Naslovna » Izlasci » Akcije » Tesla dani 2016: 160 godina od Teslinog rođenja!
Tesla dani 2016

Tesla dani 2016: 160 godina od Teslinog rođenja!

Veliki ovogodišnji jubilej – 160 godina od rođenja Nikole Tesle – biće obeležen u Srbiji jednomesečnom manifestacijom Tesla dani 2016.

Klaster puteva kulture je pripremio za jul brojne zanimljive izložbe, eksperimente, predavanja, neobične ture i obilaske, kao i razna druga dešavanja inspirisana Nikolom Teslom i njegovim životom, ali i Đorđem Stanojevićem, vremenom elektrifikacije i industrijalizacije Srbije.

A u Beogradu i širom Srbije posebno će biti proslavljen Teslin rođendan -10. jul.

Putevima Tesle kroz Srbiju

Manifestacija Tesla dani je deo rute Putevima Tesle kroz Srbiju, koja obuhvata sam Muzej Nikole Tesle, Beograd iz ugla Nikole Tesle. Tu je i sve ono što je Tesla video i obišao kada je 1892. godine posetio Beograd, Negotin kao rodni grad Đorđa Stanojevića, i deset malih starih hidroelektrana Elektroprivrede Srbije, koje su pravi mali živi muzeji. One su nastale mahom zahvaljujući velikom prijateljstvu i saradnji Tesle i Stanojevića.

Na Putevima Tesle je još i Muzej Jovana Jovanovića Zmaja u Sremskoj Kamenici, Teslinog omiljenog pesnika, zatim manastir Šišatovac odakle potiče priča o Teslinoj ljubavi prema golubovima, kao i Zavičajni kompleks Mihajla Idvorskog Pupina, Teslinog savremenika, prijatelja i donekle rivala.

Već treću godinu za redom, manifestaciju Tesla dani organizuje Klaster puteva kulture, koji umrežava više od 40 institucija kulture, turističkih organizacija i agencije, privrednika i čak šest fakulteta.

Specijalna dešavanja Tesli u čast pripremaju razne članice Klastera: Muzej Nikole Tesle, Elektrotehnički fakultet, Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“, Turistička organizacija Srbije, Adrenalin Escape Rooms, Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, Turistička organizacija Niša, Aerodrom Nikola Tesla Beograd, Centar za kulturu i informisanje Kissaroo, Balkan magnet suveniri, Mladi za turizam…

Uskoro ćemo objaviti program. (danubeogradu.rs)