Naslovna » Izlasci » Akcije » Mesec Evrope u Srbiji, maj 2016

Mesec Evrope u Srbiji, maj 2016

Do 30. maja u okviru manifestacije Mesec Evrope u Srbiji biće organizovano više od 20 događaja u nekoliko gradova.

Na programu su festival evropskog filma, izložbe, koncerti, predstave i sportska takmičenja.

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport je prilikom predstavljanja programa rekao i da se nada da će nova poglavlja u pregovorima o članstvu Srbije u EU moći da se što pre otvore a da Srbija u međuvremenu treba da počne da primenjuje akcione planove za poglavlja 23 i 24.

Mesec Evrope: Evropa otvoreno

Manifestacija se održava pod sloganom „Evropa otvoreno“.

Devenport je podestio da je EU 9. maja „proslavila svoj rođendan“, odnosno 66 godina od Šumanove deklaracije kojom je, kako je istakao, počeo „veliki projekat EU koji je Evropi doneo mir, stabilnost i prostperitet“.

Šef Delegacije EU u Srbiji je istakao da je 2016. posebana za odnose EU i Srbije jer se obeležava 15 godina razvojne pomoći EU Srbije i bliskog partnerstva.

„Za 15 godina EU je dala više od tri milijarde bespovratne pomoći za više hiljada projekata“, rekao je Devneport i istakao da su građani mogli da osete koristi od tih projekarta. Ta godišnjica biće obeležena izložbom fotografija na Kalemegdanu koja će biti otvorena u petak, 13. maja, a sadržaće oko 50 fotografija koje ilustruju projekte koje je podržala EU, naveo je on.

Obeležavanje Dana i meseca Evrope počelo je koncertom održanim 8. maja na Kalemegdanu kome je prisustvovalo više hiljada građana.

U Vranju će se do 15 maja održati 10. školske olimpijske igre, najveći sprotskih događaj za mlade u Srbiji koji podržava Delegacija EU i kome će prisustvovati oko 7.000 dece.

U okviru Meseca Evrope biće otvorene i nove prostorije EU info kutka u Nišu, organizovan festival evropskog filma u osam gradova Srbije i izvedena slovenačka predstava „Evropa“ u Beogradu i Nišu.

U okviru Noći muzeja 21. maja biće organizovan „evropski vremeplov“ kroz koji će bti predstavljeni osnivači EU i istorijat pridruživanja. Krajem maja ambasade članice EU će, takođe, otvoriti svoja vrata građanima Srbije za obilazak.

Organizatori manifestacije Mesec Evrope u Srbiji su Delegacija EU u Srbiji i EU info centar, uz podršku ambasada članica.

Narodna banka Srbije: Primenjena nostalgija 2016

U okviru obeležavanja Dana Evrope, u holu zgrade Narodne banke Srbije na Slaviji otvorena je izložba „Primenjena nostalgija 2016“, deo serije zajedničkih izložbi fotografija jednog autora iz Srbije i jednog iz zemlje koja predsedava Evropskoj uniji.

Koncept je takav da fotografi tokom iste sedmice „razmene“ gradove, i tamo prave radove iz ugla „nostalgičnog fotografa“, odnosno fotografišu prizore koji ih podsećaju na grad iz kojeg su.

Ovog puta Beograd je slikala holandska autorka Ilvi Niokekćin, dok je fotograf iz Srbije Marko Rupena fotografisao prizore u Amsterdamu. Izložba traje do 16. maja.

Izložba knjiga o EU

U Institutu za međunarodnu politiku i ekonomiju je uz podršku EU info centra organizovana izložba knjiga o EU, koja će trajati do kraja maja. Institut ima ukupno 150.000 publikacija, što uključuje opšti fond i tri depozitne biblioteke, koje su dostupne javnosti na uvid, a jedna od njih je depozitarna biblioteka od EU od 1968. godine.

Čelnica biblioteke Instituta Gordana Terzić rekla je da je nastarija izložena knjiga o evropskim integracijama u biblioteci iz 1931. godine i govori o ideji evropske federacije. Reč je o knjizi Međunarodna organizacija: presedani Društva naroda i Federalne evropske unije: razni radovi od 1915. do 1924. i izveštaji predstavljeni Međunarodnoj pravosudnoj uniji od 1926. do 1930. godine autora Alehandra Alvaresa.

Kolekcija instituta obuhvata publikacije iz EU i Evroatoma, i prethodnica EU – Evropske ekonomske zajednice i Evropske zajednice za ugalj i čelik, publikacije o EU izdavane u bivšoj Jugoslaviji i u Srbiji, kao i izdanja samog instituta, a za izložbu je napravljen izbor različitih tipova publikacija, uz deo koji je obezbedio EU info centar. EU je organizovao i prateću izložbu fotografija ključnih trenutaka iz evropskih integracija Srbije, počev od odnosa sa EU u vreme bivše Jugoslavije, kao i prezentaciju na tu temu. (danubeogradu.rs)