Naslovna » Izlasci » Sajmovi » 60. Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća

60. Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća

Od 16. do 20. maja, na Beogradskom sajmu biće održan jubilarni, 60. Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća.

Ovaj sajam je najveća, nastarija, najpoznatija i najuglednija regionalna specijalizovana razvojno-tehnološka sajamska manifestacija u ovom delu Evrope.

Sajamski jubilej obeležava se zajedno sa 160. godišnjicom rođenja Nikole Tesle, čoveka koji je, ne samo u tehničkom smislu, zauvek osvetlio ljudsku civilizaciju.

Sajam tehnike – Jak puls

Pod sloganom „Jak puls“, na više od 15 hiljada kvadratnih metara zatvorenog i otvorenog izložbenog prostora, okupiće se više od 500 učesnika iz gotovo svih evropskih zemalja ali i sa drugih kontinenata.

Gotovo polovinu čine direktni strani izlagači, među kojima i neki ključni promoteri tehničko-tehnološkog razvoja današnjeg sveta. Biće predstavljeni dominantni tehničko-tehnološki trendovi, prvenstveno u sektoru industrijskih tehnologija, procesne tehnike, telekomunikacija, logistikе, elektroenergetike, elektronike, saobraćajа, brodogradnjе, klimatizacijе, grejanjа i hlađenjа, materijalа, opremе za profesionalne i naučne svrhe, a koncepcijski akcenat je na inovativnosti, inovacijama i novim tehnologijama, na „fabrikama budućnosti“ i industrijskoj automatizaciji, elektroenergetici i energetskoj infrastrukturi.

Izlagači su najavili više od 100 inovacija, noviteta, premijera ili ekskluziviteta – od onih u oblasti „klasičnih“ CNC, obradnih, laserskih ili senzorskih tehnologija, preko softverskih ili upravljačkih alata, pa do inovativnih rešenja i patenata upotrebljivih u svakodnevnom životu, pre svega u oblasti komunikacija.

Budućnost, mladi talenti i Tesla

Sajam tehnike će obogatiti brojne nacionalne i grupne izložbe – Austrije, Češke Republike, Slovenije, Hrvatske, Republike Srpske, regionalnih privrednih komora Valjeva i Požarevca i drugih.

Biće nastavljen prošlogodišnji izuzetno uspešan italijansko-srpski poslovno-stručni skup, ove godine posvećen unapređenju ekonomske saradnje Srbije i Italije u domenu razvoja i primene novih proizvodnih tehnologija, sa posebnim fokusom na preduzetništvo u oblasti prerađivačke industrije.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja predstaviće naučno-istraživačke organizacije u Srbiji, koje će prezentovati svoje istraživačke projekte u prethodnom petogodišnjem periodu, ali i konkurisati za novi projektni ciklus istraživanja.

Inženjerska komora Srbije organizovaće set licenciranih seminara za inženjere, а Udruženje studenata tehnike Evrope (BEST Beograd), kojе је ove godine domaćin evropskog finala najvećeg inženjerskog takmičenja studenata u Evropi (EBEC), „Face the Future“ tribinu na temu „pametnih gradova“.

Specijalizovana izložba Trans-Balkan (logistika i transport) demonstriraće značaj transporta i logistike za privredni razvoj Republike Srbije, a povodom i u čast jubileja Sajma tehnike i godišnjice rođenja Nikole Tesle, posetiocima će na raspolaganju biti uzložbe „Istorija robotike“, „Teslin transformator“, „160 godina industrije u Srbiji“, te projekat „Mladi talenti na putu naših slavnih naučnika i pronalazača“ Saveza pronalazača Srbije itd.

Sajam tehnike i tehničkih dostignuća biće otvoren svakog dana od 10.00 do 18.00, pojedinačne ulaznice koštaće 300 RSD, grupne 200, za đake i studente stručnih tehničkih škola 100 RSD, a za parkiranje putničkih automobila plaćaće se 100 RSD po satu. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.