Naslovna » Izlasci » Pozorište » Bitef teatar, premijera: Drugovi, ja se ni sada ne stidim…
Promotivni snimak iz filma "Mlad i zdrav kao ruža" (1971)
Promotivni snimak iz filma "Mlad i zdrav kao ruža" (1971)

Bitef teatar, premijera: Drugovi, ja se ni sada ne stidim…

„Drugovi, ja se ni sada ne stidim svoje komunističke prošlosti“ pun je naziv predstave čija je premijera u Bitef teatru zakazana za petak 27. maj u 20 časova.

Tema predstave je istorija Socijalističke Federativne Repulbike Jugoslavije, koja bi, prema mišljenju autora, pozorišne umetnice Sanje Mitrović i glumca Vladimira Aleksića, mogla da posluži kao primer i predmet dublje analize za sve koji se bave sadašnjim trenutkom i konfliktima u Evropi.

Njihova istraga odvija se kroz dijalog između filma i pozorišta. Izvođači primenjuju niz strategija—od zvučnog komentara i simultane sinhronizacije do fizičkih rekonstrukcija i fikitivnih postavki—ne bi li isprepleli tokove svojih života sa istorijom jugoslovenskih teritorija, i otvorili mnoštvo naizgled nepovezanih tema: socijalističku prošlost, anitfašističku borbu, državu blagostanja, osećaj zajedništva, nacionalističke ratove, post-socijalističku transformaciju, neoliberalni revizionizam, deindustrijalizaciju, i pustošenje njihovog rodnog grada, koji je nekada bio ekonomski gigant.

Sanja Mitrović i Vladimir Aleksić, koji su odrasli u istoj ulici u Zrenjaninu, dele različite uspomene vezane za nekadašnju Jugoslaviju. Iako su oboje emigrirali 2001. godine, rediteljka i dalje živi u Zapadnoj Evropi, dok se glumac u međuvremenu vratio u Srbiju.

Šta je izgubljeno u periodu tranzicije i kako se ovo dvoje izvođača nose sa osećajem gubitka? Kako su socijalističke porodice propale zajedno sa socijalističkim preduzećima i na koji način je to uticalo na Sanju i Vladimira? U predstavi “Drugovi, ja se ni sada ne stidim svoje komunističke prošlosti” razmatra se odrastanje samih izvođača i njihova sadašnja situacija, vrednost njihovih života i rada, i teret izbora koje su pravili, kako ličnih tako i profesionalnih. U današnjem društvu možemo li se i dalje držati vrednosti nasleđenih od zemlje koja je nestala? Da li se mi, kao zajednica, udružujemo samo da bismo žalili i protestovali? Ili je moguće da se ostane veran idealima u koje smo jednom verovali i da se radi na njihovoj realizaciji?

Koncept i izvođenje: Sanja Mitrović i Vladimir Aleksić
Režija: Sanja Mitrović u saradnji sa Vladimirom Aleksićem
Dramaturgija: Olga Dimitrijević, Jorge Palinhos

Film u trećoj ulozi

Film je, po mišljenju autora, uspeo da izrazi XX vek uspešnije od bilo kog drugog medija, pa mu je data, kako ističu, pored njihove dve – treća uloga. U predstavi se koristi oko 40 inserata iz ostvarenja nastalih u posleratnoj Jugoslaviji – od “Slavice” do “Oca na službenom putu”.

Predstava “Drugovi, ja se ni sada ne stidim svoje komunističke prošlosti” suočava otelotvorena lična sećanja izvođača i prizore iz nacionalne kinematografije, kako bi istražila šta ostaje od solidarnosti i društvene pravde u vremenu materijalističkog individualizma.

Posle premijere, predstava je na programu Bitef teatra u subotu 28. maja, a zatim i 30. i 31. maja, od 20 časova.

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.