Naslovna » Izlasci » Festivali » 21. Ring Ring festival od 14. do 22. maja

21. Ring Ring festival od 14. do 22. maja

Međunarodni festival nove muzike Ring Ring biće održan od 14. do 22. maja u Rexu, CZKD-u i Studiju 6 Radio Beograda.

Ring Ring festival opstaje i širi duh novog zvuka već dve decenije. Iako je program, zbog neizvesne finansijske podrške, nešto svedeniji nego prošle godine, veliki broj zanimljivih koncerata će sigurno privući pažnju beogradske publike.

Najveća imena festivala su, svakako, legendarni američki fri džezer Džo MekFi (Joe McPhee), japanski istraživač zvuka Otomo Jošihide (Yoshihide), koji na Ring Ring dolazi ponovo posle 16 godina, a sviraće sa ljubimcem beogradske publike, bubnjarem Palom Nilsen-Lavom (Paal Nilssen-Love) u Studiju 6 Radio Beograda.

Na festivalu će po prvi put nastupiti Pol Pinjon (Paul Pignon), koji je svojim umetničkim radom obeležio eksperimentalnu muzičku scenu Jugoslavije od 1963. do 1983. kao i norveški džez sastav Cortex, čiji je živi album objavila čuvena izdavačka kuća Clean Feed.

Stari poznanici i domaće zvezde

Od starih poznanika, na festivalu će nastupiti i austrijski perkusionista Martin Brandlmajr (Brandlmayr) i nemački saksofonista Georg Visel (Wissel). Neobično za Ring Ring – festival će obeležiti gitaristi, u tri različite postave i dva solo nastupa.

Kao i svake godine organizatori festivala daju veliki prostor domaćim autorima – novosadski Ex You će nastupati sa Pinjonom, beogradski sastav Hashima je spremio specijalni Ring Ring program, a saksofonistkinja Jasna Jovićević će, prvi put u Beogradu, nastupiti sa fagotistkinjom Gabrielom Koso.

Od domaćih ne smemo zaboraviti Borisa Kovača, koji obeležava 20 godina od prvog nastupa na Ring Ring-u. Njegovim filmom „Times of Day“ festival će 14. maja započeti ovogodišnji program.

Potencijalni hit festivala će biti nastup Lorana Bigoa, francuskog umetnika sa projektom „Le Petit Cirque“, koji će održati dva performansa u Centru za kulturnu dekontaminaciju, u petak i subotu od 18.00.

Ulaznice se nalaze u prodaji u KC Rex i u CZKD-u. Karte za nastupe u CZKD-u su 300 RSD i nisu uključene u komplet, a karte za koncerte u Rex-u koštaju 500 RSD za 19. maj, po 400 RSD za sve ostale dane, dok komplet za četiri večeri u Reksu košta 1.400 RSD. (danubeogradu.rs)

Ring Ring festival – program

Subota, 14. maj (20.00) – Rex
Promo event – Boris Kovač – „Times of Day“ film

Sreda, 18. maj (20.45) – Studio 6 Radio Beograda
Paal Nilssen Love/Otomo Yoshihide (N/J)

Četvrtak, 19. maj (20.00) – Rex
Ido Bukelman (Is)
Universal Indians feat. Joe Mc Phee (N/USA)

Petak, 20. maj (18.00) – CZKD
Laurent Bigot „Le Petit Cirque“ (Fr)

Petak, 20. maj (20.00) – Rex
Jasna Jovićević & Gabriela Koso (Srb)
Martin Brandlmayr (A)

Subota, 21. maj (18.00) – CZKD
Laurent Bigot „Le Petit Cirque“ (Fr)

Subota, 21. maj (20.00) – Rex
Paul Pignon (Swe) + ExYou (Srb)
wisseltangcamatta (D)
Hashima (Srb)

Nedelja, 22. maj (20.00)
Norberto Lobo (Pt)
Cortex (N)