Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Galerija Artget: Koncert Gureja Bašola 23. maja
Gurej Bašol (Güray Basol)
Gurej Bašol (Güray Basol)

Galerija Artget: Koncert Gureja Bašola 23. maja

Pijanista Gurej Bašol nastupiće u ponedeljak 23. maja od 20 časova u Kulturnom centru Beograda, Galerija Artget. Koncert turskog umetnika i muzikologa, uz podršku Ambasade Republike Turske, za beogradsku publiku je besplatan.

Program:Za dž

L. van Betoven
Sonata za klavir br. 27, op. 90                        

Koptagel
Tokata

Šopen
Mazurka, op.17/4
Mazurka, op. 17/1
Mazurka, op. 24/1
Nokturno, op. 32/1
Nokturno, op. 48/2
Balada br. 3, op. 47

Pulenk
Tokata

Gurej Bašol (Güray Basol) rođen je u Milanu 1982. godine. Školovanje je započeo u Anadolisjkoj srednjoj školi lepih umetnosti u Istanbulu sa 15 godina i nastavio na Tehničkom univerzitetu Yıldız, Fakultetu za umetnosti i dizajn, odsek za muzičke ansamble u klasi Ali Darmar gde je i diplomirao. Takođe je završio École Normale de Musique de Paris ‘Alfred Cortot’ u klasi profesorke Žermen Munije, posle čega je nastavio i studije kamerne muzike na ovoj prestižnoj školi u klasi Nine Patačerc. Proveo je tri godine na Nacionalnom konzervatorijumu grada Rijej Malmezon, studirajući klavir u klasi Šantal Riju i kamernu muziku u klasi Michel Moragues i stekao je diplomu ovog konzervatorijuma Prix d’excellence.

Usavršavao se i na Konzervatorijumu Obervilije – La Kurnev kod Jasmine Kulaguć i Žan-Marka Bona, kao i na letnjim školama u Trosingenu kod Gerlinde Oto i u Kolombu kod Jurija Servoa. Na kraju, stekao je diplomu na Konzervatorijumu Edgar Varez u Žanvilijeu u klasi Klodin Melon.

Bašol je tokom studija osvojio brojna priznanja na takmičenjima od koih se izdvajaju peto mesto na Internacionalnom pijanističkom takmičenju Orchestra’Sion u Istanbulu, prva nagrada na UFAM takmičenju za kamernu muziku, treću nagradu na 16. pijanističkom takmičenju Vulaines sur Seine i bronzanu medalju na 40. pijanističkom takmičenju Claude Kahn. Održao je resitale u renomiranim koncertnim dvoranama u Turskoj, Francuskoj, Portugali, Nemačkoj, Španiji, Švajcarskoj i Engleskoj.

Aktivan je i na polju muzikologije. Upisao je master studije muzikologije na univerzitetu Pariz IV Sorbona u Parizu 2009. godine. Objavio je svoje teze Klavirska sonata Žana Fransea i njena harmonska analiza i Francuske svite za čembalo komponovane između 1687. i 1705. godine, sa harmonskom analizom.

Gurej Bašol je trenutno kolumnista turskog magazine za klasičnu muziku Andante i zalaže se za promociju dela i kompozitora. Korepetitor je hora La Clef des Chants Ensemble i predaje klavir u mestu Fontne su Boa i u Muzičkoj školi u Šampinjiu u Parizu.

(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.