Naslovna » BG svaštara » TV i online program » Zašto su serije postale novi filmovi
Doktori za seks; Masters of Sex © Showtime Networks Inc.
Doktori za seks; Masters of Sex © Showtime Networks Inc.

Zašto su serije postale novi filmovi

Saznajte zašto se sve više gledaju serije, zašto angažmane dobijaju najveća glumačka imena, a budžet serija sa svakom narednom godinom postaje veći.

Je li istina da više serija znači i – više uživanja?

Tekst „Zašto su serije postale novi filmovi“ otkriće zašto je ugled TV serija u poslednjih nekoliko godina vrtoglavo porastao i zašto se talentovani glumci sve više odlučuju na serije umesto na filmove.

U serijama glume najbolji glumci današnjice

Bili Bob Tornton; Fargo © MGM Studios Inc
Bili Bob Tornton; Fargo © MGM Studios Inc

Dovoljno je da se setimo Kevina Spejsija i njegove uloge predsednika Frenka Andervuda, njegove serijske koleginice Robin Rajt koja se godinama premišljala da li želi da počne da glumi u serijama, Majkla Šina koji se pojavio u ulozi seksualnog terapeuta u seriji „Doktori za seks“, Pola Đamatija koji glumi državnog tužioica u seriji „Milijarde“, Bredlija Kupera koji posle „Savršene formule“ glumi u istoimenoj seriji, Patriše Arket koja posle Oskara za film „Odrastanje“ prihvata ulogu u seriji „Mesto zločina: Sajber“, oskarovke Hale Beri koja glumi u SF seriji „Seme života“.

Još jedno ime koje se u poslednje vreme vezuje za veoma uspešnu seriju je i ime Bilija Boba Torntona. Kada je prihvatio ulogu misterioznog stranca Lorna Malva u seriji „Fargo“, Tornton je izjavio da se svet filma i televizije u poslednjih pet, šest godina drastično promenio. „Ako bi ranije prešli sa filma na televiziju, to bi značilo da nešto nije u redu s vašom karijerom. Sada je obrnuto“.

Serije su sve inovativnije

Sa seta Vikinga; Vikings © MGM Studios Inc
Sa seta Vikinga; Vikings © MGM Studios Inc

Da se razumemo, nikada nije bila veća potražnja za serijama i nikada se do njih nije lakše dolazilo. A to znači da nikada konkurencija nije bila veća.

I dok su u poslednjih 50 godina postojala tri studija koja su godišnje snimala 60-70 serija, sada je tu mnogo više studija i godišnje je u opticaju više od 400 serija. Zbog sve veće konkurencije, studiji moraju da budu domišljati i da iznova otkrivaju načine kako da serije učine uočljivijima na tržištu.

Predsednik „Šoutajma“ Dejvid Nevins rekao je da postoji veliki pritisak da se bude inovativan i ne kopira ono što drugi rade veoma dobro. U jednom trenutku postojao je samo HBO, potom su se pojavili „Šoutajm“ i „FX“, a sada ima mnogo više igrača u igri.

Ne moraš da budeš maratonac da bi maratonski gledao serije

pickbox.rs - serije
pickbox.rs – serije

Kada bi se odvažili na gledanje filma koji traje deset sati? Nikad. A jedne sezone serije koja traje jednako toliko? Već odmah večeras!
Filmovi imaju posebnu čar, zaokruženu priču, najčešće je u njih uloženo mnogo love i to se vidi, što je slučaj i sa većinom serija danas.

A posebna draž serija je u tome što se neće završiti u trenutku kada se navučeš na priču. Serije imaju razrađeniju radnju, idu u dubinu, duže smo s likovima koji su nam prirasli srcu, a na kraju krajeva – možemo da ih maratonski gledamo.

Serije su prestale da budu guilty pleasure

Milijarde; Billions © Showtime Networks Inc.
Milijarde; Billions © Showtime Networks Inc.

Dok su serije nekada smatrane ispraznom zabavom za ubijanje vremena, danas to više nije tako.

Osim uživanja, vrhunski razrađene radnje koja nas zasmejava, ali i tera na razmišljanje, u serijama današnjice mogu se naći filozofija, šašavi i domišljati dijalozi, pametni likovi i super avanture.

Ono što može da nam pruži film, pruža nam i serija. Samo što to uživanje traje dugo.

Do njih se lako dolazi

Afera; The Affair © Showtime Networks Inc.
Afera; The Affair © Showtime Networks Inc.

A kada kažemo da do serija može lako da se dođe, ne mislimo na torente ili bilo kakvu drugu ilegalu, nego na streaming servise poput Pickboxa ili Netflixa.

Lepo platiš kao čovek i imaš gomilu serija na tacni. Na Pickboxu u ovom trenutku možeš da gledaš serije „Šerlok“, „Milijarde“, „Afera“, „Savršena formula“, „Fargo“, „Vikinzi“, „Crno siroče“, „Pod kupolom“, „Transparentno“, „Moć“, a ako si lud za serijama koje su bile suludo smešne („Mućke“, „Sajnfeld“), a nigde ih nema, i njih tamo možeš da nađeš. (danubeogradu.rs)