Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » DOB: Bendovi iz Memfisa 7. maja u Beogradu

DOB: Bendovi iz Memfisa 7. maja u Beogradu

Ljubitelji dobrog rokenrola imaju priliku da u Klubu Doma omladine, na koncertu koji počinje u subotu 7. maja u 21 čas, uživaju u više od tri i po sata žive svirke gostiju iz Memfisa.

Najpre nastupaju The Sheiks, slede Amy LaVere & Will Sexton, a zatim Jack Oblivian & The Sheiks, uz najavu da se u finalu može očekivati i zajednički nastup u nekoliko atraktivnih numera.

Ulaznice su u prodaji preko Eventim mreže do 6. maja po ceni od 1500 dinara, a na dan koncerta koštaće 1800 dinara.

Memfis u Beogradu

Grad Memfis nosi epitet rodnog mesta rokenrola. Sve je počelo singlom Džeki Brenstona „Rocket 88“ pre 65 godina, a slavu Memfisa proneli su Sam Phillips, Sun Records, Elvis, Johnny Cash, Jerry Lee Lewis, Roy Orbison… U posledenjih par decenija iz ovog grada dolazi više sjajnih i uticajnih grupa i kantautora.

Najvažniji bend koji se za poslednjih četvrt veka pojavio u ovom gradu svakako su Oblivians, multiinstrumentalni trio koji je svirao pank i bluz. Od 1993. do 1998. godine, kada su raspušteni, snimili su tri studijska albuma i brdo singlova, a što je još važnije, izvršili su uticaj na više mejnstrim grupa poput The Hives, White Stripes, The Black Keys… i današnje predvodnike modernog garaž zvuka, kao što su Thee Oh Sees i Ty Segall.

Gost Beograda, Jack Oblivian je bio jedan od Obliviansa. Naučio je ozbiljno da vlada svim instrumentima i počeo da u improvizovanom kućnom studiju snima nagomilane pesme. Zatim ih je predstavio ekipi okupljenih muzičara i oni su snimili jedan album, pa drugi, treći, sve do sedmog koji je objavljen početkom ove godine.

Džekovu obuku prošli su mnogi bitni muzičari Memfisa: Jay Reatard, John Paul Keith, Harlan T Bobo, Rich Reatard, James Godwin, NOTS… a sam Džek je pekao zanat kod izvođača kakvi su Tav Falco, Arthur Lee, Nathaniel Mayer, Jeffrey Evans…

Kao “rokenrol trener mlađih kategorija” poslednjih nekoliko godina Džek svira sa nekada lokalnim vunderkindima, a danas prvacima memfiske rok scene „ispod 30“ – The Sheiks, sa kojima je objavio živi album „Live!“ krajem 2014. i nedavno studijski „The Lone Ranger Of Love“. Anti-heroj, harizmatični luzer, tihi propovednik bludničenja i disko odmetnik, Oblivian sve više podseća na Alexa Chiltona, neprežaljenu lokalnu legendu, kojem je posvećeno 40% albuma. Ostatak je rezervisan za Oblivianovo istraživanje unutar bluza, roka 70-tih, fanka i pržećeg bugivugija na prepoznatljiv način svojstven pomenutom maestru.

Ako je Jack broj jedan rok scene Memfisa, onda je Amy LaVere prvakinja amerikane i kantrija. Njen mentor, pokojni Jim Dickinson, govorio je: „Ova mala je neviđena! Šamara kontrabas kao Willie Dixon na kristal-metu!“. Već prvim albumom („This World Is Not My Home“, 2006. Archer Records, snimljen uz veliku pomoć J. Dickinsona i Jimboa Mathusa) skrenula je pažnju na svoj rad, a pre toga uspela da se obre i na filmu. Saradnja sa Jimom Dickinsonom započeta prvim albumom nastavljena je i 2007. objavljuje „Anchors & Anvils“, a četiri godine potom i „Stranger Me“, mračnu ploču posvećenu preminulom Jimu Dickinsonu. Iste godine Amy je po drugi put zaredom proglašena najboljom pevačicom u Memfisu i to u konkurenciji imena kakva suShannon McNally i Valerie June!

Godine 2013. ona i John Paul Keith učestvuju u projektu Motel Mirrors i snimaju istoimeni 10-inčni mini album, a 2014. Amy se vraća na scenu novom pločom „Runaway’s Diary“. Od ovog albuma u ekipu najbližih saradnika uvršten je Will Sexton, neverovatni gitarista i čovek od karijere na alt kantri i rokenrol sceni SAD. Prošle godine se Amy i Will venčavaju i izdaju album „Hallelujah I’m A Dreamer“.

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.