Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Koncert najboljih mladih pijanista iz Makedonije

Koncert najboljih mladih pijanista iz Makedonije

U ponedeljak, 16. maja od 20.00, u koncertnoj sali Centra lepih umetnosti Gvarnerius biće održan koncert najboljih mladih pijanista iz Makedonije.

U okviru projekta regionalne kulturne saradnje, nastupiće najbolji učenici i studenti muzičke škole DMBUC „Ilija Nikolovski-Luj“ i Fakulteta muzičke umetnosti u Skoplju, iz klase profesora Kristijana Karovskog.

Na programu su dela Šopena, Skrjabina, Lista, Bramsa, Prokofjeva, Šostakoviča, Čajkovskog. Na koncertu će nastupiti deset sjajnih mladih umetnika: Labina Pop Dučeva, Anastasija Kočeva, Damjan Mileski, Njomza Džaferi, Ivana Janaќieva, Amina Nikočeviќ, Todor Spandžov, Matej Nikoljski, Viktorija Miteska i Mimica Dučeva. (danubeogradu.rs)

Mladi pijanisti iz Makedonije

Labina Pop-Dučeva, rođena u Geteborgu (Švedska), učenica je 8. razreda na DMBUC „Ilija Nikolovski-Luj“ u klasi prof. Liljane Karovske. Osvojila je drugo mesto na državnom takmičenju u Makedoniji. Učestvovala je na klavirskom seminaru Romanovih u Ohridu. Redovno učestvuje na koncertnim turnejama klase prof. Kristijana Karovskog širom Makedonije.

Anastasija Kočeva osnovno muzičko obrazovanje započinje u klasi prof. Ane Karovske a završava u klasi prof. Kristijana Karovskog. Učestvuje na međunarodnom seminaru Romanovih. Dobitnik je treće nagrade na državnom takmičenju u Skoplju, druge nagrade na Međunarodnom takmičenju u Đevđeliji. Srednje obrazovanje nastavlja u klasi prof. Kristijana Karovskog. Sa klasom nastupa na koncertima u Skoplju, Kavadarcima, Đevđeliji i na Ohridu. Trenutno je četvrta godina na DMBUC „Ilija Nikolovski-Luj“.

Damjan Mileski osnovno muzičko obrazovanje stiče na Ohridu u klasi prof. Ane Buloske Rilkoske. Srednje muzičko obrazovanje nastavlja na DMBUC „Ilija Nikolovski-Luj“ u Skoplju, u klasi prof. Kristijana Karovskog. Dobitnik je brojnih nagrada od kojih se izdvajaju: prva nagrada na takmičenju u Aranđelovcu, druga nagrada u Skoplju, druga nagrada u Kavadarcima. Učestvuje na koncertnim turnejama u okviru klase prof. Kristijana Karovskog širom Makedonije.

Njomza Džaferi je studentkinja prve godine Fakulteta muzičke umetnosti u klasi prof. Kristijana Karovskog. Dobitnica je brojnih nagrada na muzičkim takmičenjima, koncertima, seminarima, master klasovima i festivalima. Od značajnijih nastupa izdvajaju se njeno učešće na međunarodnom festivalu u Kuala Lumpuru u Maleziji, kao i učešće na master klasovima kod profesora: Arbo Valdma, Natalia Troull i Song Siheng. Dobitnica je prve nagrade na petom Međunarodnom takmičenju klasične muzike u Prištini; prve nagrade na IX međunarodnom takmičenju „Davorin Jenko“ u Beogradu (piano solo); prva nagrada na pedesetom i pedeset prvom državnom takmičenju mladih muzičara u Skoplju. Učestvovala je na seminaru u Prizrenu, gde je putem audicije, dobila stipendiju za koncerte i master klasove u Kastrokaru u Italji, kod prof. М-р Pierluigi Di Tella. Nastupala je u Skoplju, Ohridu, Kavadarcima, Đevđeliji, Prizrenu, itd.

Ivana Janaќieva osnovno muzičko obrazovanje stiče u Kavadarcima u klasi prof. Ane Arangelove. Srednje muzičko obrazovanje nastavlja u klasi prof. Snežane Anastasove Čadikovske. Trenutno je studentkinja Fakulteta muzičke umetnoti u Skoplju u klasi prof. Kristijana Karovskog. Dobitnica je brojnih nagrada od kojih su najznačajnije: specijalna nagrada na takmičenju u Skoplju, Laureat na takmičenju u Nišu (klavirski duo), druga nagrada na takmičenju u Beogradu, treća nagrada na „Ohridskim biserima“ i treća nagrada na takmičenju u Perniku, u Bugarskoj. 2014. je nastupala sa Makedonskom filharmonijom, održala je veliki broj resitala u Skoplju i Kavadarcima i redovno učestvuje na koncertnim turnejama sa klasom profesora Kristijana Karovskog širom Makedonije (Ohrid, Skolje, Kavadarci, Đevđelija).

Amina Nikočeviќ je učenica četvrte godine u klasi prof. Kristijana Karovskog. Dobitnica je brojnih nagrada: Laureat na državnom takmičenju u Bitolju, prva nagrada na međunarodnom takmičenju u Aranđelovcu, prva nagrada na međunarodnom takmičenju „Davorin Jenko“ u Beogradu, treća nagrada na takmičenju u Ohridu, prva nagrada na međunarodnom takmičenju u Perniku (Bugarska), Laureat na međunarodnom takmičenju u Strugi, treća nagrada na međunarodnom takmičenju „Città di Barletta“ u Italiji.

Todor Spandžov počeo je da svira klavir kod prof. Vesne Arangelove. Kao njen učenik ostvaruje mnogobrojne nastupe i osvaja mnoge nagrade. Srednje muzičko obrazovanje stiče na DMBUC „Ilija Nikolovski-Luj“ u Skoplju, u klasi prof. Kristijana Karovskog. Osvojio je za sada desetak nagrada. Nastupao je na manifestaciji „200 godina Šopena“ (u organizaciji poljske ambasade u Skoplju), u Makarskoj (Hrvatska), EPTA u Skoplju 2010, 2011, KMK-Kavadarci 2010. (gde u kategoriji klavirskog dua osvaja I mesto). Redovno učestvuje na turnejama po Makedoniji, organizovanim u okviru klase prof. Karovskog, koje se tradicionalno završavaju koncertom u crkvi Sv. Sofije, u Ohridu 24. maja, na dan makedonskih i sveslovenskih prosvetitelja i učitelja Ćirila i Metodija, pod pokroviteljstvom Makedonske pravoslavne crkve i „Ohridskog Leta“.

Matej Nikoljski je apsolvent Fakulteta Muzičkih Umetnosti u Skoplju u klasi prof. Kristijana Karovskog. Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada od kojih su najznačajnije tri nagrade na međunarodnom takmičenju komplementarnog klavira u Nišu (jedna prva i dve treće), kao i prva nagrada na republičkom takmičenju u Skoplju.

Viktorija Miteska je rođena u Ohridu. Trenutno je učenica četvrte godine srednje muzičke škole „Ilija Nikolovski-Luj“, u klasi prof. Liljane Karovske. Usavršavala se u inostranstvu: u Austriji kod prof. Markusa Širmera, na Kosovu kod prof. Jaromira Klepača (Češka), prof. Desara Sulejmanija (Albanija), Endre Hegedusa (Mađarska). Ostvarila je brojne nastupe u okviru kamernih sastava – sa kamernim orkestrom pod rukovodstvom dirigenta Le Fi Fi, u duetu sa violončelom, sa solo pevačima a najčešće nastupa solo.

Mimica Dučeva osnovno muzičko obrazovanje stiče u Đevđeliji u klasi prof. Ljubice Uliševe. Srednje muzičko obrazovanje nastavlja na DMBUC „Ilija Nikolovski-Luj“ u Skoplju, u klasi prof. Kristijana Karovskog. Dobitnica je brojnih državnih i međunarodnih nagrada od kojih se izdvajaju: druga nagrada na „Ohridskim biserima“, Laureat takmičenja u Vranju, prva nagrada na takmičenju u Beogradu i na državnom takmičenju u Skoplju. Učestvuje na koncertnim turnejama u okviru klase prof. Kristijana Karovskog širom Makedonije.

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.