Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » BGF – Za megalomane 4: Betoven maraton
BGF - Za megalomane: Betoven maraton

BGF – Za megalomane 4: Betoven maraton

U petak, 13. maja od 19.00, u Kolarcu će Beogradska filharmonija u okviru ciklusa „Za megalomane 4“ izvesti „Betoven maraton“.

Na programu je pet klavirskih koncerata Beogradske filharmonije koja nastupa sa gostima, dirigentom Danijelom Rajskinom i pijanistom Aleksejem Volodinom.

Filharmonisti najavljuju pravu poslasticu – više od tri sata muzike sa istim solistom i dirigentom i dodaju: „Ko preživi – pričaće“.

„Betoven maraton“ pokazaće publici razvojni put kompozitora od najranijih dana njegovog umetničkog rada i tradicije preuzete od Mocarta i Hajdna do razvoja individualne umetničke poetike i zakoračenja u romantizam.

Od kada su 2014. godine, na poziv Valerija Gergijeva ostvarili taj podvig u Teatru Marinski, Aleksej Volodin i Danijel Rajskin više puta su iskušavali izdržljivost i odmeravali snage sa Betovenovim klavirskim koncertima. Izvođenje svih pet koncerata za jedno veče za Volodina uvek predstavlja veliko uzbuđenje i najveću radost koju pijanista može da doživi.

– Uprkos dužini i kompleksnosti koncertnog repertoara koji se s pravom može nazvati maratonom, naš cilj nije da postavimo neku vrstu rekorda već upravo obrnuto, trudimo se da nas predvode isključivo umetnički principi – istakao je Volodin, koji integralno izvodi, pored Betovenovih koncerata, i koncerte Sergeja Prokofjeva.

Volodin je poznat po istančanom osećaju i brilјantnoj tehnici, zbog čega redovno dobija pozive za gostovanja sa najbolјim svetskim orkestrima.

Niz klavirskih koncerata kruniše broj 5, u Es-duru, koji je zbog karaktera dela isto tako i nazvan. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.