Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložba: Portreti dinastije Obrenović kroz pank umetnost
Portreti dinastije Obrenović kroz pank vizuelnu umetnost

Izložba: Portreti dinastije Obrenović kroz pank umetnost

Do septembra 2016. u Konaku kneza Miloša u Topčideru biće otvorena izložba „Portreti dinastije Obrenović kroz pank vizuelnu umetnost“.

Postavka je koncipirana kao autorska izložba profesora dr Aleksandra Leke Mladenovića koji je, inspirisan stalnom postavkom Istorijskog muzeja Srbije u Konaku kneza Miloša u Topčideru, izradio seriju portreta dinastije Obrenović. Izloženi radovi osmišljeni su kao deo programa osavremenjivanja stalne istorijske postavke u ovom prostoru, putem povremenih tematskih izložbi.

Aleksandar Mladenović primenio je svoj umetnički senzibilitet i kreativni potencijal na portretno slikarstvo. S obzirom da „pank umetnost“ u celini prožima poslednju deceniju njegovog stvaralaštva, umetnik je svoju produkciju usmerio ka ličnom eksperimentu u kome bi portretna umetnost i pank estetika egzistirali istovremeno.

Portreti dinastije Obrenović kroz pank vizuelnu umetnost
Kralj Aleksandar Obrenović

Portreti dinastije Obrenović 21. veka

Serijom portreta članova porodice Obrenović umetnik različitim slikarskim i grafičkim tehnikama istovremeno uspostavlja odnos sa ličnostima prve srpske novovekovne dinastije i ostvaruje njihovu ponovnu komunikaciju sa dvorom u kome su živeli, vladali i umirali kao najličnijim intimnim ambijentom, gotovo posle dva veka.

Specifičnim stilom kolažiranja, slikanja i graviranja u pank stilu, koji baštini mnogo od svojih prethodnika, dade, pop i op-arta, umetnik od portreta stvara i opširne narative koji nizom simbola, kolorističkih akcenata, pisanih poruka i kompozicionih rešenja asociraju na dane slave i dane tuge jedne srpske porodice koja se uzdigla do dinastičke.

Umetnik nalazi paralele u svetu u kome živi, prema kome ima kritički stav i prema kome želi da izrazi bunt putem lične akcije kroz umetnost i vremena kada se Srbija borila za oslobođenje i ulazak u Evropu, te u svojim delima primenjuje sve elemente pank umetnosti koje je u svojoj mladosti, kao pripadnik prve generacije beogradskih pankera, podržavao početkom osamdesetih godina 20. veka.

Jak fluoroscentan i agresivan kolorit, namerna nedorađenost likova, umrljanost, nečistoća i zamrljanost poteza, simbolično birana slova i godine, pisane poruke, originalne dinastičke likove, preuzete sa poručivanih portreta 19. veka i originalnih fotografija dinastije, prevodi u naše savremenike i oni i dalje u svom domu služe svome narodu, ovoga puta na umetničkoj sceni.

Pored autora izložbe prof dr Aleksandra Mladenovića u realizaciji postavke su učestvovali kustos izložbe muzejski savetnik kustos Tijana Jovanović Češka i dizajner postavke kustos Izabela Martinov Tomović.

Do 21. maja ulaz u Konak kneza Miloša je besplatan od 10.00 do 22.00, u okviru manifestacije „Muzeji Srbije deset dana od 10 do 10“.

Izložba se realizuje uz podršku i pokroviteljstvo Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. (danubeogradu.rs)

Portreti dinastije Obrenović kroz pank vizuelnu umetnost
Aleksandar i Draga Obrenović

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.