Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » DKSG: Elvis Jr. Kurtovich, besplatan koncert

DKSG: Elvis Jr. Kurtovich, besplatan koncert

U četvrtak 5. maja od 21 čas na Letnjoj sceni u Domu kulture Studentski grad beogradsko-sarajevski bend Elvis Jr. Kurtovich nastupa besplatno.

Zainteresovani treba da podignu ulaznice na portirnici DKSG-a, najranije dva dana pre koncerta.   Za dž

Grupu Elvis Jr. Kurtovich predvodi Goran Petranović Rizo. Na nastupima, pored svojih dobro poznatih pesama “Haile Selasije”, “Dabogda crk’o rokenrol”, “Baščaršy hanumen”, “Jugo 45”, bend izvodi i najveće hitove grupe Zabranjeno pušenje: “Nedjelja kad je otišao Hase”, “Fikreta”, “Pišonja i Žuga”, „Hadžija il bos“, „Djevojčice kojima miriše koža“, pa njihovi koncerti prerastaju u veseli i energični New Primitivs Show.

Pored tri predratna albuma, grupa je 2000. godine izdala album “Welcome to the Beautiful World of New Primitivs”, a poslednji “Koševo zove” objavljen je 2011. i na njemu su gostovali dr Nele Karajlić i Prljavi inspektor Blaža.

Klasičnu rokersku četvorku čine: Gizmo (bubnjevi), Skoki (bas gitara), Maslo (gitara) i Rizo (pleše i peva).

Podsetimo da je pokret New Primitivs nastao u Sarajevu 1981. godine. Goran Petranović Rizo tada je bio pevač u grupi Elvis J. Kurtovich. “Sarajevski odgovor na pank” uključio je, pored benda Elvis J. Kurtovich, grupe Zabranjeno pušenje i Plavi orkestar, a autor termina Novi primitivizam je upravo Elvis J. Kurtovich. Na ovom talasu nastali su pozorišni komad “Audicija”, radio i televizijska serija “Top lista nadrealista”, delom i filmovi Emira Kusturice.

Bogata i autentična sarajevska kulturna scena osamdesetih dala je značajna umetnička imena i ostvarenja u mnogim oblastima, na koje je Novi primitivizam imao uticaja.

(danubeogradu.rs)