Naslovna » Izlasci » Izložbe » Italijanski institut: Sjaj velikana italijanskog dizajna
Sjaj velikana italijanskog dizajna

Italijanski institut: Sjaj velikana italijanskog dizajna

Povodom 90 godina zgrade Ambasade Italije u Beogradu biće organizovana izložba „Sjaj velikana italijanskog dizajna“.U Salonu Italijanskog instituta zainteresovani će moći da pogledaju ovu izložbu od 30. maja do 14. juna.Za dž

Izložba se sastoji iz dva dela: s jedne strane biće predstavljeni crteži realizovani 1926. za Konkurs za uređenje enterijera ambasade Italije, na kojem su pobedili Đo Ponti i Tomazo Buci, a s druge strane lampe italijanskih kompanija koje čine deo istorije dizajna i nalaze se u kolekcijama muzeja širom sveta.

Posle crteža Pontija i Bucija, pregled istorije italijanskog dizajna nastavlja se izborom lampi italijanskih kompanija po projektima svetskih dizajnera. Oni se odlikuju raznolikošću materijala, elegancijom oblika i funkcionalnošću, čineći taj predmet umetničkim delom.

Sjaj velikana italijanskog dizajna

Svaki primerak – jedinstven

Mikele de Luki, Đankarlo Fasina, Filip Stark, Feručo Lavijani, Karim Rašid i Mark Sadler, Rodolfo Dordoni, radili su za najpoznatije italijanske diznajnerske kompanije: Artemide, Diesel, Foscarini, Kartell, Kundalini.

U okviru selekcije ističe se čuvena stona lampa Ticio koju je dizajnirao Ričard Saper 1972. za Artemide; on je dobitnik nagrade za industrijski dizajn Zlatni šestar za 1979, a lampa je izložena u Metropolitan muzeju i Muzeju savremene umetnosti (MOMA) u Njujorku.

Selekciju odlikuje i rad Karima Rašida za kuću Kundalini, stona lampa Bokka od duvanog stakla, pravo umetničko delo čiji je svaki primerak potpuno jedinstven.

Organizator izložbe je Italijanski institut za kulturu u Beogradu u saradnji sa kompanijom Novolux i Fondacijom Sartirana Arte (Fondazione Sartirana Arte).

Ulaz je besplatan na izložbu „Sjaj velikana italijanskog dizajna“ u Italijanskom institutu za kulturu (Kneza Miloša 56). (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.