Naslovna » Izlasci » DOB: Treća Noć performansa, subota 4. jun
Noć performansa, treća
Noć performansa, treća

DOB: Treća Noć performansa, subota 4. jun

Dom omladine Beograda i Festival Perforacije iz Hrvatske organizuju, za posetioce besplatnu, Noć performansa u Domu omladine u subotu 4. juna, od 20 časova do 2 časa posle ponoći.

Performans kao umetnost koja je pokretna, otvorena, često interaktivna i kritički usmerena na sopstveni svet umetnika ili društva u kojem on obitava i stvara, živa je umetnička forma koja slavi inovativnost i pomera granice u izvođačkim umetnostima.Za dž

Noć performansa povezuje umetničke scene dva grada, Beograda i Zagreba. Jednodevni program pruža mogućnost neposrednog upoznavanja druge umetničke scene i ujedno stvara platformu za razmenu ideja i zajedničko stvaralaštvo različitih umetničkih grupa.

S obzirom na zajedničke elemente dnevnopolitičke i ekonomske situacije u Hrvatskoj i Srbiji, Noć performansa će publici Doma omladine Beograda predstaviti radove koji jukstapozicioniraju pitanja intimnog i javnog, odnosno političkog. Kako iskustvo bivanja svedokom društvenih razvoja utiče na umetnički rad obrađivaće autori Bruno Isaković i Vesna Mačković – prvi rad s čitanjem oslobađajuće presude Vojislavu Šešelju, a drugi s videoinstalacijom koja prikazuje imaginarni povratak u Sisak, grad uništene industrije. Dekonstrukciju intimnosti javnim nastupom pruža Ana Zorica, istovremeno predstavljajući nikad postavljen rad preminulog supruga, umetnika Željka Zorice, zatim i svojim radom koji opisuje uticaj uloge udovice i arhivarke na njen identitet.

Kao predstavnici domaće izvođačke scene, Vladimir Manovski i kolektiv Ponton u izvođenje uključuju snimke prirode i gradskog života, stapajući vlastito iskustvo zvuka u live performans, dok se Danijela Gračner bavi konceptom promene individue od spolja ka unutra.

Program

U ovogodišnjem izdanju Noći performansa predstaviće se sledeći umetnici:

Bruno Isaković – “Nečastive”, plesna predstava (nije prikladna za mlađe od 18 godina)
Vesna Mačković / Ana Opalić – “Pozdrav”, video performans
Konceptualni rad “12 stolica” autora Željka Zorice
Ana Janjatović – Zorica – “Fresh window”
Bruno Isaković – “Čitanje”, performans
Ponton + Vladimir Manovski, muzički performans
Danijela Gračner – “Slojevi”, performans

(danubeogradu.rs)