Naslovna » Izlasci » Festivali » Dodir Makedonije od 18. do 26. maja

Dodir Makedonije od 18. do 26. maja

Dani makedonske kulture u Beogradu – Dodir Makedonije biće održana od 18. do 26. maja.

Po šesti put u prestonici Srbije manifestacija Dodi Makedonije predstaviće Beograđanima izložbe, kulturno-umetnički program, kao i jedan makedonski dokumentarni film.

Od 18. (18.00) do 20. maja, u Kući Đure Jakšića u Skadarliji biće otvorena izložba najznačajnijih dela makedonskog slikara, autora prve poštanske marke Republike Makedonije i osnivača Društva likovnih umetnika Makedonaca u Srbiji Dimitrija Čudova.

Izložbu će otvoriti ambasadorka Makedonije Vera Jovanovska Tipko i predsednik odbora za kulturu makedonskog nacionalnog saveta u Srbiji Siniša Noveski.

Dobra makedonska zabava

Petak, 20. maj, planiran je za dobru makedonsku zabavu uz makedonski orkestar iz Pančeva u restoranu Velika Skadarlija u Beogradu.

Gosti će u opuštenoj atmosferi degustirati makedonsku mastiku, makedonska vina i igrati čuveno makedonsko oro.

Tradicionalno obeležavanje praznika sv.Ćirilo i Metodije biće održano 23. maja u Biblioteci grada Beograda, Svečanom akademijom u okviru koje je predviđen i bogat kulturno umetnički program.

U svojstvu nosioca zaštite kulturnog nasleđa Makedonije, 25. maja beogradskoj publici će se na sceni Narodnog pozorišta „Raša Plaović“ predstaviti folklorna grupa Kopačka iz Delčeva, čije istoimeno „oro“ je avgusta 2014. godine Vlada Republike Makedonije proglasila za nacionalno kulturno nasledstvo sa osobenim značenjem od izuzetnog interesa; nešto kasnije ono je upisano i na UNESKO-vu Reprezentativnu listu nematerijalnih kulturnih nasledstva.

Celovečernji program od oko 60 minuta sadržaće prezentaciju „Procesa upisivanja Kopačke u UNESKO“ kao i nastup FG Kopačka koji će se predstaviti autentičnom izvednom ora Kopačka, kako i drugog izvornog repertoara: pesme, ora, instrumentalne izvedbe, običaji i drugo.

Na velikoj sceni Akademije 28, 26. maja biće premijerno prikazan dokumentarni film „Tereza i ja“ posvećen majci Terezi. Projekciju filma svečano će otvoriti poznata makedonska glumica, koja je i deo producentske kuće „Sisters and brother“ koja je radila na ovom filmu, Labina Mitevska. U znak sećanja na majku Terezu, prihod od prodatih karata će biti doniran u humanitarne svrhe.

Dani makedonske kulture u Beogradu – Dodir Makedonije je najznačajnija manifestacija makedonske zajednice u Srbiji, koju organizuje udruženje Makedonium iz Beograda. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.