Naslovna » Izlasci » Festivali » III Festival fantastične književnosti – Art-Anima

III Festival fantastične književnosti – Art-Anima

Od 29. maja do 1. juna u Rimskoj dvorani Biblioteke grada Beograda (Knez Mihailova 56) biće organizovan III Festival fantastične književnosti – Art-Anima.

Manifestacija je pokrenuta sa namerom da se podstakne adekvatnije promišljanje fantastične književnosti i podigne interesovanje stručne i široke javnosti za ovu vrstu literarnog stvaralaštva.

Tokom četvorodnevne manifestacije, ugledni pisci, urednici, teoretičari i profesori književnosti govoriće o književnoj fantastici, njenom razvoju, društvenom uticaju i važnosti u kulturnom, umetničkom i intelektualnom pogledu.

Među učesnicima programa su: prof. dr Zoran Živković, Goran Skrobonja, prof. dr Ljiljana Gavrilović, prof. dr Zorica Đergović Joksimović, Slobodan Ivkov, dr Dejan Ognjanović, mr Nataša Tučev, Aleksandar Šurbatović, Pavle Zelić, Dragan Paunović, Aleksandar Tešić i mnogi drugi.Za dž

Kao i prethodnih godina, i ove će biti dodeljena nagrada „Art-Anima“ za izuzetan doprinos popularizaciji fantastične književnosti, a ovo simbolično priznanje biće uručeno uredniku, izdavaču, teoretičaru, kritičaru i prevodiocu Žiki Bogdanoviću.

Fotografija, horor, NF, moderna mitologija

Treće izdanje Festivala biće posebno i zbog činjenice da će dobiti internacionalni karakter zahvaljujući gostovanju francuskog umetničkog fotografa Adrijena Tomaza. On će sa Zoranom Živkovićem, predstaviti njihov zajednički eksperimentalni roman u nastajanju „Tumač fotografija“.

Jedan od najvrsnijih srpskih poznavalaca horor žanra, dr Dejan Ognjanović, održaće predavanje „Engleska priča o duhovima: od klasične do moderne“. Predavanje definiše priču o duhovima i prikazuje njen istorijski nastanak i razvoj u okvirima engleske književnosti od sredine 19. do pred kraj 20. veka.

Prof. dr Ljiljana Gavrilović održaće predavanje o sprezi kompjuterskih igara i naučnofantastične književnosti „Putujuće priče: od literature do video igara i nazad“. Mr Nataša Tučev će govoriti o čuvenom anglosaksonskom spevu „Beovulf“ i njegovom višestrukom uticaju na život i delo Dž.R.R. Tolkina.

Prof. dr Zorica Đergović Joksimović – vanredni profesor na Odseku za anglistiku Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, gde predaje različite premete na osnovnim, diplomskim i doktorskim studijama, među kojima su i Utopija u engleskoj književnosti i Naučna fantastika – govoriće na Festivalu o važnosti izučavanja naučne fantastike s obzirom na osobenosti i potencijale ovog žanra.

Na pitanje da li se fantastika može posmatrati kao vrsta moderne mitologije pokušaće da daju odgovor Igor Vujčić i Mihajlo Vitezović.

Kultni pisci i promocije

Goran Skrobonja i Aleksandar Šurbatović govoriće o fantastici u delima kultnog američkog pisca Kurta Vonegata. A Šurbatović će, takođe, na sličan način, zajedno sa Milošem Jocićem predstaviti i popularnog britanskog pisca japanskog porekla Kazua Išigura i njegovo najnovije delo „Zakopani džin“ .

Književne promocije biće posvećene romanima „Nameštaljka“ Malkolma Rouza, „Kosingas: Kroz vatru i oganj“ Aleksandra Tešića, „Jedno đubre manje“ Đorđa Bajića, zbirci „Vampirske priče“ Gorana Skrobonje i stripu u kome se na zanimljiv način mešaju deveta umetnost, književnost i fantastika „Družina Dardaneli“ Pavla Zelića i Dragana Paunovića.

Tokom Festivala biće premijerno predstavljen almanah „Književna fantastika 2016“, koji je proistekao iz saradnje sajta za promociju fantastične književnosti „Art-Anima“ i izdavačke kuće „Čarobna knjiga“, a biće upriličeno i gostovanje partnerskog festivala „Refesticon“ iz Bijelog Polja.

Festival fantastične književnosti „Art-Anima“ organizuju sajt Art-Anima.com, Biblioteka grada Beograda, izdavačka kuća „Čarobna knjiga“ i udruženje građana „Punkt.rs“.

Ulaz na sva festivalska dešavanja je slobodan. (danubeogradu.rs)

Art-Anima – program

Biblioteka grada Beograda – Rimska dvorana 

 Nedelja, 29. maj 2016.
 Vreme Događaj Učesnici
 18:00 Predstavljanje knjige  „Nameštaljka“ Malkolma  Rouza Petar Kapuran, Marija  Vukosavljević, Aleksandar  Gubaš
 19:00 Predavanje: „Beovulf kao  inspiracija u Tolkinovom  stvaralaštvu“ mr Nataša Tučev, Nebojša  Galić
 20:00 Razgovor o delima  „Klanica 5“ i „Svračje  noge“ Kurta Vonegata Goran Skrobonja,  Aleksandar Šurbatović,  Irena Dajić
 21:00 Predstavljanje izdavačke  kuće „Strahor“  i knjige  „Kroz oganj i vodu“ Aleksandar Tešić, Đorđe  Bajić

 

 

 Ponedeljak, 30. maj 2016.
 Vreme Događaj Učesnici
 18:00Predstavljanje almanaha „Književna fantastika 2016“Dragoljub Igrošanac, Mladen Jakovljević i autori
 19:00Dodela nagrade „Art-Anima“ Žiki Bogdanoviću za popularizaciju fantastikeŽika Bogdanović i Slobodan Ivkov
 20:00Promocija romana „Tumač fotografija“ Zorana Živkovića, Adrijen TomazZoran Živković, Adrijen Tomaz, Amalija Vitezović
 21:00Promocija zbirke „Vampirske priče“ Gorana SkrobonjeGoran Skrobonja, Dejan Ognjanović, Mladen Milosavljević

 

Utorak, 31. maj 2016.
 Vreme Događaj Učesnici
 18:00Predstavljanje festivala „Refesticon 2016“Dragić Rabrenović, Dragoljub Igrošanac
 19:00Predstavljanje romana „Zakopani džin“ Kazua IšiguraMiloš Jocić, Aleksandar Šurbatović, Irena Dajić
 20:00Tribina: „Fantastika kao moderna mitologija“ma Igor Vujčić i
Mihajlo Vitezović
 21:00Predavanje:
„Engleske priče o duhovima – od Le Fanua preko M.R. Džejmsa do Ejkmana“
dr Dejan Ognjanović

 

 Sreda, 1. jun 2016.
 Vreme Događaj Učesnici
 18:00Promocija romana „Jedno đubre manje“ Đorđa BajićaĐorđe Bajić, Nikola Petaković
 19:00Predavanje:
„Putujuće priče: od literature do video igara i nazad“
dr Ljiljana Gavrilović
 20:00Predavanje: „Zašto i kako predavati naučnu fantastiku“dr Zorica Đergović Joksimović
 21:00Promocija stripa „Družina Dardaneli – Zločin na svetskoj izložbi“Pavle Zelić i Dragan Paunović

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.