Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Tuxedomoon u Beogradu 18. maja

Tuxedomoon u Beogradu 18. maja

U okviru „Half-Mute“ turneje, bend Tuxedomoon nastupiće 18. maja u Domu omladine Beograda.

Legendarna američka art-rok grupa Tuxedomoon u celosti će izvesti svoj čuveni prvi album.

Ulaznice su u pretprodaji po ceni od 1200 RSD, preko Eventim prodajne mreže.

„Half-Mute“ je remek delo, ploča koja je 1980. izmenila tokove popularne muzike unoseći u nju avangardne tendencije. Tuxedomoon su jedno od najvećih imena „novog talasa“ sa kraja sedamdesetih, američki sastav koji je, uz The Residents, bio u žarištu „post-punk“ estetike u umetničkom undergroundu.

Izdavačka kuća za koju su snimali, Ralph Records, bila je dom jedne audio mini-revolucije, koja je postavila nove standarde kada je u pitanju nekonformistička kreacija i pristup pop pesmi, u kome je bilo dozvoljeno mešanje žanrova: od džeza, preko kabarea do psihodeličnog roka i slobodne upotrebe elektronike.

Osim toga, zahvaljujući saradnji sa pozorištima, Tuxedomoon su bili i ostali pioniri multimedijalnog nastupa, i među prvima su kreativno ukrštali video projekcije sa koncertnim nastupima.

Art rok legende

Njihovi kasniji albumi takođe se smatraju klasicima: „Desire“ je u njihovu muziku unela dance elemente, što ih je učinilo još komunikativnijim, a trilogija „Holy Wars“, „Ship Of Fools“ i „You“ is sredine osamdesetih, definitivno ih je ustoličila kao lidere art rok zvuka i obezbedila mesto u svim dolazećim enciklopedijama.

Povratnički kreativni trijumf sa albumom „Cabin In The Sky“ 2004, predstavio ih je na najbolji mogući način novoj publici, odrasloj na digitalnom zvuku.

Okosnicu sastava osnovanog 1978. i dalje čine Steven Brown, Blaine L. Reininger i Peter Principle – svaki za sebe jedinstvena umetnička ličnost i virtuoz na svom instrumentu.

Sastav je osnovan u San Francisku i na svojom počecima je bio vezan za kalifornijsku scenu, ali je u toku svoje karijere menjao lokaciju više puta, selio se u Evropu i nazad u Ameriku, da bi – takođe među prvima – postao pravi globalni bend, sa članovima grupe raštrkanim po celom svetu.

Na koncertu u Beogradu, ovi giganti avangardne pop muzike ekskluzivno će izvesti svoje najpoznatije delo. Obeležavanje godišnjice ovog izdanja počelo je prošle godine svetskom turnejom koja još traje.

U našem regionu, Tuxedomoon će posetiti samo Beograd, što daje dodatnu važnost ovom jedinstvenom koncertu. (danubeogradu.rs)