. juna.

Četvrti festival knjige „Svi smo mi čitaoci“ biće otvoren na Vračarskom platou u četvrtak, 21. aprila od 14.00 igrokazom po motivima romana Nikolete Novak „Tako mi je pričao Budimir“, a u organizaciji Izdavačke kuće Pčelica.

U okviru Festivala biće izveden program za mlade ljude „Svi smo mi čitaoci“, koji će voditi Ljubivoje Ršumović u ponedeljak, 25. aprila od 14.00, na Vračarskom platou. Tokom programa će biti održana i predstava „Čik pogodi ko se voli“, koja govori o pravim ljudskim vrednostima, poštenju, prijateljstvu, iskrenosti i ljubavi.

Svetski dan knjige: Svi smo mi čitaoci

Popusti povodom festivala

U okviru saradnje između Narodne biblioteke Srbije i Udruženja izdavača i knjižara Srbije, u 83 knjižare u 23 grada širom zemlje biće odobreni popusti za sve građane sa članskom kartom biblioteka iz tekuće kalendarske godine. U akciju su uključene knjižare Službeni glasnik, Zavod za udžbenike, Delfi i Laguna, Đunti – Papirna krila, Mladinska knjiga, Dereta, Dobra knjiga, Kreativni centar i Pčelica:

»»» u knjižarama Delfi i Laguna svi aktivni članovi biblioteke sa važećom članskom kartom imaće fiksni popust od 20% na sva Lagunina izdanja od 22. do 24. aprila;

»»» u knjižarama Zavoda za udžbenike u periodu do 4. maja odobaravaju se popusti od 20% do 40% na sva izdanja ovog izdavača;

»»» svim građanima sa članskom kartom biblioteka iz tekuće kalendarske godine Službeni glasnik će u svojim knjižarama na Svetski dan knjige omogućiti besplatno učlanjenje u svoj Klub čitalaca, čime ostvaruju popust od 25% na Glasnikova izdanja tokom čitave godine, a do kraja meseca na više od 100 odabranih Glasnikovih izdanja važiće popusti do 90%;

»»» u knjižarama Đunti – Papirna krila od 18. do 30. aprila odobravaće se sniženje do 50% prilikom kupovine knjiga koje već nisu na popustima izdavača Evro Đunti / Evro book;

»»» u knjižarama Mladinske knjige čitaoce očekuju popusti do 70% na odabrana izdanja do kraja meseca;

»»» u knjižarama Dereta na sniženju od 30% biće izdanja ovog izdavača do 30. aprila;

»»» u knjižari Dobra knjiga dostupna je ponuda izabranih naslova sniženih od 10% do 50%, koji su predstavljeni i na internet knjižari;

»»» u knjižari Kreativni centar biće odobrena sniženja od 15% do 40%, kao i vikend akcije sa sniženjem od 50%, a u okviru akcije „Najbolje knjige za najbolje đake“ ovaj izdavač će ponuditi svoja izdanja za popunjavanje školskih biblioteka i nagrađivanje učenika sa sniženjima i do 90%;

»»» u knjižari Pčelica, u Čačku, od subote 23. aprila do subote 30. aprila svi aktivni članovi biblioteke sa važećom članskom kartom imaće popust od 30% na većinu izdanja Pčelice.

Knjižare u kojima važe popusti nalaze se u Beogradu i Zemunu, Novom Sadu, Nišu, Pančevu, Kragujevcu, Gornjem Milanovcu, Zrenjaninu, Čačku, Užicu, Jagodini, Kraljevu, Požarevcu, Sremskoj Mitrovici, Smederevu, Valjevu, Kruševcu, Kosovskoj Mitrovici, Kikindi, Vršcu, Novom Pazaru, Subotici i Pirotu. (danubeogradu.rs)