Naslovna » Izlasci » Izložbe » „Belgrade To Bowie“ do 21. avgusta (foto)

„Belgrade To Bowie“ do 21. avgusta (foto)

U prepunoj Jugoslovenskoj kinoteci otvorena je izložba „Belgrade To Bowie“ fotografa Brajana Rašića koju će ulepšati i prateći programi.

Postavku u Uzun Mirkovoj 1 čini stotinak fotografija Brajana Rašića, rođenog Beograđanina i svetski poznatog muzičkog fotografa, koji je više od dve decenije bio jedan od Bouvijevih zvaničnih fotografa.

Velikom broju zvanica, pored ostalih, na otvaranju se obratio i autor fotografija:
– Hvala svima što ste došli. Bouvija nije bilo teško voleti, a volimo ga i sada. Srećan sam što ovde vidim mnoga poznata lica – rekao je Rašić i istakao da je ideja o ovoj izložbi začeta još pre tri godine, a njeni inicijatori su bili Barbara Garčević i glumac Sergej Trifunović.

Belgrade To Bowie

Čarobni Intermeco kvartet izvodio je najveće hitove Dejvida Bouvija, a učenice srednje Baletske škole iz Novog Sada plesnu tačku na numeru „Station to Station“.

Otvaranju je prisustvovao veliki broj zvanica, među kojima su se mogle videti brojne ličnosti iz javnog i kulturnog života grada, muzičari, umetnici i poštovaoci Dejvida Bouvija i Brajana Rašića (Jovan Matić – Del Arno Band, Yu grupa, Gile, Dejan Cukić, Voja Aralica, Uroš Đurić, Ana Stanić, Branka Pujić, Nebojša Bradić, Biljana Vilimon, Moma Rajin, Aleksandar Žikić i Lora Orlović, Pera Janjatović…).

Belgrade To Bowie

Više od sto fotografija, ali i drugi radovi

Sve do 21. avgusta, posetioci će moći da vide više od 100 fotografija velikih formata u postavci Jasmine Holbus, na kojima je svetska legenda Dejvid Bouvi, a koje je od 1984. pa sve do Bouvijevog poslednjeg nastupa 2006. zabeležio Brajan Rašić.

Pored fotografija, na poslednjem nivou Kinoteke, postavljeni su izuzetni radovi beogradskih umetnika, inspirisanih Bouvijem. Statua vajara Milorada Stajčića koja predstavlja Bouvija iz perioda Ziggy Stardust (u čuvenom kostimu Kansaija Jamamota iz 1973.) dočekaće vas u potkrovlju Kinoteke.

Odmah iza nje ređaju se izvanredni radovi slikara Mateje Petkovića, Svetlane Ninković, Gorana Vitanovića i Vladimira Vesovića, grafičkih dizajnera Nemanje Jehličke i Gorana Milanovića, ilustracije Nina Maljevića i Duška Stefanovića, kao i skulpture „Life on Mars“ umetnika Marka Lađušića i „Gitara“ Aleksandra Gligorijevića.

Belgrade To Bowie

Belgrade To Bowie – prateći program

Posetioci će naredna tri meseca u Jugoslovenskoj kinoteci moći da uživaju u Rašićevim fotografijama, ali i u vrlo uzbudljivom i bogatom pratećem programu.

Ova izložba je obogaćena i svim Bouvijevim izdanjima na vinilima i CD-ovima, kao i knjigama koje je obezdedila knjižara Vulkan.

Uz podršku Grada Beograda i u saradnji sa festivalom DEV9T, Beograd će dobiti mural posvećen Dejvidu Bouviju, koga će raditi poznati beogradski graffiti umetnici.

Belgrade To Bowie

„Belgrade to Bowie“ najavljuje repertoar filmova u kojima je Bouvi igrao, svakodnevno u terminu od 19.00, snimke njegovih koncerata, spotove, posebne muzičke događaje, nastupe domaćih autora, umetničke radionice, strip crtače, tribine, muzičke kvizove, nagradne igre, biblioteku i brojne druge aktivacije.

Autori ovog ambicioznog projekta su Barbara Garčević i SergejTrifunović.

Originalna i zahtevna postavka izložbe delo je Jasmine Holbus, produkciju je radila Maria Jelesijević, a vizualni identitet studio Design Büro iz Beograda.

Cena ulaznice je 300 RSD. Za Bouvijeve fanove, koji budu imali želju da više puta posete ovu izložbu, organizator je pripremio ograničen broj specijalnih propusnica od 1000 RSD, koje će važiti 15 dana, a sa kojima se obezbeđuje i popust od 15% na sve suvenire, knjige, ploče i diskove.

Fotografi su: Žarko Andrejić i Marina Bugarčić. (danubeogradu.rs)

Belgrade To Bowie

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.